På 3 sekunder lager du noe lignende med Peter Blaskovic' <i>Flame</i>.
På 3 sekunder lager du noe lignende med Peter Blaskovic' Flame.Vis mer

Nettjenestene som gjør deg til en kunstner

Det finnes flere nettjenester som lar deg lage snasne kreasjoner helt gratis.

Bildet over er laget på 3 sekunder. Det kan lastes ned i høytoppløselig format (1680x1050) og brukes som bakgrunnsbilde på skrivebordet om du ønsker det.

Uten at det koster deg en krone.

Peter Blaskovic' Flame er bare en av mange nettjenester som tilbyr verktøy som er så forseggjort at hvem som helst kan bruke det og lage stilige kreasjoner på veldig kort tid.

Alt du trenger å gjøre er å peke nettleseren hit og begynne å tegne, eller dra i noen spaker og trykke på noen knapper i bunnen for å endre hvordan "tegneprogrammet" oppfører seg:

Nettjenestene som gjør deg til en kunstner


I bunnen finnes det brytere for å endre farge, størrelse på "penselen", kaosfaktor, støy, mykhet etc., og i galleriet kan du se kunstverk andre har laget.

En lignende nettjeneste, som imponerer siden alt gjøres med JavaScript, er Harmony. Riktignok ikke like fargerik, men dog...

Nettjenestene som gjør deg til en kunstner


Vi har også hatt det morsomt med Yearbook yourself, der du kan laste opp et bilde av deg selv og bla i "årboka" for å se hvordan du ville ha sett ut for mange år siden.

Sjekk også ut PhotoFunia, som lar deg laste opp et bilde og velge blant en haug av ulike varianter.

Stikkordssky

Wordle er en nettjeneste som lar deg generere en stikkordssky (tagcloud) basert på tekst du angir. Du kan enten lime inn en haug av tekst, angi en URL til en nettside eller en RSS-feed, eller Delicious-brukernavnet ditt dersom du bruker denne bokmerketjenesten (vår guide til Delicious).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under ser du for eksempel hvilke stikkord som beskriver mine bokmerker hos Delicious:

Nettjenestene som gjør deg til en kunstner


Fancy-schmancy videoer

Hva med å vise frem bildene fra hytteturen sist helg på en litt freshere måte enn å legge ut alle 120 på Facebook? Animoto er en av de mest populære nettjenestene, som lar deg laste opp bilder og video, velge musikk og få generert en steintøff "musikkvideo" som resultat. Betaler du noen få dollar, kan du dessuten få laste den ned i HD-oppløsning.

En annen nykommer på denne fronten er Flixtime som fungerer på samme måte. Her kan hvem som helst bli proff:


Nettjenestene som gjør deg til en kunstner


Lag lyd

Det finnes verktøy for å lage lyd også. En liten, men akk så avhengighetsskapende applikasjon, er Tonematrix, der du "tegner" musikk i en 16x16-matrise. Hver rad i matrisen tilsvarer en tone, og hver kolonne ett av 16 taktslag.

En mer avansert versjon finner du her, der du også kan lage trommerytmer og mer til.

Vet du om flere nettjenester som gjør deg til en aldri så liten kunstner? Vi hører fra deg i debatten under.