Coronaviruset

Nettjenestene som får tiden til å gå

Våre beste tips for nytte, læring, trening og underholdning.

TAKK INTERNETT: De forskjellige underholdningstilbudene på nett opplever svært gode tider. Her er våre favoritter. Foto: Shutterstock
TAKK INTERNETT: De forskjellige underholdningstilbudene på nett opplever svært gode tider. Her er våre favoritter. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert

Den nye hverdagen medfører mye innesitting for de fleste av oss, med liten mulighet for sosial omgang. Da er det spesielt viktig å finne på noe meningsfullt å fylle tiden med. Her har vi samlet noen av våre beste tips - enten du vil strømme TV-serier, trene, lese bok, spille eller lære et språk.

Strømme serier og filmer

Forhåpentligvis hadde du ikke rundet de ulike TV- og film-strømmetjenestene før coronaviruset slo til for fullt. De fleste har kanskje både ett og to forskjellige abonnementer - ja kanskje til og med tre.

Utvalget i Norge begynner å bli ganske stort. Det du kan velge mellom er:

  • Netflix: Kongen av strømmetjenestene. Det billigste abonnementet koster per i dag 89 kroner i måneden, men du får ikke lenger prøve tjenesten gratis. Kan brukes på de fleste ulike plattformer, med gode apper og bra funksjonalitet. Her er det også mye innhold å velge i, med egen barneseksjon. Vi kan for øvrig anbefale dokumentarserien «Pandemi» i disse dager.
  • HBO Nordic: Er kjent for sine kvalitetsserier som «Sopranos», «Game of Thrones», «The Wire». Et abonnement koster nå 109 kroner i måneden med gratis prøveperiode på to uker, og tjenesten er tilgjengelig på en rekke plattformer. En egen barneseksjon finnes også. For øvrig ble sesong 3 av den kritikerroste serien Westworld akkurat sluppet, selv om Dagbladets anmelder ikke var helt overbevist.
  • Viaplay: Dette er allrounderen over alle allroundere. Viaplay har et utvalg kvalitetsserier, nye filmer, gamle filmer, egenproduserte serier, reality-TV og filmleie. Per dags dato koster det 119 kroner i måneden for pakken med film og tv-serier. Viaplay har også en søstertjeneste, Viafree, som er en gratis, reklamefinansiert strømmetjeneste. Der får du tilgang til egenproduksjonene til blant annet TV3, egne programmer produsert for Viafree, serier fra Comedy Central og MTV. Men du må altså tåle en del reklame.
  • Amazon Prime: Dette er Amazons strømmetjeneste som koster deg 5,99 euro, cirka 66 kroner, i måneden. Du kan dog prøve tjenesten gratis i sju dager. Har mye originalinnhold, både serier og filmer. Har også en del barneinnhold, men lite ser ut til å være på norsk.
  • Dplay: I strømmetjenesten fra Discovery Networks Norway er ganske egosentrisk. får du se programmene TV-kanaler som TV Norge, Max, Fem og mange flere. Du kan også velge den lineære varianten, og strømme kanalene direkte. Det billigste abonnementet uten sport koster 79 kroner i måneden.
  • TV 2 Sumo: Består av både TV 2s egne programmer og filmer og serier fra C More. Finnes på plattformer og har egne dedikerte apper, i tillegg til AirPlay/Chromecast-muligheter. Den billigste pakken med bare film og serier koster 119 kroner i måneden.
  • Strim: Omtaler seg selv som Norges mest komplette strømmetjeneste, og tilbyr både innhold fra HBO Nordic, Viaplay og Paramount+ samt tilgang til de største norske TV-kanalene. Finnes som app til iOS og Android i tillegg til Apple TV. Det er også tilgjengelig via nettleseren eller via Chromecast. Det billigste abonnementet koster 129 kroner, men skal du ha med strømmetjenestene, må du velge abonnementet til 249 kroner.
  • Apple TV+: Koster 59 kroner i måneden, men utvalget er relativt lite. Her tilbys 7 dagers gratis prøveperiode, men du får et helt år gratis ved kjøp av et nytt Apple-produkt. Den mest anerkjente serien til tjenesten er The Morning Show, med Jennifer Aniston og Reese Witherspoon.

Vi gjorde en stor sammenligning av strømmetjenestene i 2017. Mye er fremdeles gjeldende, så les den gjerne her om du trenger mer tips til hva du bør velge.

Hør på musikk og podkaster

Du har kanskje allerede brukt den samme musikkstrømmetjenesten i mange år - og er fornøyd med det. Spotify, Apple Music og Tidal er blant de mest populære her til lands. Google Music og Deezer er også mulige alternativer.

Vi vil også slå et slag for Facebook-sida Brakkesyke 2020 hvor norske artister holder virtuelle konserter mens livescenene er stengt. Les mer om tiltaket hos Dagbladet.

Musikk-anbefalinger

Hvis du er på utkikk etter ny musikk, kan vi anbefale de personlige favorittene Thomas Dybdal – «Fever», Jonathan Wilson «Dixie Blur» og Cezinando «Et godt stup i et grunt vann».

Det som virkelig er i vinden nå om dagen er podkaster. Har du iPhone, kan du bruke Apples Podkaster-app til både å finne og høre på podkaster. Spotify satser også stort på podkaster om dagen, og kan brukes uansett hva slags mobil du har.

