Nettsidene for deg som skal på ferie

Vi har plukket frem noen godbiter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er sommer og ferietid, og om du ikke har startet ferien ennå, er den etter all sannsynlighet rett rundt hjørnet.

På nett finnes det en rekke nettsider og verktøy som kan gjøre at du får enda mer ut av ferieturen din; enten du skal bestille eller har bestilt.

I denne artikkelen har vi plukket frem noen godbiter, og vi tipper at du vil bli kjent med sider du ikke hadde hørt om før. Har du flere anbefalinger, er du selvsagt velkommen til å bidra i debatten under artikkelen.

Bestem deg for feriested

Usikker på hvor du har lyst til å dra? Her er noen nettsider som kan hjelpe deg med det:

Tripadvisor (http://tripadvisor.com/)

image: Nettsidene for deg som skal på ferie


Et Mekka når det kommer til brukeromtaler av både hoteller, attraksjoner, restauranter etc. Nettstedet har også mange artikler skrevet av brukerne om hva du kan gjøre på de ulike stedene, tips til billige overnattinger og mye, mye mer.

Wikitravel (http://wikitravel.org)

Mens Wikipedia inneholder fakta om stort sett alt mellom himmel og jord, er Wikitravel myntet på reiser og opplevelser. Som med Wikipedia kan alle redigere dokumenter, og her er det mulig å finne mange gode tips til hva du bør sjekke ut på ulike feriesteder, hvordan du bør reise dit, priseksempler etc.

Lonely Planet (http://www.lonelyplanet.com/)

Lonely Planet er verdensledende når det gjelder å lage gode reisehåndbøker (jeg har noen selv og kan virkelig anbefale en når du først har bestemt deg for feriested), og på nettstedet deres er det også mye god informasjon å finne, selv om det ikke er i nærheten av det du får ved å kjøpe en bok (av naturlige årsaker).

Bøker kan du også kjøpe direkte via nettbutikken deres; enten som papirversjon som kommer i posten, eller som elektroniske utgaver der du selv kan "lage" en bok ved å plukke ut enkelte kapitler og kun betale for de delene du velger deg.

Tripsay (http://www.tripsay.com/)

image: Nettsidene for deg som skal på ferie


Reisenettsted der folk kan legge inn bilder, kommentarer etc. Nettstedet har også noen kjekke funksjoner - blant annet kan du finne et reisemål (A) og deretter få se hvilke reisemål de som liker A også liker å reise til. Det er også mulig å stille spørsmål til de som har vært et sted - et slags sosialt nettsted for reisende.

Et lignende sosialt nettsted er Travellr.

Oddee Places (http://www.oddee.com/default_0_87_datetime.aspx)
Nettstedet Oddee har vi sitert mange ganger før, og på lenka over finner du samlingen av alle artikler som handler om reise. Hvis du er på jakt etter en "annerledes" ferie er dette stedet du bør sjekke ut.

DinSides vaksinekalkulator
Vi tipser også om vår egen vaksinekalkulator der du angir hvor du skal reise og får beskjed om hvilke vaksiner som er nødvendig.

Bestilling

Når du har snevret inn reisealternativene til noen få, er det på tide å sjekke hvor mye det vil koste deg. Her er noen sider der du kan bestille reise:

Kayak (http://kayak.com/)

image: Nettsidene for deg som skal på ferie


En svært god søkemotor, både for å finne fly- og hotellpriser. Nettstedet lar deg angi når og hvor du skal reise og søker i mange databaser på en gang. Når resultatet er klart, kan du snevre inn søkeresultatet ved å angi for eksempel at du vil ankomme reisemålet etter klokka åtte på kvelden, eller at du vil fly non-stop og ikke vil reise før klokka ni på morgenen.

Kayak var også ett av nettstedene vi hadde med da vi kåret de 25 beste nettjenestene for et drøyt år siden.

En lignende tjeneste er også http://www.skyscanner.net/. Selv om Microsofts Bing-søkemotor (vår gjennomgang) har blitt kritisert for å rappe i overkant mye fra Kayak på sitt reisesøk, har de også en smart funksjon som estimerer om du bør bestille nå eller vente litt (kun for utvalgte flyplasser)

Hotels.com (http://hotels.com/)
Omfattende hotellbase der du kan booke hotellrom; ofte til meget gunstige priser. Nettstedet har også en 100% refund-policy uten ekstra kostnad (noe undertegnede var nødt til å ty til da Depeche Mode bestemte seg for å utsette konserten i Bergen) og et omfattende galleri av bilder av hoteller, brukeromtaler etc.

Det finnes også en rekke nettsteder som lar deg finne gode priser på reise og opphold. Her er noen:

FINN Reise
GoToGate
Restplass.no
Reisefeber
Lastminute
Laterooms
Orbitz.com
Expedia

Couchsurfing (http://www.couchsurfing.com/)

image: Nettsidene for deg som skal på ferie


Hvem har vel sagt at du bo på hotell? På dette nettstedet kan du nemlig finne sofaer hjemme hos folk der du kan bo, og for hver bruker kan du se erfaringene andre sofasurfere har gjort med vedkommende, husregler etc. Har du en sofa til overs, kan du selvsagt tilby den til andre også. I skrivende stund er det faktisk over 4.000 norske sofaer ledige og over 135.000 i USA.

