Det har kommet en rekke konkurrenter til iPad den siste tiden, her ser du en variant fra Acer med Windows 7 innabords. Men felles for dem alle er at de på ingen måte har klart å hamle opp med markedslederen. Foto: Øivind Idsø
Det har kommet en rekke konkurrenter til iPad den siste tiden, her ser du en variant fra Acer med Windows 7 innabords. Men felles for dem alle er at de på ingen måte har klart å hamle opp med markedslederen. Foto: Øivind IdsøVis mer

Nettbrett-salget passerer minibærbare

Dobling fra første til andre kvartal.

De var kjempepopulære da de kom, men interessen for de minibærbare PC-ene (netbooks) er dalende. En av årsakene antas å være nettbrettenes inntog i markedet, og denne produktkategorien opplever en eventyrlig vekst i øyeblikket.

Passerte med god margin

I andre kvartal i år ble det for første gang på verdensbasis solgt flere nettbrett enn netbooks, ifølge en rapport utarbeidet av analyseselskapet ABI Research. Veksten var på hele 112% i forhold til første kvartal. Da ble det solgt 6,4 millioner enheter, mens det i andre kvartal ble solgt 13,6 millioner.

Antallet solgte netbooks i samme tidsrom var 7,3 millioner, ned fra 8,4 millioner i første kvartal.

Det mest oppsiktsvekkende ved rapporten er muligens at mesteparten av veksten stod Apples iPad for, og skyldtes altså ikke inntoget av en rekke konkurrenter i samme periode. Ifølge rapporten stod iPad-en for hele 68% av det totale nettbrettsalget i andre kvartal.

iPad har vært på markedet i 2 år, og blitt revidert én gang. Foto: Per Ervland, DinSide.no
iPad har vært på markedet i 2 år, og blitt revidert én gang. Foto: Per Ervland, DinSide.no Vis mer


Les også: Derfor kan Microsoft oppleve nettbrett-suksess

Yngre og eldre

- Nettbrett anses som enklere å bruke, sammenlignet med tastaturet og mus på minibærbare. De som har unngått PC-er fordi de er vanskelig å bruke, typisk svært unge og eldre mennesker, ser på nettbrettet som en mulighet til å ta i bruk nettet på en enkel måte, sier Jeff Orr, gruppesjef for mobile enheter i ABI Research.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han tror likevel netbooken vil ha en fremtid, blant annet i utviklingsland, mye takket være den lave prisen på disse enhetene. Foreløpig har prisene på nettbrett som regel vært mye dyrere.

Det er for eksempel fullt mulig å kjøpe en grei netbook til 2000 kroner i Norge, mens den billigste iPaden koster 3890 kroner.

DinSide tester nettbrett