Ni myter om DAB

Hva er fakta - og hva er vrangforestillinger?

<b>GAMMELT OG NYTT:</B> Tivoli PAL er en av Norges mest solgte radioer noensinne. Den gamle FM-utgaven (til venstre) er nå erstattet med en DAB+-modell. Foto: TORE NESET
GAMMELT OG NYTT: Tivoli PAL er en av Norges mest solgte radioer noensinne. Den gamle FM-utgaven (til venstre) er nå erstattet med en DAB+-modell. Foto: TORE NESET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Debatten om DAB har gått en kule varmt i norske medier, og lite tyder på at den vil bli mindre varm etterhvert som det nærmer seg tida da NRK, P4 og de fleste andre forlater FM-nettet i løpet av neste år.

Frontene står steilt mot hverandre, og påstandene hagler fra begge sider. Det handler om valg av teknologi, om kringkastingspolitikk og mistanke om kameraderi og urent trav på begge sider.

MYTER: NRK, P4 og de andre DAB-forkjemperne slår tilbake mot kritikken. Foto: RADIO.NO
MYTER: NRK, P4 og de andre DAB-forkjemperne slår tilbake mot kritikken. Foto: RADIO.NO Vis mer


Og folket synes å slutte seg til DAB-motstanderne. I en undersøkelse foretatt av Ipsos for Dagbladet i juni i år, viste det seg at 65 prosent av de spurte ikke ønsker at FM forsvinner og erstattes av DAB+.

Myte-avliving fra NRK og P4

Digitalradio Norge, som består av NRK, P4 Gruppen og Bauer Media, har på sin side valgt å svare med et eget nettsted kalt Dabmytene.no. Her avsanner de etter eget utsagn en rekke av de påstandene som motstanderne har kommet med.

I denne artikkelen skal vi på uavhengig grunnlag ta for oss det som faktisk bare er myter, og som ikke er omdiskutert.

Mange er for øvrig forvirret over at vi opererer med to slags DAB, med og uten «pluss». DAB er altså den gamle digitalradiostandarden som Norge er i ferd med å forlate (men som fortsatt vil leve videre i Storbritannia og andre europeiske land). I løpet av 2017 vil samtlige norske radiokanaler ligge på DAB+.

For enkelhets skyld bruker vi bare «DAB» her.

1) Det er bare Norge som går over til DAB

DAB I VERDEN: I de mørkeblå landene er det i dag ordinære DAB/DAB+-sendinger. Foto: WORLDDAB.ORG
DAB I VERDEN: I de mørkeblå landene er det i dag ordinære DAB/DAB+-sendinger. Foto: WORLDDAB.ORG Vis mer


Dette er ikke riktig. Ifølge Worlddab.org har til sammen 20 land nå ordinære DAB/DAB+sendinger. 11 land har prøvesendinger, mens ytterligere åtte land har uttrykt interesse.

Det er derimot riktig at Norge foreløpig er det eneste landet som skrur av FM (med unntak av lokalsendinger, som vil kunne fortsette ut 2021). Sveits har planer om å følge etter en gang mellom 2020 og 2024.

I Sverige bestemte regjeringen i fjor å legge DAB-planene på is og fortsette med FM på ubestemt tid.

2) Nettradio er bedre enn DAB

NETT: De fleste radiostasjoner i inn- og utlandet finnes på mobil-app. Foto: TORE NESET
NETT: De fleste radiostasjoner i inn- og utlandet finnes på mobil-app. Foto: TORE NESET Vis mer


Nettradio kan du høre både via mobil, nettbrett, PC, strømme-enheter og enkelte radioer. Utvalget av kanaler er langt større enn med DAB+, du har tilgang til hele verden.

Utenfor hjemmet må du som oftest bruke mobilnettet. Om du kjører en tur fra Oslo til Bergen, bruker du om lang 500MB. Har du et abonnement der du kan bruke 2GB i måneden, bruker du altså opp en firedel.

Kapasiteten på mobilnettet kommer å øke kraftig i årene som kommer, og dette vil gjøre nettradio til et enda bedre alternativ.

3) DAB betyr dårlig lyd

STØYFRI: Radioer som dette gir god lyd - også med DAB+. Foto: TORE NESET
STØYFRI: Radioer som dette gir god lyd - også med DAB+. Foto: TORE NESET Vis mer


Med et perfekt signal vil nok mange si at FM låter noe bedre enn DAB. Kanalene på DAB+-nettet er ofte sterkt komprimert, og dette går til en viss grad ut over musikkgjengivelsen.

Samtidig vil nok de fleste foretrekke det støyfrie signalet fra en DAB-radio framfor skurr og sus fra en FM-radio med dårlig signal.

