Nettverk i strømkablene - som virker!

Flere ganger har vi testet bokser som gjør strømkablene i huset til nettverk. Alle har vært svært trege, men endelig har vi testet noe som faktisk fungerer - Linksys PowerLine AV.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har vært mye snakk om å bruke strømkablene til nettverkstrafikk, kontakter og ledninger er jo installert over alt hvor man kan tenke seg å plassere en PC. Problemet har vært at ytelsen har vært dårligst av alle tilgjengelige nettverksløsninger.

Det man må kunne sette som et minstekrav er at hjemmenettet er raskere enn internettforbindelsen. Det har holdt hardt med alle de løsningene vi har testet tidligere.

Men nå har altså Linksys kommet med et sett bokser, som viste seg å overgå alt vi har testet tidligere - med god margin!

Installasjon

Pakken består av 2 identiske bokser som plugges rett i en stikkontakt - jordet eller ikke - og 2 nettverkskabler. På boksen er det tre blå lysdioder og en nettverkskontakt. For sikkerhets skyld er nettverkskontakten på boksene tapet over med en sticker hvor det står at man skal installere CDen først. Men har man et nettverk med en ruter med DHCP som deler ut IP-adresser så er det bare å plugge inn.

image: Nettverk i strømkablene - som virker!


Vi satte den ene boksen i stikkontakten ved ruteren, og koblet en nettverkskabel til husets svitsj. Etter noen sekunder blinket det flittig i alle lysdiodene.

Den andre boksen koblet vi til vår bærbare med nettverkskablen som fulgte med, og plugget den inn i de forskjellige stikkontaktene i huset som vi bruker i testingen.

Best forbindelse fikk vi i gjesterommet i etasjen under hemsen der ruteren står, dårligst i stua som er på samme plan som gjesterommet, men i den andre enden av huset.

I kjelleren og på kjøkkenet var det vesentlig bedre hastighet - og den var uansett bedre enn det Telenors infrastruktur for tiden klarer å levere i veggen her, som er ADSL på maks 4 Mbit.

image: Nettverk i strømkablene - som virker!


Sammenlignet med de andre løsningene for strømnett - vi har valgt ut den beste målingen vi fikk hos hvert produkt - er det snakk om ren utklassing.

image: Nettverk i strømkablene - som virker!


Men sammenligner vi med det beste vi har målt med trådløst 802.11n så klarer strømnettet bare det halve av hastigheten.

image: Nettverk i strømkablene - som virker!


Konklusjon

Linksys PowerLine AV er enkel å sette opp og bruke, og gir en hastighet som er konkurransedyktig med det mange oppnår med trådløst utstyr.

Det er også lett å utvide, det er bare å plugge i en ny enhet og koble til PCen - det er ikke begrenset til en forbindelse mellom 2 bokser.

Prisen ligger på rundt femtenhundre for et sett med to enheter, flere priser finner du her