Nikon Coolpix 5000

Nikon Coolpix 5000 ble det første kompaktkameraet på markedet med 5 megapixels oppløsning. Nok en gang imponerer Nikon med suveren bildekvalitet, men prisen er samtidig høy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Nikon Coolpix 5000
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
image: Nikon Coolpix 5000

Kameraet har en en pris rundt 16.000 kroner, som etter min mening er i overkant av det forventede. Dog er det vesentlig mindre enn Olympus E-20 (23.000 kroner), men mer enn du må betale for Minolta DiMAGE 7i (13.000 kroner). Prisen er på nivå med Sony DSC-F707, som på sin side byr på 5x zoom F2,0-2,4.

LES OGSÅ:

Uansett tviler jeg ikke på at Coolpix 5000 vil bli en suksess. Navnet Nikon selger godt og kameraet vil sikkert tilfredsstille de fleste entusiaster. Det tar fenomenalt gode bilder, men det har også sine svake sider.

Konstruksjon

I det store og hele er jeg meget tilfreds med konstruksjonen. Kameraet er overraskende kompakt og lett i vekt, med en konvensjonell form, men frekk design.

Generelt gir det et solid og robust inntrykk, selv om dekslet over kortspalten virker litt simpelt.
Pluss gir jeg for at kameraet er kompatibelt med Compact Flash minnekort, både av Type I og II (Microdrive).

Betjeningsorganene er velformet og ergonomisk riktig plassert, men enkelte knapper er så lett tilgjengelig at det er lett å trykke på dem ved uhell. Knappene i nedkant av skjermen kan være litt fiklete å betjene når skjermen er foldet ut.

Objektivet har meget god vidvinkel (28 mm), men svak lysstyrke og det mangler innebygd objektivdeksel. Dessuten bruker kameraet for lang tid til å gjøre seg klar. LCD-skjermen er derimot eksemplarisk, både fordi den er utvippbar og dreibar, samt at den har et antireflekterende belegg slik at det blir lettere å se skjermbildet i solskinn.

Egenskaper

I likhet med andre Coolpix-modeller, er 5000 så rikt utstyrt at den er å betrakte som et profesjonelt kamera. Om du vil oppsøke de mange mulighetene, løper du en stor risiko for å gå deg vill, men det finnes heldigvis en "panikk"-innstilling kalt "all reset".

Både hva gjelder eksponering, fokus, hvitbalanse og fargegjengivelse, har Nikon Coolpix 5000 alt du trenger. Du kan dog også velge helautomatikk, om du vil. Kameraet har video med lyd og et hav av alternativer for serieopptak. Topphastigheten er 3 b/s ved full oppløsning, og det er bra.

Den innebygde blitzen er relativt svak, med en rekkevidde på bare to meter ved teleinnstiling. På vidvinkel rekker den 3,5 meter og lysspredningen er overraskende god. Strømforbruket er moderat og kameraet leveres med et oppladbart batteri med høy kapasitet.

Optikk

image: Nikon Coolpix 5000

Jeg hadde ikke trodd annet om objektivet enn at det skulle oppvise ekte Nikon-kvalitet. Likevel ble jeg noe forbauset da jeg så spesifikasjonene, som viste en lysstyrke på 2,8-4,8. Det lovet ikke bra. På den annen side er 28 mm vidvinkel svært bra for et kompaktkamera.

Testen viser at de optiske ytelsene er bedre enn fryktet. Objektivet tegner skarpt og har ingen optiske feil av betydning. Litt uskarpe hjørner og noe tønnefortegning på full vidvinkel var ventet og jeg klandrer ikke Nikon av den grunn.

Derimot bør du unngå å få med solen på bildet om du ikke kan akseptere sjenerende reflekser. Kromatisk feilbrytning er heller ikke optimalt korrigert, så du må regne med noe lilla overstråling i kantlinjer med hard kontrast.

Egenskapene ved næropptak er formidable, jeg vil nesten si best i klassen. Den svake lysstyrken, særlig på tele, medfører at autofokusen ofte svikter selv i vanlig dempet rombelysning. Nikon burde absolutt utstyrt kameraet med en assisterende AF-lampe.

Bildekvalitet

Atter en gang tar jeg av meg hatten for Nikons bildekvalitet. Med unntak av de små optiske skavankene, utmerker Coolpix 5000 seg med markedets mest pålitelig lysmåling, perfekt hvitbalanse og tilnærmet nøyaktig eksponering under alle de testede forholdene.

Den eneste innvendingen jeg har mot bildekvaliteten er bildestøyen ved ISO 400 og 800, som er uakseptabelt kraftig. Selv ved ISO 200 er det mer støy enn forventet.

Takket være ukomprimert TIFF og tre nivåer for JPEG komprimering, bør Coolpix 5000 imøtekomme ønskene både fra proffer og amatører, men jeg hadde personlig ønsket meg RAW-format i tillegg.

Brukervennlighet

Sett fra et brukervennlig synspunkt synes jeg personlig at Coolpix 5000 har for mange muligheter for individuell tilpasning. Dog skal jeg legge til at kameraet henvender seg til et kresent og fotografisk erfarent publikum, som forhåpentligvis har en viss innsikt i hva de holder på med, men allikevel...

Betjeningsorganene er tilsynelatende perfekt plassert, men enkelte knapper er for lett å komme borti, slik at innstillingen endres uten at du ønsker det.

Søkeren har en plassering som hindrer at nesen kommer i konflikt med LCD-skjermen når den er plassert på kameraet, men når den er felt ut, blir det lett fettflekker på skjermen. Søkerbildet i den optiske søkeren harmonerer rimelig bra med det virkelige bildeutsnittet.

At menyene har stikkord i stedet for symboler er et minus for ikke-engelsk-kyndige, men Nikon skal ha ros for at menyene er velorganisert. Ros gir jeg også for en omfangsrik, lettlest og godt illustrert bruksanvisning på norsk.

Utstyrspakke

Coolpix 5000 leveres med en oppladbar batteripakke, lader og et 32 MB CompactFlash minnekort. Objektivdeksel, rem og kabler følger også med.

Forgjengeren Coolpix 995 ble levert med en fullversjon av FotoStation 4.0. Den er nå erstattet av en enklere versjon, kalt FotoStation Easy. I tillegg følger "lite"-versjonen av Adobe Photoshop med, som nå heter Adobe Photoshop Elements.

Valuta for pengene

Jeg synes 16.000 kroner er en stiv pris for Coolpix 5000, selv om ytelsene er svært gode og mulighetene mange. Kameraets styrke er at det er nærmest alene om å være så kompakt og likevel by på 5 megapixels oppløsning.

Kan du akseptere et større kamerahus, er det flere kandidater i denne prisklassen, samt både billigere og dyrere alternativer.

Konklusjon

Coolpix 5000 er fullspekket av finesser og raffinerte egenskaper. Det tar fenomenalt gode bilder og det er markedets minste og letteste kamera i denne klassen.

Likevel er det detaljer ved konstruksjonen og brukervennligheten som skuffer. Helhetsinntykket er at du må betale dyrt for den ekstra oppløsningen fra fire til fem megapixels!

Les mer om dette kameraet og se bilder tatt med det hos DigIT