Når du har bestilt

Nå er det bare å glede seg. Du kan selvsagt vende tilbake til nettstedene i første avsnitt, men her er også noen godbiter:

image: Nettsidene for deg som skal på ferie


SeatGuru (http://www.seatguru.com/)
De fleste flyselskaper lar deg sjekke inn lenge før du møter opp på flyplassen, der du også får lov til å velge sete. Men - hvilket sete skal du velge? På Seatguru velger du flyselskap og flytype, og så får du se hvor i kabinen det lønner seg å sitte med tanke på benplass, avstand til eventuelle TV-skjermer, toaletter og den slags.

TripIt (http://www.tripit.com/)
TripIt er et nettsted som tar seg av organiseringen av turen din. Alt du trenger å gjøre er å vidersende epostene du har fått med reisetider, overnattinger og den slags, og så sørger TripIt for å organisere informasjonen for deg.

Etterpå kan du logge inn enten via web, mobilversjon eller en egen (gratis) iPhone-applikasjon der du har oversikt over turen, kjøreanvisninger, eventuelle utsettelser, telefonnummeret til de du bestilte reisen fra etc. Veldig smart!

Dopplr (http://www.dopplr.com/)
Lar deg dele reiseplanen din med venner og kjente, og fungerer også som et sosialt nettsamfunn der du kan utveskle tips med andre reisende etc.

image: Nettsidene for deg som skal på ferie

Google Street View (http://maps.google.com/help/maps/streetview/)

Gjør deg kjent før du reiser! Ta spaserturen fra togstasjonen til hotellet, eller orienter deg om hvor det nærmeste kjøpesenteret er. Med Street view kan du spasere rundt i byen du skal reise til, og selvsagt se helt vanlige kart dersom du heller ønsker det. I tillegg tilbyr Google foreslåtte reiseruter rundt om i verden, som du finner under Google city tours.

Dagen før dagen

På tide å pakke!

The Universal Packing List (http://upl.codeq.info/)

image: Nettsidene for deg som skal på ferie


Angi hvor lenge du blir borte, værinformasjon, hvordan du skal bo, om du reiser med barn, om du skal ha med kamera, videokamera, ryggsekk, bruker linser etc., så lager nettsiden en pakkeliste til deg med hva du trenger å ha med.

På avreisedagen

OSL.no (http://www.osl.no/)
Oslo Lufthavn Gardermoens offisielle hjemmeside der du kan se avganger (og gate!), ankomster, eventuelle forsinkelser etc.

Flightstats (http://www.flightstats.com/go/Home/home.do)
Funker best for USA og Canada, men gir deg en pekepinn om hvor mye forsinkelser det er på de forskjellige flyplassene rundt om i verden. Til tross for 22 grader og pent vær, er det for eksempel en del forsinkelser på flyplassen i Roma i skrivende stund, så det hadde kanskje vært kjekt å gi de som skal ta deg i mot et lite hint.

Husk også tipset om TripIt, så har du alle detaljene tilgjengelig på mobilen.

Når du ankommer hotellet

Ja, faktisk har vi et tips til deg der også:

Tripkick (http://www.tripkick.com/)
Har "inside info" på en rekke hoteller rundt om i verden. Visste du for eksempel at alle romnummer som slutter på 32 på Wynn i Las Vegas (storbyguide) er rett ved siden av heisen (ikke så attraktivt pga støy), at oddetallsrom i 5. etasje har dårlig utsikt eller at de som slutter på 66 eller 67 er litt større fordi de ligger på hjørnet? Det gjør Tripkick. Er du modig nok til å spørre hun bak skranken?

Når turen er ferdig

Er du grei, deler du reiseerfaringene på ett eller flere av nettstedene nevnt i denne artikkelen, men vi tipser deg også om noen flere.

Flickr (http://www.flickr.com/)
Del bildene dine på verdens største bildesamfunn, der du også kan gi bildene en creative commons-lisens slik at andre kan få låne dem hvis de vil. Flickr var også med i kåringen vår i fjor av de 25 beste nettjenestene.

Picasa (http://picasaweb.google.com/home)
Kombinerer et program for organisering av bildene du har tatt med webgalleri der integrasjonen er veldig lettvint hvis du vil dele bilder med venner og kjente.

Det er også mulig å tjene penger på feriebildene du har tatt. Vi har gitt deg noen alternativer i artikkelen "Slik tjener du penger på feriebildene".

Og til slutt - DinSide Reise har selvsagt flust av informasjon tilgjengelig, om du vil på cruise, ha en kulinarisk opplevelse eller er lysten på å dra til Sør-Amerika.

God ferie!