Foto: Produsenten
Foto: ProdusentenVis mer

Nettbrett med harddisk - god idé?

Archos lanserer nye nettbrett og Seagate har nye spesialdisker.

Nettbrett, pader eller hva man velger å kalle det består for det meste av skjerm og batteri. Prosessor og minne tar ikke mye plass, heller ikke flashminnet som brukes til lagring av operativsystem, appene og dine egne data.

Men flashminne er fremdeles relativt dyrt, sammenlignet med samme kapasitet på roterende harddisk. Derfor blir det ikke plass til de virkelig store samlingene av bilder, filmer og musikk på nettbrettene.

Seagate og Archos med ny løsning

Seagate har lansert en ny type disker spesielt for nettbrett. Diskene heter Momentus Thin og er bare 7 mm tykke. Vanlige disker for bærbare er 9,5 mm tykke så reduksjonen er stor, relativt sett.

 Foto: Produsenten
Foto: Produsenten Vis mer


Diskene leveres med kapasiteter på 160, 250 eller 320 GB, og kommer både som 5400 RPM og 7200 RPM. Hurtigminnet er på 16 MB.

Nettbrettene fra Archos kjører Android Honeycomb og kommer i to utgaver, 8-tommer for portabilitet - flash-utgaven veier bare 450g - og 10,1-tommer for best lesbarhet.

 Foto: Produsenten
Foto: Produsenten Vis mer


Begge brettene bruker en OMAP4 dual-core prosessor på 1.5 GHz som skal være 50% kraftigere enn Tegra 2-prosessoren som brukes i andre Android-nettbrett.

 Foto: Produsenten
Foto: Produsenten Vis mer


En smart vri er 3G-modulen, som er formet som en vanlig 3G-dongle til PC og også fungerer på enhver PC/Mac. I Archos-brettene passer den perfekt inn i en egen brønn og går i ett med designet. Du kan også ta den ut og bruke den på andre maskiner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Modellene med harddisk er 3 mm tykkere enn de med flashminne, og Archos sier at 32 GB flashminne ville ha kostet det samme som en 250 GB harddisk. Derfor tilbyr de heller dette.

Med 250 GB tilgjengelig kan du lagre rundt 40 timer med filmer i full HD 1080p

Lurt med harddisk?

Nettbrett blir jo håndtert og herjet med i langt større grad enn en bærbar PC. Er det da lurt å bruke harddisk til å lagre informasjon?

Det som er skadelig for harddisken er også skadelig for selve nettbrettet, og spesielt glassplaten på skjermen. Skulle brettet falle i gulvet ville høyst sannsynlig glasset knuse før disken går ad undas. Dessuten finnes det metoder for å registrere bevegelser i enheten som gjør at disken fint rekker å parkere lese/skrivehodet før det smeller.

Selv om streamingtjenester blir stadig med utbredt både for musikk og film, er det ikke alltid de er tilgjengelige. Dessuten er de slett ikke alltid gratis når man er ute og reiser.

Så fram til flashminne konkurrerer ut roterende disker også prismessig kan dette være en smart løsning for de som bruker nettbrettet til film og annet som er kapasitetskrevende.

Priser og leveringstider er ikke annonsert.

Tekniske spesifikasjoner på nettbrettene finner du hos Archos