Les vår guide til hvilke apper du kan bruke for å høre på podkaster på mobilen.

Anbefalte podkaster

I disse dager holder vi oss oppdaterte på nyhetsfronten med podkaster som Aftenpostens «Forklart» og «The Daily» fra The New York Times.

Ellers vil du kanskje høre på noe som handler om noe helt annet enn coronaviruset nå? På podtoppen.no kan du se en liste over de 100 mest populære podkastene i Norge.

Spille dataspill

Er det noe som virkelig får tiden til å gå, er det å spille dataspill, og så er det jo også veldig gøy! Utvalget av strømmetjenester i spillmarkedet er i tillegg blitt såpass bra at du ikke behøver å punge ut for dyre spill for å kose deg.

PlayStation Now: Sonys «Netflix for spill» heter PlayStation Now og lar deg strømme og laste ned haugevis med spill til PlayStation 4 for en fast sum i måneden. Innholdet består av PS2-, PS3-, og PS4-spill, og kan også strømmes på PC.

Vi anbefaler: «Horizon: Zero Dawn», «The Last of Us» og «Journey».

Xbox Game Pass: Microsofts svar på PlayStation Now er Xbox Game Pass, som er tilgjengelig både på Xbox One og Windows 10-PC-er. Spesielt på Xbox One er GamePass velfylt og etter vår mening absolutt verdt pengene, og ekstra kjekt er det at samtlige av Microsofts egne spill er tilgjengelig på Game Pass.

Vi anbefaler: «Minecraft» , rykende ferske «Ori and the Will of the Wisps» og «Overcooked 2».

Google Stadia: Stadia ble lansert i fjor høst og er Googles første krumspring i spillmarkedet. Alt du trenger er en spillkontroller og så kan du strømme en rekke spill direkte til PC, mobil eller Chromecast uten behov noe ekstra maskinvare.

Vi anbefaler: «Red Dead Redemption 2», «Football Manager 2020» og «Trials Rising».

Apple Arcade: Apple lanserte sin spilltjeneste Apple Arcade i fjor, og det fungerer som en slags Netflix-løsning for spill hvor du betaler 59 kroner i måneden. Per dags dato får du tilgang til over 100 reklamefrie spill som vi har inntrykk av holder høy kvalitet.

Vi anbefaler: «Sayonara Wild Hearts», «WHAT THE GOLF?» og «Pilgrims».

Les eller hør på en bok

Du kommer deg kanskje ikke ut i bokhandelen i disse dager, men det betyr jo ikke at det ikke er mulig å få lest bøker. Du har faktisk en del muligheter hva gjelder både e-bøker og lydbøker.

Når det gjelder e-bøker, finnes det en rekke muligheter. Du kan jo lese vår artikkel om hvordan du skaffer deg gratis e-bøker. Du kan fint lese e-bøker på mobilen eller nettbrettet, selv om det beste er å bruke et dedikert lesebrett. Her finner du vår ferske test av tre brett.

Hva med å høre på lydbok mens du går en tur ute i frisk luft? Du kan abonnere på lydbok-strømmetjenester som både Storytel og Fabel, som begge tilbyr et stort utvalg lydbøker, både norske og engelske. De koster henholdsvis 179 og 169 kroner i måneden, men begge tilbyr to uker gratis prøveperiode - noe som kan være kjekt å benytte seg av i disse dager.

Hva kan du høre på da? Det varierer hvilke lydbøker du finner på de ulike tjenestene, så det kan være lurt å ta en tur innom de respektive for å se om du finner noe du vil høre på.

Våre kolleger i Dagbladet Pluss gjorde en test av tjenestene i fjor sommer (betaling).

Anbefalte bøker

Noen av Dagbladet Kulturs seneste bokanbefalinger er Michael Ondaatjes «Krigslys», Lone Franks «Mine vakre gener» og «Verden på vippepunktet» av Dag O. Hessen.

Lær et språk

Ingen får reist utenlands med det første, men hva med å bruke ventetiden på å lære språket i det landet du ønsker å dra når corona-krisen er over? Det finnes mange forskjellige språk-apper du kan benytte deg av.

Duolingo er en populær app med sitt spillbaserte opplegg. Memrise og busuu er to andre vi ser ofte nevnt. Vi har ikke prøvd disse selv, men sjekk gjerne Cnets liste over 10 beste språk-apper fra februar. Lifewire har også en liste med de 6 beste språk-appene. Her ser vi at mange av de samme går igjen.

Trene hjemme

Du får ikke besøkt treningssenteret, men det betyr ikke at du trenger å slutte å trene. Er du ikke karantene, er det bare å knyte joggeskoene og dra ut på løpetur (bare husk å hold avstand til folk!).

Å trene hjemme er selvsagt også mulig, og flere treningssentre tilbyr faktisk nettbasert trening det kan være fint å benytte seg av. Sats har åpnet sin nettjeneste Online Training for alle.

Vi har tidligere skrevet om treningsbaserte internettjenester, deriblant livegym.no og webtrening.no. Begge disse må du betale for, men førstnevnte tilbyr nå et eget opplegg for barn og unge kalt Livegym Skole gratis.

Ellers ser vi at mange også benytter seg av YouTube til hjemmetrening. Fyr opp en videosamtale-løsning med en eller flere venner, så kan dere trene sammen!

Så finnes nærmest et uendelig antall treningsapper du kan benytte deg av.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer