Nettbrett-salget nesten doblet

De norske salgstallene fra dingseåret 2013 er klare.

<strong><b>VELGER HELLER DENNE:</strong></b> Norske forbrukere dropper PC-en til fordel for nettbrettet.  Foto: KIRSTI ØSTVANG
VELGER HELLER DENNE: Norske forbrukere dropper PC-en til fordel for nettbrettet. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nettbrett, DAB-radioer og actionkameraer var nordmenns favoritter i 2013. PC-er, DVD-spillere og billige kompaktkameraer blir stadig mindre populært.

Det viser årets bransjetall fra Stiftelsen Elektronikkbransjen.

Hele 950.000 nettbrett ble solgt i Norge i fjor, hvilket er en salgsøkning på 90 prosent fra året før.

- Nå har 54 prosent av norske husholdninger ett eller flere nettbrett hjemme, fortalte kommunikasjonssjef i Elektronikkbransjen, Marte Ottemo, på pressekonferansen.

Hvordan fordelingen er mellom de ulike nettbrett-plattformene er ikke kjent, da den største aktøren, altså Apple, ikke oppgir salgstall. Fjorårets salgstall er derfor bare et estimat.

Det er imidlertid grunn til å tro at veldig mange av nettbrettene er iPad.

Les mer: Nettbrett-boom hos Elkjøp

Dyrere, mer avanserte mobiler

Mobilsalget vokser også, riktignok ikke like mye. I 2013 ble det solgt 2,4 millioner mobiltelefoner, mot 2,2 millioner i 2012.

<strong><b>LA FREM SALGSTALL:</strong></b> Marte Ottemot og Jan Røsholm i Elektronikkbransjen presenterte årets salgsvinnere -og tapere på det norske elektronikkmarkedet i 2013. Foto: KIRSTI ØSTVANG
LA FREM SALGSTALL: Marte Ottemot og Jan Røsholm i Elektronikkbransjen presenterte årets salgsvinnere -og tapere på det norske elektronikkmarkedet i 2013. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer


- Mobiltelefonen er fortsatt det viktigste tilbehøret nordmenn har, og vi velger gjerne flaggskipmodellen fra de ulike produsentene, sier Ottemo.

Dyrere og mer avanserte mobiler er to viktige stikkord. Gjennomsnittsprisen på mobilene vi kjøpte i fjor var 3.500 kroner, og 90 prosent av dem var smarttelefoner.

- Mobilen og dens tilbehør er blitt en del av folks personlige stil, og fra 2014 starter vil vi måle salget av såkalte «wearables», mobiltilbehør som smartklokker og fitness-armbånd.

Les også: Kroppsnær teknologi blir årets store trend

Færre vil ha PC-er

Mens nettbrett og mobil er hotte saker, fortsetter nordmenn å være lunkne til den gode, gamle personlige datamaskinen. Salget av PC-er gikk ned med 16,4 prosent i fjor sammenlignet med året før.

<strong><b>POPULÆRT:</strong></b> Actionskameraer selger som aldri før, også blant vanlige folk. Foto: Produsent
POPULÆRT: Actionskameraer selger som aldri før, også blant vanlige folk. Foto: Produsent Vis mer


- Nettbrettene må ta mye av skylden for det, men det selges fortsatt betraktelig mer nettbrett enn det PC-markedet minsker, forteller administrerende direktør i Elektronikkbransjen, Jan Røsholm.

Kompaktkameraet er også blant fjorårets tapere, særlig de aller billigste kameraene til rundt tusenlappen. Salget dalte med hele 34 prosent fra 2012 til 2013.

Speilrefleks-salget gikk også ned med 17 prosent.

- Actionkameraer er langt mer populært. I 2013 ble det solgt 60.000 av disse, noe som er en dobling fra året før. Mens de kanskje før har vært myntet på spesielt interesserte, ser vi nå at de brukes av helt vanlige folk, så vel i slalombakken som hjemme, sier Røsholm.

Les også: Forventninger til teknologiåret 2014

- Året hvor digitalradio tok av

DAB-radio også en av salgsvinnerne i 2013. Ifølge Elektronikkbransjen ble det solgt 511.000 digitalradioer, opp fra 214.000 året før, noe som er en økning på 140 prosent.

Bilradioer med DAB vokser mest, opp fra 40.000 enheter i 2012 til 120 000 enheter i 2013, altså en økning på 200 prosent. Over halvparten av alle solgte bilradioer i fjor hadde støtte for DAB.

Elektronikkbransjen sier selv 2013 var «året hvor DAB virkelig tok av», og selv om det kanskje stemmer, er det kanskje ikke så sensasjonelt som man kanskje skulle tro.

For det første kommer etter hvert mange radioer nå med DAB-støtte. Bilbransjen har også fått fart på satsingen. Det analoge FM-nettet skal etter planen slukkes i 2017, så da gjelder det å være på banen allerede nå.

- Lanseringen av den nye, heldigitale kanalen P1+ har også vært en katalysator, og fikk mange godt voksne lyttere til å strømme til elektronikkbutikkene for å kjøpe nye radioer, sier Jan Røsholm til DinSide.

At elektronikkbransjen selv kåret en DAB-radio til årets julegave, er sikkert heller ikke uvesentlig.

 Foto: Elektronikkbransjen
Foto: Elektronikkbransjen Vis mer


Les også: DAB-radio i bilen - billigere enn du tror

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer