Nikon annonserer D40

NYHET: D50 byttes ut med D40, og Nikon prøver nå å vinne plassen under juletrærne med en veldig agressiv prislapp. Her er alt om kameraet!

Det har vært spekulert i diverse fora en stund nå, og i dag kunne Nikon bekrefte spådommene om at D50 er på vei ut, og blir erstattet med en mer attraktiv D40. Kameraet er forventet i butikkene før jul, og med en svært aggressiv prising, håper Nikon å vinne plassen under juletrærne i år. Veiledende pris blir nemlig 5995,- med kit-objektiv, og da kan man håpe på gatepriser ned mot fem og et halvt tusen; ja, kanskje enkelte vil kjøre kampanje i førjulstiden med speilrefleks til fem tusen.

Nikon annonserer D40


Svært brukervennlig

Nikon annonserer D40


Vi var i går på pressevisning av det nye kameraet og kan rapportere om et særdeles brukervennlig speilreflekskamera, som på enkelte måter nesten er revolusjonerende brukervennlig. På LCD-skjermen vises for eksempel en figur av blenderen som illustrerer hvor stor blenderåpningen er, og lukkertiden vises med en slags speedometer-illustrasjon.

Videre er de ulike menyvalgene sortert langs kanten av bildet, og bildet i LCD-displayet fremstår som veldig oversiktlig og informativt. Når du så velger å stille på f.eks. hvitbalansen, vises det et eksempelbilde av lyset og ikke bare et ikon. Ved innstilling av ISO, vises det motivtyper ved siden av hvert valg, f.eks. en innendørs pianokonsert ved 1600, og i tillegg har du i alle menyer en ?-knapp som gir deg hjelp. Vi tror dette kan være en vinneroppskrift for Nikon – et skikkelig frieri til alle nybegynnere som ønsker seg speilrefleks. Toppanelet kjent fra andre modeller er for øvrig borte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

D40 erstatter altså D50, som vil forsvinne helt rundt nyttår (det samme vil for øvrig D70s, erstattet av D80). I motsetning til sin forgjenger har kameraet blitt forbedret på en rekke punkter, men småting som bracketing (i hvert fall for en nybegynner) er fjernet. Spesielt er søkeren blitt større (0,8x forstørrelse vs. 0,75 hos D50), og LCD-skjermen har også vokst fra 2” til 2,5”. CCD-sensoren er den samme som før, 6 megapiksler som helt fint gir skarpe A3-utskrifter.

Arver fra storebror

Det interessante er imidlertid at D40 arver et par ting fra D80/D200 – blant annet skal signalprosesseringen være den samme som hos D80, og lysmåleren er også den samme – en 420 punkters 3D Color Matrix II. Dette vil i følge representantene hos Nikon Norge forbedre bildekvaliteten et hakk i forhold til D50. Autofokusen består av tre områder, og assisteringslampen har en rekkevidde oppgitt til 3 meter.

Nikon annonserer D40


Hastighetsmessig har kameraet ubetydelige 18 hundredelers oppstartstid, og seriefotografering skjer med 2,5 bilder pr sekund i opp til 100 bilder (JPEG) og 5 bilder (RAW). Merk at kameraet bare kan ta RAW+JPEG-bilder med middels kvalitet på JPEG-bildene. Batterilevetiden er oppgitt til 470 bilder etter CIPA-standarden, og kameraet tar bilder på SD kort (med støtte for de nye High Capacity-kortene).

Den innebygde blitsen har ledetall på 12 (ISO 100), og kameraet kan synkronisere blits ned til 1/500s (ISO 200 er minste følsomhet, og da med ledetall på 17). I tillegg lanserer Nikon en liten blits, SB-400, med ledetall på 21/30 og fire trinns bevegelse til 1290; på papiret en veldig kjekk kompanjong til kameraet.

Kit-objektivet er også nytt i forhold til D50, men har de samme spesifikasjonene. Det heter AF-S DX 18-55 f/3,5-5,6 ED II SWM, og har dermed ED-glass (reduserer kromatisk feilbrytning) og Silent Wave Motor, som gjør at det er relativt stille under bruk. For øvrig er kameraets autofokus kun kompatibel med Nikons AF-S og AF-I-objektiver. Merk også at kameraet kun blir tilgjengelig med kit-objektiv, og at det ikke blir mulig å kjøpe kun huset.

Julesalget skal selvsagt Nikon være med på, så kameraet blir å finne i butikkhyllene første uka i desember; som nevnt med veiledende pris på 5995,- med kit-objektiv. Merk at den nye blitsen nok vil la vente på seg til over nyttår, ut fra signalene vi fikk fra Nikons pressekontakter.