Nettkamera for alle?

Et nettkamera kan være kjekt å ha, hvis du gjerne vil sjekke status på hus, parkeringsplass, barneværelse eller hva det måtte være.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskjellen på et webkamera og et nettkamera, er at et nettkamera klarer seg på egen hånd, uten å være koblet til en PC. Nettkameraet har innebygget webserver, og trenger bare å kobles til nettverket med en ordinær nettverkskabel. Dessuten må det selvsagt ha strøm, som i dette tilfellet kommer fra en liten ekstern strømforsying.

TV-IP200 fra TrendNet er et relativt kompakt kamera, omtrent 15 centimeter langt, 8 centimeter bredt og 4 centimeter høyt. Det har gjenger både i topp og bunn, og leveres med et lite stativ for montering på vegg, i tak eller på hylle. Et ekstra vinkelstag følger med, som gjør veggmontering mulig. Det kan også monteres på alt av standard stativer for fotoutstyr.

Linsen er utskiftbar, og har manuell fokus, som kan justeres fra 20 cm til uendelig. Minste lysstyrke er oppgitt til 2,5 lux.

Oppløsningen er opp til 640x480 piksler, men du kan også velge 160x120 eller 320x240, som krever mindre båndbredde.

Oppsett på nett, ikke så lett...

Kameraet leveres med en fast IP-adresse, og du må taste inn denne i nettleseren for å få tilgang til oppsettet av kameraet. Det er ikke alltid så enkelt.

Vi forsøkte først å koble kameraet til nettverket på kontoret, men det var ikke vellykket. Årsaken var at våre interne IP-adresser ligger i et annet område, og nettmasken stemte heller ikke.

Vi forsøkte så å få opp kameraet på vår egen ruter i hjemmenettverket, men det var heller ikke vellykket. Vår ruter er noe begrenset med hensyn til manuelt oppsett av nettmaske, så der var det ingen ting å hente.

Vi sjekket så med en annen ruter vi fikk låne en liten stund, og fikk endelig kontakt med kameraet. I den korte tiden vi hadde til rådighet fikk vi bare anledning til å sjekke ut kameraet på det interne nettverket.

For å gjøre kameraet tilgjengelig på Internett, kreves det fast Internettaksess og en ruter med spesielle egenskaper. Det hadde vi altså ikke for hånden og vi kommer tilbake til dette ved en senere anledning.

Vi sjekket hvordan kameraet oppførte seg under varierende lysforhold, og fant at sterkt sollys ikke var det som kameraet trivdes best med. I mer moderat belysning fikk vi et helt kurant bilde, men den beste oppløsningen var 320x240. Kvalitetsmessig er bildet betraktelig bedre enn de små, billige web-kameraene, men kan på ingen måte måle seg med et digitalkamera eller DV-kamera.

Trådløs utgave

Kameraet finnes også i en utgave med innebygget 802.11b trådløst nettverk. Dette er enda mer spennende, og langt mer praktisk. Strøm er det de fleste steder, men nettverkskabel er der verre med.

Norsk distributør er ABC Data AS Tlf: 77 60 45 45 og du finner mer info på www.trendnet.no