Nettverk via USB

Nettverk består som regel av faste maskiner koblet sammen, med nettverkskort installert i alle PCene. Men i noen situasjoner kan det være behov for andre løsninger.

Hvis det av forskjellige grunner ikke er aktuelt å installere nettverkskort i PCer som skal kobles sammen, finnes det flere alternativer.

Man kan bruke en parallell eller seriekabel og den innebygde funksjonen ”Direct Cable Connection” i Windows.

Det er også mulig å kjøpe Ethernet-adaptere med USB-tilkobling, eller rett og slett koble sammen to PCer med en litt spesiell USB-kabel.

Det er en slik løsning fra Pixelview vi har testet.

Installasjon

Pakken består av en USB-kabel med flat USB-kontakt av A-type for PC i den ene enden, og en ”klump” i den andre enden. På denne finner vi en USB-type B kontakt, hvor du plugger i en vanlig USB-kabel til den PCen som skal kobles til nettverket.

Vi planla å koble spesialkabelen til vertsmaskinen som var tilkoblet vårt interne nett. Herfra brukte vi en vanlig USB-kabel til vår bærbare Dell Latitude som for anledningen stilte med ”unplugged” innebygget 100 Mbit nettverkstilkobling.

Ifølge instruksene skulle vi installere programvaren på begge maskinene først, og så ta omstart på begge PCene før vi plugget i kablene. Dette så vi ingen grunn til å opponere mot, og installasjonen av programvaren, på diskett, gikk uten problemer av noen slag på begge PCene.
Etter omstart av begge maskinene fant begge maskinene hverandre på nettverket under samme arbeidsgruppe. Alt vel så langt.

Hva med Internett og lokalnettet?

For å bruke den bærbare på Internett og lokalnettet måtte vi installere Internett Connection Sharing, som jo er en standard funksjon i dagens Windows-versjoner. Denne installasjonen bruker en veiviser (wizard), og er enkel å sette opp.

Du besvarer en håndfull spørsmål på vertsmaskinen, og Windows lager så en diskett med et Setup-program som du kjører på de andre maskinene som skal få del i Internett-tilkoblingen.

Etter et par omstarter og litt venting på at maskinene skulle snuse på hverandre og tildele IP-adresser, kunne vi både gå på Internett og få tilgang til diskene i nettverket fra den bærbare.

Er det raskt?

Vi måtte selvsagt sjekke hvor raskt det gikk. I utgangspunktet opplevde vi forbindelsen som rask, internettilgangen var helt problemfri, og åpning av små dokumenter og bildefiler gikk også helt fint.

Men når vi kopierte over en mappe som inneholdt 39,6 MB i en mengde JPG-filer ble inntrykket av fart justert kraftig ned.

USB-nettet brukte 1 minutt og 11 sekunder.

Når vi testet den samme filkopieringen etterpå, med den ordinære nettilknytningen med 100 Mbit Ethernet tok det litt over 15 sekunder.

Så det er ikke noen superrask løsning, men likevel tilstrekkelig for mange formål.

Prisen ligger rundt 300 kroner, sjekk som vanlig med din forhandler/nettbutikk.

Norsk importør er Multimedia Express