Nexus DiskTwin

Nexus' harddiskadapter lover både mindre støy og mindre varme på samme tid. Men fungerer det i praksis?

Publisert
Sist oppdatert

Vi har ingenting til overs for støyende datamaskiner her i DinSide Data, og vi har tatt for oss akkurat harddisker ved en tidligere anledning.

En løsning vi ikke har prøvd før kommer fra Nexus, som blant annet er kjente for å lage svært støysvake vifter. Til i dag har vi sett nærmere på en sak de kaller DiskTwin, som i og for seg er en adapter for å bruke en 3,5 tommers harddisk i en 5,25 tommers brønn.

Akkurat som adapter fungerer den utmerket, men det er ikke akkurat det som er det interssante med denne løsningen. DiskTwin er nemlig også utstyrt med kjøleribber og har gummiklosser som skal dempe vibrasjonene som vanligvis forplanter seg fra harddisken til kabinettet. Slike vibrasjoner kan både skape "humming" og forsterke den kjente "knatrelyden" du gjerne hører når harddisken jobber hardt.

Nexus DiskTwinEttersom ikke akkurat harddisker er helt plane på sidene har DiskTwin en langsgående stripe med et halvmykt materiale på siden som skal inn mot disken. Dette er varmeledende og skal i teorien sikre bedre kontakt og overføring av varmen.

Temperatur

Først har vi sett på den varmeledende evnen, og brukte vår test-PC Kåre til dette formålet. Vi satt inn en 80 GB Barracuda 7200.7 SATA-disk - ikke akkurat kjent for å være spesielt kjølig - og brukte harddiskens interne sensor for å måle temperaturen. SpeedFan ble lastet ned for å ta seg av akkurat den delen. Merk for øvrig at temperaturen ble målt med disken uvirksom.

For å ha et visst sammenligningsgrunnlag har vi brukt en annen løsning som kun tar seg av støyen, nemlig NoiseControl NoVibes - også kjent som Sunbeam Harddisk Silencer. Hvis du ikke helt vet hva vi snakker om kan du se bilde av denne her.

For hver måling lot vi Kåre stå på en times tid slik at harddisktemperaturen fikk stabilisere seg. Først satt vi Barracudaen under harddisken som vanligvis står i kabinettet, en Samsung SpinPoint P120S på 250 GB, og vifta i front ble slått av:

Nexus DiskTwinGrønn strek viser Barracudaen, rød strek er SpinPoint-disken. Som vi ser er førstnevnte harddisk langt varmere der den til slutt endte på 42 grader.

Etterpå skrudde vi på DiskTwin og flyttet disken høyere opp i en ledig 5,25" brønn i Antec Solo-kabinettet. Selve monteringen av DiskTwin er ganske enkel og alle skruer du trenger er i pakken.

Nexus DiskTwinSkriftlige instruksjoner følger med, men vi har ennå ikke sett noen harddisker med oljesøl....

Først fester du ribbene til harddisken, og deretter festes ribbene (nå med disken i midten) til kabinettet. Eneste var har å klage på er at skruene som fester ribbene til kabinettet har litt vel små hoder.

Nexus DiskTwinHer har det skjedd en del. Samsung-disken lenger ned i maskinen ble plutselig et par grader varmere, men det forklarer vi med at dennes luftstrøm nå er hindret av et kobbel ledninger som tidligere var trygt forvart i 5,25"-brønnen DiskTwin + Barracudaen nå opptar. Denne går på sin side godt ned i temperatur.

For å se om det kun er plasseringen lenger opp i kabinettet som ga oss lavere temperatur, eller om faktisk kjøleribbene hadde noen virkning, byttet vi til NoVibes' strikkoppheng:

Nexus DiskTwinSom vi ser er forskjellen målbar, om enn ikke direkte overbevisende med 1-2 graders forskjell. Likevel har vi fått en bekreftelse på at varmen overføres til kjøleribbene, noe som altså gir disken en større total overflate den kan bli kvitt varme fra. Ved for eksempel å øke luftstrømmen over harddisken eller ved høyere temperaturer vil forskjellen teoretisk sett bli større.

Støynivå

Vi har ikke noe spesielt stille og rolig miljø fra før, og det hjelper ikke på at vi i sommer har besøk av et kobbel håndverkere i redaksjonen. Vi tok derfor DiskTwin med hjem og testet på PCen i hjemmets lune ro.

I mangel av egnet måleutstyr (noe vi håper kommer på plass etter sommerens ombyggingsbonanza) brukte vi i mangel av noe bedre to identiske Samsung SpinPoint T166 på 500 GB. Vi satt DiskTwin på den ene og NoVibes på den andre og skrudde de begge inn i en ramme for 5,25" drev. Så var det bare å sette de i arbeid og bruke ørene.

Nå er disse harddiskene allerede ganske så støysvake, men likevel hadde vi trodd at Nexus DiskTwin med sine relativt stive gummiklosser skulle gi mer lyd fra seg. Vi vet allerede at NoVibes er et godt produkt, og selv om knatrelydene fra disken som satt i Nexus' løsning var et hint mer tydelige var vi fornøyd med måten de absorberte støy og vibrasjoner på.

Under testingen kunne vi for øvrig også kjenne en forskjell i diskenes temperatur (vi fikk dessverre ikke målt), noe som igjen bekreftet det at DiskTwins kjøleribber fungerer.

Nexus DiskTwin


Konklusjon

Nexus DiskTwin har altså tre funksjoner. Det er en adapter fra 3,5 til 5,25 tommers brønn, det er en harddiskkjøler og det er en støydemper. På alle disse punktene får den godkjent, og selv om du både får bedre harddiskkjølere og støydempere hver for seg er denne løsningen meget god med tanke på funksjonalitet og ikke minst pris - du kan nemlig få fatt i denne til litt over hundrelappen.

DiskTwin kan derfor være en kur mot bråkete og/eller for varme disker, og dersom du uansett trenger en adapter fra 3,5" til 5,25" mener vi den er verd de ekstra pengene.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer