Nikon 900s

Nikon er en av tungvekterne i markedet for digitale kameraer, og modellen 900s er fototeknisk et av de bedre kameraene vi har testet. Men i forhold til de argeste konkurrentene, fant vi flere ting å sette fingeren på i vår test.

 Foto: Torvald Kvamme
Foto: Torvald Kvamme Vis mer
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.
Du kan koble på en ekstern blitz som gir betydelig bedre kontroll over bilder som tas inne. Ulempen er at kameraet blir litt i største laget for vanlig fotografering. Foto: TK
Du kan koble på en ekstern blitz som gir betydelig bedre kontroll over bilder som tas inne. Ulempen er at kameraet blir litt i største laget for vanlig fotografering. Foto: TK Vis mer

Med en pris på over 10.000 kroner, må nok Nikon finne seg i å havne litt nede på listen i vår test. Den høye prisen plasserer kameraet i nærheten av Canon Pro70, og selv om kameraet har god bildekvalitet, er det ikke så bra. Men kommer du over et godt tilbud på dette kameraet (noe vi forventer er mulig i løpet av kort tid), er det absolutt et god alternativ.

LES OGSÅ:

Fin bildekvalitet

Bildet av vårt standard innemotiv ble akseptabelt når vi ikke brukte den innebygde blitzen. Med blitzen aktivert, ble ikke fargene gode nok. Dette gjelder spesielt hudtoner, som fikk et preg som ligner på gullfarge. Uten blitzen ble fargene betydelig bedre, men bildet ble litt mørkt. Dette er enkelt å rette med lysstyrke/kontrast i et bildeprogram, og er derfor ikke nok til at bildekvaliteten får vesentlig trekk i karakteren. En løsning på blitz-problemet er å koble til en ekstra blitz, noe vi også har testet. Blitzen vil da bli justert i forhold til målt lysmengde, og det er betydelig bedre enn løsningen med slaveblitz eller en kontakt som bare utløser blitzen (som blant annet finnes på Olympus 1400 XL).

Nikon 900s gir glimrende utebilder, og vårt standardmotiv av kjøpesenteret ble svært bra selv om lysforholdene var krevende. Bildet har en anelse for mye gult, men dette er så enkelt å rette at vi ikke trekker i karakteren. For øvrig er skarphet, detaljer i høylys/skygger og farger så bra at vi trygt kan anbefale kameraet for deg som hovedsakelig tar bilder ute.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gode justeringsmuligheter

Nikon 900s betjenes med trykknapper direkte på kamerahuset for de viktigste funkjonene, og en meny på LCD-skjermen for de litt mer spesielle. Det eneste vi har å utsette på brukervennligheten, er at kameraet ikke gir noe tydelig signal når bildet er tatt.

Objektivet har 3x zoom med en brennvidde på 5,8 - 17,4 mm (tilsvarer 38-115 på et 35-mm-kamera). Lysmåleren måler 64 punkter for å regne ut korrekt lysmengde, men du kan også velge spot-måling eller senterveid måling. Dette er nyttig siden digitale kameraer er betydlig mer sensitive for feil lysmengde enn filmbaserte kameraer.

Du kan velge mellom å bruke optisk søker eller LCD-skjermen som søker. Det er imidlertid litt for stor forskjell på det du ser i den optiske søkeren og det du ser på LCD-skjermen.

Bildene lagres på et CompactFlash minnekort, og kameraet leveres med 8 MB som stndard. På dette kortet kan du lagre fra 12 til 48 bilder avhengig av valgt kvalitet.

Nikon leverer ikke med oppladbare batterier, og det er en svakhet. Batteriene som brukes er av AA-typen (vanlige lommelyktbatterier).

Originalt overføringsprogram

Kameraet leveres ikke med den mest rikholdige programpakken vi har sett, men de viktigste behovene er ivaretatt. I esken vil du blant annet finne Adobe PhotoDeluxe 2.0 for bilderedigering. Og det er et program vi trygt kan anbefale for deg som synes Photoshop blir litt for komplisert. PhotoDeluxe er bygget over samme programkode som Photoshop, men er enklere å bruke og har ikke så mange funksjoner.

I tillegg er det et overføringsprogram som legger seg inn som et tillegg til utforskeren i Windows. Dobbeltklikker du "Min datamaskin" på skrivebordet, vil du se Nikon som en mappe. Når du klikker på denne mappen, kan du kopiere bildene dit du vil.

Men vi anbefaler ikke å bruke denne løsningen. Det har ikke noe med Nikon å gjøre. Tar du mange bilder, vil det være mye mer praktisk å bruke en adapter til minnekortet. Sjekk artikkelen Hendig minnekortleser for USB for mer informasjon om hvordan slike adaptere virker.