Nettleseren er alt jeg trenger

Utrolig men sant: Jeg trenger ikke noen lokale programinstallasjoner for å gjøre jobben min lenger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
«Hva som i neste omgang vil skje med giganter som Microsoft og Google, operativsystemer og monopoler når alle får øynene opp for mulighetene som ligger direkte i nettleseren, kan man jo bare tenke seg til. »


Vi har snakket om det mange ganger tidligere, at en gang i fremtiden vil alle applikasjoner og tjenester man i dag installerer på PCen, være tilgjengelig on-line. At fremtiden var så nær, hadde jeg imidlertid aldri drømt om. For i dag, 27. november 2008, har IT-avdelingen vår oppgradert mailsystemet vårt fra Microsoft Exchange 2003 til 2007. Det var siste spikeren i kista for Outlook.

La oss ta det fra starten. Jeg lever av å skrive. I mitt daglige arbeid er jeg avhengig av minimum en tekstbehandler, epost og kalender, gruppevarefunksjonalitet for arbeidsdeling, meldingsklient og en bildebehandler.

Bjørn Eirik Loftås er redaktør i DinSide Data.
Bjørn Eirik Loftås er redaktør i DinSide Data. Vis mer

Tidligere var jeg relativt hjelpeløs dersom jeg ikke hadde tilgang til min egen PC. En "låne-PC" måtte i så fall konfigurereres, programmer måtte installeres, og bakgrunnsmusikken min, som naturlig nok lå på min egen PC, måtte jeg klare meg uten.


Med Web 2.0 begynte det imidlertid å bli fart i sakene. Webmail-klientene begynte å få funksjonalitet som tidligere kun var mulig i "vanlige" programmer, med umiddelbar respons, høyre-klikk, dra & slipp osv. Etter hvert kom nettbaserte meldingsklienter, og snart både bildebehandlere og tekstbehandlere.

Tekstbehandling. Denne artikkelen skriver jeg for eksempel i den nettbaserte tekstbehandleren Google Dokumenter. Jeg behøver ikke å tenke på lagring, det skjer automatisk for meg med noen sekunders mellomrom. Og alt lagres naturligvis på nettet og fulltekstindekseres av Google, slik at jeg enkelt og raskt får tilgang til alle dokumentene mine, uansett hvilken PC jeg bruker eller hvor jeg befinner meg i verden.

Google Dokumenter. Tekstbehandler på nett.
Google Dokumenter. Tekstbehandler på nett. Vis mer


Funksjonaliteten er langt fra så fyldig som i mastodonten Word, men den gir meg akkurat det jeg trenger. Jeg kan importere mine gamle dokumenter og opprette nye, disponere teksten, klippe og lime, sette inn bilder og tabeller, formatere, lage koblinger, foreta stavekontroll, angre og skrive ut.

Regneark og presentasjonsverktøy Det er ikke så ofte jeg har bruk for regneark, men Google har en nettbasert løsning på det også, Google Spreadsheets, og med mine enkle behov vil jeg sannsynligvis aldri ha behov for Excel igjen. Jeg fyller ut fraværsskjemaer, registrerer utlegg og foretar enkle kalkulasjoner i ny og ne.

eBuddy. Chat via MSN-nettet.
eBuddy. Chat via MSN-nettet. Vis mer

Powerpoint-presentasjoner? Hva skal jeg med det når jeg har Google Presentations, eller enda bedre; SlideRocket?


Meldingsklient og bildebehandling Meldingsklient behøver jeg heller ikke å tenke på. Her finnes en rekke nettbaserte å velge mellom, personlig bruker jeg eBuddy. Ikke fordi den nødvendigvis er den beste, men den fungerer utmerket til å kommunisere med kollegene mine - som ofte befinner seg helt andre steder i verden.

Hva så med bildebehandling? Prøv nettbaserte Picnik, og du skjønner at ting har skjedd også på denne fronten.

