Med denne nettjenesten kan du fikle med kamerainnstillinger og se hvordan det påvirker sluttresultatet.
Med denne nettjenesten kan du fikle med kamerainnstillinger og se hvordan det påvirker sluttresultatet.Vis mer

Nettside simulerer kamerainnstillinger

Lar deg se hva ulike innstillinger i kameraet gjør med bildet.

Mange sverger til den grønne automodusen når de knipser bilder, men lærer du deg å stille på blenderåpning, lukkertid, følsomhet og den slags, kan du i langt større grad bestemme hvordan sluttresultatet blir seende ut.

Nettsiden SLR Camera Simulator gir deg muligheten til å fikle med nettopp dette. Nettsiden lar deg "ta bilde" av et motiv likt det avbildet over, men ved å justere parametere som lukkertid, brennvidde, blenderåpning, følsomhet etc. vil sluttresultatet også påvirkes deretter.

>> Les også: TV2-test av 7 systemkameraer

Noen tips:

Blenderåpning - Jo større blenderåpning (altså lavere f-tall), desto mer lys slipper inn gjennom objektivet, men det gjør også at dybdeskarpheten blir mindre (altså stor skarphetsforskjell mellom det som er i fokus og det som ikke er det).

Lukkertid - Kortere lukkertid gjør at bevegelser i større grad kan fryses, men gjør også at mindre lys slipper inn til sensoren. For lang lukkertid kan gjøre at hele bildet blir uskarpt; spesielt dersom du holder kameraet i hånda, noe som er tilfellet for denne simulatoren.

ISO - Med høyere følsomhet ("ISO-verdi"), trenger kameraet mindre lys for å eksponere et bilde like lyst, men høye ISO-verdier introduseres også mer støy i bildene.

I tillegg kan du justere hvor langt unna motivet du skal "stå", hva slags brennvidde som brukes (lavere brennvidde = bredere bildeutsnitt) og hva slags lysforhold du ønsker å simulere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kameraet gir deg også en pekepinn på hvorvidt bildet du er i ferd med å ta vil bli for lyst eller mørkt, noe du kan se på markøren under linja som går fra minus to til pluss to.