Nettverk over strømkablene? Pass på!

Om nettverk over strømnett fungerer er et sjansespill, det vil vi minne om...

Nettverk over strømnettet kan fungere utmerket - hvis du har et strømnett som samarbeider. Det gjorde ikke vårt mot dette utstyret fra ZyXEL ... Foto: Brynjulf Blix
Nettverk over strømnettet kan fungere utmerket - hvis du har et strømnett som samarbeider. Det gjorde ikke vårt mot dette utstyret fra ZyXEL ... Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk strømnett er annerledes enn i de fleste andre europeiske land, bortsett fra Albania. I Norge er IT-nett (Insulated Terra) det vanlige, med 230 volt mellom fasene, og hvor alle strømførende deler flyter i forhold til jord (spenningsforskjellen mellom en fase og jord kan og vil variere). Dette er på en måte en fordel, fordi strømnettet kan fungere selv om det oppstår jordfeil.

Ulempen er elektrisk støy, som kan bli problematisk når man skal sende andre signaler over nettkablene. Dessuten er det mer sårbart og farligere ved f.eks. lynnedslag.

I alle andre land brukes et TN-nett (Terra neutral) med 400 volt mellom fasene og 230 volt mellom fas og null-leder, hvor jord og null-leder forbindes ved transformatoren. Dette gir færre elektriske støyproblemer siden spenningsreferansen blir mer stabil.

I praktisk talt alle nyere installasjoner i Norge blir det nå installert TN-nett.

Alt dette innebærer at apparater som sender data over strømnettet får en tøffere jobb i de fleste hus og eiendommer i Norge enn i andre land. Ytelsen vil derfor variere sterkt, avhengig av hva slags type strømnett det er koblet til.

Det fikk vi erfare da vi skulle teste denne løsningen fra Zyxel.

Sliter du med Java? Sjekk disse tipsene

Noen ganger er det ålreit...

Vi har testet flere forskjellige løsninger tidligere, og fått svært varierende resultater. Noen ganger har vi fått forbindelse helt fra stikkontakten ved ruteren oppe under mønet og ut til kontakten i garasjen.

Andre ganger har vi fått forbindelse til noen kontakter i huset, men ikke andre. Som regel har vi fått brukbar forbindelse nede i stua hvor vi også tester trådløst utstyr, som det er naturlig å sammenligne forbindelsen med.

Men nettverksenheter som bruker stømnettet har aldri klart å hamle opp med selv det mest beskjedne moderne trådløse utstyret når det gjelder ytelse.

Skjekk tidligere test av nettverk over stømnettet.

Noen ganger virker det bare ikke

Nettverk via strømnett er følsomt for forstyrrelser. Disse kan komme fra mange forskjellige andre apparater koblet til strømnettet, og det er ikke lett å finne ut hvilke det er snakk om. Hvis et opplegg med en eksisterende installasjon slutter å virke umiddelbart etter at du har koblet til noe nytt utstyr er det lett å finne feilen. Men hvis du skal sjekke om nettverk via strømnett er en god løsning og det ikke virker - da er det omtrent håpløst.

Vi har hatt overvåkingskameraer fra Logitech koblet opp i flere år, men i det siste har stadig flere kameraer falt ut. Disse bruker nettverk via strømnett til kommunikasjon med ruteren og internett. I den siste tiden var det bare det kameraet nærmest mottakerenheten som fungerte.

Da vi skulle teste en ny løsning fra ZyXEL med nettverk over strømnettet koblet vi fra alle kameraene og koblet til et par av de nye enhetene.

Men det var ikke mulig å få forbindelse mellom disse, uansett hvor i huset vi koblet dem til.

Viktigst ved nettverk over strømkablene

Siden feilsøking er bortimot håpløst er det viktig at du sørger for returmulighet hvis du har tenkt å sjekke ut nettverk over strømkablene. Du risikerer å stå med skjegget i postkassa hvis du ikke får det til å virke og feilen ikke ligger i det nyinnkjøpte utstyret, men i strømnettet i ditt eget hjem.

Handler du på nett har du alltid returmulighet, men også i servicevennlige butikker kan du gjøre avtaler om retur hvis det ikke fungerer.

Og om det virker vet du ikke før du har prøvd i dine egne kontakter, i din egen bolig. De fleste vil komme mye lenger med en ny, effektiv, trådløs ruter.