Kollega Martin Sivertsen har lagt hele bildesamlingen sin på Flickr, og snart gjør jeg det sikkert selv også. Ønsker jeg å redigere noen av disse bildene, kan de enkelt importeres til Picnik, og eksporteres tilbake igjen etterpå, eller deles med venner og kjente via en rekke andre kanaler - inkludert epost.

Hvis jeg får ånden over meg og virkelig ønsker å boltre meg med Photoshop-funksjonalitet og arbeide i lag, er for eksempel Aviary Phoenix bare et par klikk unna:

Aviary Phoenix. Avansert bilderedigering rett i nettleseren.
Aviary Phoenix. Avansert bilderedigering rett i nettleseren. Vis mer
Epost, kalender og planleggingsverktøy Så er vi kommet til den administrative delen av jobben, og der spiller epost, kalender og planlegging viktige roller. Med Outlook Web Access 2007 har jeg nær sagt nøyaktig de samme mulighetene via nettleseren som om jeg hadde installert Outlook lokalt.

Outlook Web Access 2007. Jeg digger den.
Outlook Web Access 2007. Jeg digger den. Vis mer
image: Nettleseren er alt jeg trenger

(Fortsetter under bildene)Det er bare en hake ved Outlook Web Access; full funksjonalitet får jeg kun i Internet Explorer, men det kan jeg leve med.

Jeg kan sortere epost i mapper ved hjelp av dra & slipp, jeg kan forhåndsvise PDF, Word, Excel og Powerpoint-filer som nettsider - uten å installere noe som helst, og viktigst: Alt er fulltekstindeksert og søkes opp på sekunder.

Kalenderen er der, jeg kan opprette nye avtaler og vedlikeholde oppgavelisten, akkurat som jeg til nå har gjort i min lokale Outlook-installasjon.

Fellesmappene i Exchange, der redaksjonen har alle de administrative dokumentene lagret, og der vi planlegger fellesaktiviteter og lager ukeplaner; alt er tilgjengelig med noen få klikk i nettleseren.

Mussikk tel arbé. Dagen blir ikke den samme uten musikk på øret. Det er kanskje en uvane, men det er nå en gang slik at jeg ofte tenker litt bedre med Lambchop på øret. Nettjenesten Dizzler.com gir meg i skrivende stund tilgang til 8,9 millioner låter gjennom nettleseren, helt uten kostnad.

Hvis jeg registrer meg kan jeg lage spillelister med favorittmusikken, og spille dem fra hvilken som helst PC.

Alt som kreves er en nettleser og tilgang til Internett.

Dizzler. Du bestemmer musikken selv.
Dizzler. Du bestemmer musikken selv. Vis mer


Bottom line: Vi sparer penger. For meg og bedriften vil utstrakt bruk av nettbaserte verktøy til syvende og sist bety enorme kostnadsbesparelser, enten vi velger den ene eller andre løsningen. Ikke bare med tanke på lisenser, men også administrasjon og vedlikehold. Ingen av tjenestene jeg har nevnt over, med unntak av Microsoft Exchange, koster forresten en eneste krone å bruke.

Velkommen til fremtiden, sier jeg til meg selv. Den kom jammen raskere enn jeg hadde forestilt meg.

Hva som i neste omgang vil skje med giganter som Microsoft og Google, operativsystemer og monopoler når alle får øynene opp for mulighetene som ligger direkte i nettleseren, kan man jo bare tenke seg til.

At konkurransen vil endre karakter og at fokus vil ligge langt forbi hva du og jeg har liggende på datamaskinene våre, er jeg i hvert fall overbevist om.

Og så får jeg bruke de neste dagene på å finne ut hva i all verden jeg fylle min nyinnkjøpte harddisk i terabyte-klassen med...

Se selv

Vi diskuterer temaet i fredagens KliKK-TV episode 42. Her får du se innslaget, hvor vi også demonstrerer noen av løsningene:


Diskutér temaet med andre lesere i debattfeltet under artikkelen