4) DAB har dårligere dekning enn FM

DEKNING: Bildet viser NRK-kanalene. Foto: RADIO.NO
DEKNING: Bildet viser NRK-kanalene. Foto: RADIO.NO Vis mer


Rent teknisk er det faktisk motsatt.

Mens NRK-kanalene på FM har 90 prosents dekning, har de samme kanalene 99,5 prosents dekning på DAB. De kommersielle kanalene, som P4 og Radio Norge, har 92 prosents dekning.

Men dette gjelder befolkningsdekning. Målt i areal har for eksempel P4 60 prosents dekning. Men også dette er bedre enn FM, der de bare når 30 prosent av fjorder og fjell i Norge.

I bilen er det fortsatt et problem i tunnelene. Men Statens Vegvesen lover at alle tunneler som i dag har FM-dekning skal få DAB før FM-nettet slukkes. I tillegg blir det DAB i tunneler over 500 meter som har trafikk på over 5.000 biler i døgnet.

På sjøen strekker DAB-signalene seg cirka 50 kilometer ut fra kysten i hele Sør- og Midt-Norge. Nord for Bodø finnes det fortsatt forholdsvis store lommer uten dekning til havs.

Detaljert dekningskart for hele landet finner du på radio.no/dekning.

5) DAB-radioene bruker mye mer strøm enn FM

KNAPT MERKBART: Har du denne på nattbordet, vil du neppe gå konkurs på strømregninga... Foto: TORE NESET
KNAPT MERKBART: Har du denne på nattbordet, vil du neppe gå konkurs på strømregninga... Foto: TORE NESET Vis mer


De første DAB-radioene spiste batterier både til frokost, lunsj og middag. Men i dag bruker de fleste DAB-radioer mindre strøm enn en FM-radio. Du kan normalt forvente 15-20 timers samlet spilletid på en batteriradio.

6) DAB på mobilen finnes ikke

I skrivende øyeblikk finnes det bare én mobiltelefon på det norske markedet som har DAB-radio om bord, LG Stylus 2.

Det er lite som tyder på at Apple eller Samsung vil komme med DAB-modeller i nærmeste framtid.

Heldigvis finnes det små lommemodeller som gjør nytten for deg som gjerne hører radio mens du venter på bussen.

7) DAB fungerer ikke innendørs

I tettbygde strøk vil du som oftest få bra signal både i stua og kjøkkenet med den innebygde antennen. Bor du langt fra nærmeste sender, kan det derimot være en utfordring å få inn sendingene innendørs. En utendørs antenne kan være løsningen i slike tilfeller.

PÅ MOBILEN: LG er foreløpig en enslig svane med DAB+. Foto: RADIO.NO
PÅ MOBILEN: LG er foreløpig en enslig svane med DAB+. Foto: RADIO.NO Vis mer


På tog og buss vil DAB-signalet ofte forsvinne. Mens du med FM fortsatt kunne følge med på sport og nyheter med litt støy, kutter DAB+-signalet helt ut når signalet blir for dårlig.

Selv om mobilnettet er godt utbygd i t-banetunnelene i Oslo, er det fortsatt ikke DAB-dekning her.

8) Jeg må kjøpe nye radio annethvert år

Om du kjøpte din DAB-radio før 2009 er sjansen stor for at den ikke har DAB+. NRK P1, NRK P1+, NRK P2, NRK P3, P4, Radio Norge, Radio Rock og NRK Alltid Nyheter kan du fortsatt motta på en «gammel» DAB-radio.

I løpet av neste år vil samtlige bli flyttet over til DAB+. Det foreligger ingen konkrete planer om å skifte radioteknologi enda en gang. Så du kan nok føle deg trygg med en DAB+-radio i mange år framover.

9) DAB-radioer er dyrere enn FM-radioer

Dette var også sant i begynnelsen, da de ivrigste ofte måtte ut med tusenlapper for de nye digitalradioene.

I dag koster den billigste DAB--radioen på markedet 180 kroner, mens de fleste koster rundt 500 kroner. Det finnes også dyrere modeller, men disse har gjerne tilleggsfunksjoner som nettradio, trådløs lydoverføring fra mobil (Bluetooth) og støtte for musikkstrømming gjennom Spotify Connect.

Mer om DAB/DAB+:
DAB eller nettradio i bilen? Vi har gjort praksistesten
Slik får du DAB+ i den gamle bilen din
«Norsk» radio gir langt bedre lyd enn gjennomsnittet
TEST: LG Stylus 2- telefon med DAB
PopYourPhone - Slik får du DAB+ på mobilen
TEST: AUTODAB Smart mobilstyrt bil-DAB
Test av DAB-antenner

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!