Nettsidene som gjør deg smartere

Lyst til å lære noe nytt?

Lyst til å lære noe nytt i sommer? Her er nettstedene som hjelper deg. (Foto: <a href="http://www.flickr.com/photos/seatbelt67/502255276/#/">"Close up of the thinker"</a> av <a href="http://www.flickr.com/photos/seatbelt67/">Brian Hillegas</a>, <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en">Creative commons</a>)
Lyst til å lære noe nytt i sommer? Her er nettstedene som hjelper deg. (Foto: "Close up of the thinker" av Brian Hillegas, Creative commons) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På nettet finnes det noe for hver en smak, og vet du hvor du skal lete, er det vanskelig å kjede seg så lenge du har nettilgang.

Men - i mengden av morsomme YouTube-videoer, Facebook-oppdateringer fra gamle kjente, billige flybilletter og aktuelle nyhetssaker, finnes det også en rekke nettsteder hvis formål er å gjøre deg smartere og lære deg noe nytt.

Her er noen av våre favoritter:

Wikipedia

Kunnskapskilde nummer én er nettsiden der alle bidrar. Hvem som helst kan gå inn og redigere en artikkel, og nettborgernes samlede kunnskap har gjort Wikipedia til en referanse med over 3 millioner artikler i den engelskspråklige versjonen. Uansett om du leter etter en krydderurt, et jagerfly, en amerikansk president eller en forkortelse står Wikipedia klar med informasjonen, og det kan være morsomt å gå inn på en tilfeldig artikkel og begynne å klikke seg rundt.

TED Talks

Under slagordet ideas worth spreading tilbyr TED Talks en rekke foredrag fra over middels intelligente personer, for så si det mildt. Foredragene kan være svært engasjerende, og for å sette deg i gang, tipser vi om boksen på venstre side der du kan sortere foredragene basert på hvor ofte de er sett, eller i hvilken grad brukerne har funnet dem morsomme, informative, inspirerende, fascinerende etc.

image: Nettsidene som gjør deg smartere


Brukerne bidrar også for å gjøre stoffet mer tilgjengelig, og har du en liten oversetter i magen, er det bare å sette i gang å lage norske undertekster til videoklippene.

HowStuffWorks

Denne nettsiden har etter hvert fått imponerende mye innhold, og viser deg med levende bilder hvordan du gjør veldig, veldig mye. Tilfeldig valgte eksempler er hvilke dyr du kan spise rå, hva som skjer hvis du aldri vasker deg, hvordan hovedkort virker, hvordan du dirker en lås, hvordan jordskjelv fungerer og så videre.

Slik deler du mobilt bredbånd i ferien

Instructables

Ligger litt i samme gate som HowStuffWorks, men med et gjør-det-selv-fokus der brukerne laster opp videoer av hvordan du lager ting og tang, som for eksempel hvordan du lager iskrem, hvordan du hacker webkameraet ditt til å få vidvinkelobjektiv eller hvordan du åpner en vinflaske med bare en ledningstump.

image: Nettsidene som gjør deg smartere


Squidoo

Her kan hvem som helst lage guider til det meste, og har du noen smarte triks du vil dele med resten av verden er det bare å sette i gang. Squidoo dekker en rekke områder, som for eksempel tips til hvordan du kan bli mer miljøvennlig, hvordan du lager stilige kaker, hvordan du blir bedre til å spille Fifa eller hvordan du blir kvitt biller i hagen.

MIT OpenCourseWare

Noen gang drømt om å gå på MIT (Massachusetts Institute of Technology)? Det velkjente amerikanske universitetet har faktisk lagt ut en drøss av foreslesninger, notater, eksamner (med fasit), oppgaver etc. fra et bredt spekter av fagfelt. Lær deg alt fra magi og heksekunst til kunstig intelligens.

MIT og andre universiteter legger også ut noen forelesninger på Academic Earth.

TheBrowser

Dette nettstedet drives av én redaktør, som håndplukker gode artikler rundt om på nettet der kriteriet er at de skal være opplysende og gjøre deg smartere. Alt fra blogginnlegg om hvordan fotball kan gjøres morsommere til analyser om hvorvidt The Times' innføring av betaling for nyheter på nettet er fornuftig.

Slik beskytter du barna på nett

Livemocha

Lyst til å lære et nytt språk? Livemocha er en sosial nettjeneste der brukerne hjelper hverandre. Nettstedet har også ferdige kurs i flere språk; blant annet fransk, spansk og italiensk, både for nybegynnere, viderekommende og med fokus på ferie, mat etc.

Lyst på flere tips? Her er kildene vi brukte til denne saken:
A big list of sites that teach you how to do stuff - ReadWriteWeb
6 websites that will certainly make you smarter - crankingwidgets.com
5 learning apps and websites to make you smarter - friendbeef.com

Har du flere forslag er du, som vanlig, hjertelig velkommen til å bruke kommentarfeltet under artikkelen.