Nettverk over FireWire

FireWire har en hastighet på opptil 400 Mbit i sekundet. Et nettverk som bruker denne forbindelsen skulle da være 4 ganger så raskt? Det ville vi gjerne teste.

Nettverk over FireWire

FireWire er en svært fleksibel forbindelse. I første rekke er den tenkt som en kraftig kanal for å overføre mediadata, hvor den holder orden på hendelser som er tidskritiske. Et eksempel mange samtidige kanaler med lyd og bilde, hvor det ikke er noen toleranse for avbrudd i datastrømmen.

Den høye hastigheten og de brukervennlige egenskapene gjør at FireWire også er egnet til andre formål. Vi har testet harddisker og andre lagringsmedia koblet til PCen med FireWire, som gir nesten like god ytelse som når de er montert internt og koblet direkte til hovedkortet.

Denne gangen ville vi teste FireNet - en FireWire nettverksløsning som skulle kunne være opptil 4 ganger raskere enn Ethernet.

Installasjon

Det er ingen maskinvare med løsningen, den forutsetter at de datamaskinene som skal knyttes sammen allerede er utstyrt med FireWire-kort.

Installasjonen skal gjøres før maskinene kobles sammen, og krever en omstart.

Vårt første forsøk var mislykket. FireWire-kortet vi hadde satt i vår bærbare Dell var utstyrt med en brikke fra Nec, som ikke klarte å kommunisere med noe som helst.

I neste forsøk brukte vi et FireWire-kort med en brikke fra Texas Instruments, og da begynte det å røre på seg.

Installasjonen er nærmest fri for brukervalg, det eneste du må passe på i et nettverk mellom to Windows-PCer er at de begge er tilknyttet samme arbeidsgruppe.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I bruk

Etter omstart og litt venting på at maskinene hadde snust ferdig på hverandre (de har det med det ved dynamisk IP …) kunne vi overføre filer mellom PCene.

Internett-tilgang fikk vi ved å dele Internettforbindelse med Windows innebygde ICS.

Tilgang til nettverksresursene via test-PCen som er koblet til lokalnettet var litt mer komplisert. Her måtte gi de forskjellige resursene, som disker osv. en IP-adresse, siden vi ikke fikk kontakt med WINS på serveren over IP-forbindelsen som ble opprettet av DHCP.

Ved å installere serverutgaven av FireNet for Windows 2000 vil slike problemer håndteres på en mer elegant måte, men det hadde vi ikke anledning til å teste i denne omgang.

Ytelse

Vi oppdaget at ytelsen ikke var så rask som vi hadde håpet. Vi brukte 26 sekunder på å overføre våre testdata, mens vårt ordinære 100 Mbit nettverk klarte det samme på noe over 15 sekunder.
Sammenlignet med USB som vir har testet for kort tid siden, er riktignok FireWire noe helt annet. USB tok nemlig over 1 minutt og 11 sekunder på den samme oppgaven. Les mer om USB-løsningen i denne artikkelen.

Vi opplevde også at det tok lenger tid å browse nettverket med FireNet enn med ordinært nettverk.

Full ytelse oppnås faktisk bare ved bruk av serverutgaven under Windows 2000.

Konklusjon

Dette er heller ingen spesielt rimelig løsning, med en klientpris på rundt 500 kroner. For serverprogramvaren må du regne med om lag 5 ganger så mye.

Denne løsningen er med andre ord bare fornuftig for helt spesielle behov i spesielle sammenhenger.

Kablingen er verken så rimelig eller fleksibel som vanlig Ethernet, vi snakker i praksis om kabellengder på 10 meter mellom enhetene.

Et typisk bruksområde ville være en liten gruppe som jobber med relativt tung grafikk, video eller lyd, og trenger rask tilgang til data fra hverandre og fra en felles server.

Men vi ville vel egentlig vurdert å installere et Gigbit-nettverk i en slik sammenheng, som uansett måtte ha mer enn gjennomsnitts kraftige arbeidsstasjoner og servere.

For vanlig nettverksbruk er et ordinært 100 Mbit Ethernet både enklere og rimeligere.