Nettverk med lyshastighet

Ny forskning setter nye rekorder for overføring - latterlig raskt!

Hvor raskt er det mulig å overføre data? De ter det ikke noe endelig svar på, men nå har engelske forskere klart å utvikle en ny type optisk kabel, som kan overføre data med en hastighet på 99,7 prosent av lyshastigheten.

Dataraten som ble oppnådd var hele 73,7 terabits per sekund, ikke langt unna 10 terabyte per sekund som er omtrent tusen ganger raskere enn dagens 40-gigabit fiberkabler.

Lyshastigheten varierer med hvilket stoff den går gjennom. I vakuum er den så vidt under 300 000 000 meter i sekundet, men i vanlige fiberkabler er den 31 prosent lavere. Lyset går faktisk raskere i luft enn i glass, og det er dette gruppen ved University of Southampton har utnyttet.

Ingen vanlig fiber

I en vanlig fiber reflekteres lyset mellom veggene inne i strukturen, dette gjør det mulig å bøye kabelen og sende lyset over lange strekninger. Men prisen for dette er at avstanden lyset faktisk tilbakelegger blir lenger og den effektive hastigheten synker.

Bølgeleder-fiber Foto: Wikimedia Commons
Bølgeleder-fiber Foto: Wikimedia Commons Vis mer


De engelske forskerne har utviklet en hul optisk fiber, som inneholder luft. Dette er i og for seg ikke noe nytt, men designet av veggene i hulrommet gjør at den nye fiberen kombinerer lavt signaltap (3,5 db/km og høy båndbredde (160nm).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Resultatet er altså en overføringshastighet på 99,7% av lyshastigheten.

Målinger av eksperimentet. Foto: Nature Photonics
Målinger av eksperimentet. Foto: Nature Photonics Vis mer


Ikke for internettilkobling

Denne fiberen er ikke egnet for lange strekk, signaltapet er for stort til det. Men der hvor en slik hastighet kommer til nytte er i store maskinparker med tusenvis av enheter koblet sammen til superdatamaskiner og enorme lagringsenheter.

Men det jobbes videre med denne problematikken, og om ikke lyshastigheten kan overvinnes, så kan rekkevidden økes.

Andre forskere, hos AT&T Labs-Research har annonsert en ny rekord for dataoverføring med vanlige fiberkabler, og hos IBM har de funnet ut en måte å både reduseres strømforbruket og doble hastigheten i fiberkabler i superdatamaskiner.