Nettbrett eller PC - hva med ytelse?

Hvor mye kraftigere er en PC sammenlignet mot et nettbrett?

Microsoft Surface Pro - PC og nettbrett i ett? Foto: Microsoft
Microsoft Surface Pro - PC og nettbrett i ett? Foto: Microsoft Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Til å være døden nær er PC-en fremdeles forbausende vital. Selv om mange sitter, står og går med nesa i mobilen til enhver tid, tas PC-en fram så snart det skal jobbes, betale regninger, spilles, skrive dokumenter, lage budsjetter, rediger bilder, lage spillelister - lista er fremdeles lang.

Men hva med nettbrettet?

Er det virkelig i ferd med å overta for PC-en til de mer krevende oppgavene? Har det ytelsen som skal til, og hva med brukervennligheten?

Maskinvaren

I de aller fleste nettbrettene som selges i dag sitter det en svært strømgjerrig prosessor basert på en arkitektur fra ARM, opprinnelig en engelsk brikkeprodusent som blant annet stod bak BBC Micro computeren. I dag produserer de ikke brikkene, men selger arkitekturen til prosessorer fra andre produsenter. En ARM-basert prosessor med opptil fire kjerner er gjerne en del av en større brikke, en SoC (System on Chip) hvor mesteparten av komponentene er samlet under samme skall, inkludert håndtering av trådløs kommunikasjon både mot teleoperatører og lokale nettverk.

Les også: Blir dette framtidens PC?

De store produsentene, som Apple, har sin egen variant av disse brikkene, men bruker både egen og andres arkitektur. A5 som sitter i både iPad, iPhone, iPod og Apple TV har en ARM-kjerne, men i tillegg er det flerkjernet grafikkprosessor og andre moduler fra andre leverandører. Og hele pakken har blitt produsert av erkekonkurrenten Samsung.

Andre tilsvarende produsenter av ARM-baserte brikker er XScale, Snapdragon og StrongARM.

Konkurranse fra Intel

ARM dominerer markedet for små, strømgjerrige bærbare enheter, mens Intel dominerer ellers med sin x86-arkitektur i PC-prosessorer av alle slag. Den eneste konkurrenten på denne plattformen er AMD.

Intel har sin Core-serie for PC-er, men de har også Atom - en serie med strømgjerrige prosessorer. Disse hadde sin storhetstid i rampelyset en kort periode da netbook-PC-ene var populære. Verken ytelsen eller strømforbruket har imidlertid vært på linje med ARM-baserte prosessorer, så det er svært få nettbrett som huser Atom. Nye og mer strømgjerrige SoC-løsninger med Atom er stadig under utvikling, men det er fremdeles et stykke igjen. De kan til dels konkurrere på ytelse, men strømforbruket er fortsatt flere ganger høyere enn hos ARM-baserte løsninger med tilsvarende ytelse.

Men Core-familien får stadig flere medlemmer, og blant de aller viktigste egenskapene blant disse er lavere strømforbruk. Den neste serien som er på trappene har modeller som har et strømforbruk ned mot 7 watt. Og det tar ikke slutt der, ny teknologi under utvikling gjør det mulig å redusere strømforbruket ytterligere, og grenser brytes stadig.

Les også: PC eller nettbrett?

Men hva med ytelsen?

Alle som er ivrige brukere av nettbrett og mobiler i tillegg til kraftige PC-er og Mac-er er svært klar over forskjellen i ytelse mellom de mobile og de stasjonære maskinene. Selv om man sitter på raske trådløse nett og internettforbindelser, så lugger det langt oftere enn når man sitter ved PC-en og skal gjøre de samme oppgavene. For ikke å snakke om hvor mye mer effektivt mus og ekte tastatur er enn berøringstastatur og fingertuppnavigering i tekst.

Spillgrafikk har kommet seg betraktelig, men oppløsningen har blitt mye høyere, så netto forbedring i totalytelsen er ikke like stor.

Så kan man spørre seg: Hvor stor er egentlig ytelsesforskjellen mellom ARM-baserte nettbrett og PC-er?

Les også vår test av Microsoft Surface RT med ARM-prosessor

Ytelsesforskjeller

For å måle forskjellen finnes det flere måleverktøy, som kjører de samme oppgavene på alle platformene.

Nettbrett eller PC - hva med ytelse?


Vi har valgt Geekbench for ren prosessorytelse og GL/DXBenchmark 2.7 for grafikkytelse. Resultatene har blitt publisert hos Geekbench, og i flere tester.

Når det gjelder grunnleggende databehandling ser vi at ytelsen for nettbrett og mobiler er mange ganger svakere enn PC-er. Går vi 5-6 år tilbake var toppytelsen for vanlige PC-er på linje med de beste av dagens mobile enheter.

Geekbench avslører ytelsesforskjellen mellom PC og nettbrett.
Geekbench avslører ytelsesforskjellen mellom PC og nettbrett. Vis mer


Les også: 365 000 ganger raskere på 40 år.

Nettbrett eller PC - hva med ytelse?


Ser vi på grafikkytelse er forskjellen vesentlig mindre, vi snakker om halve ytelsen sammenlignet med kurante grafikkort. Årsaken er at grafikkytelse står sentralt for brukeropplevelsen på mobile enheter med berøringsstyring. Hvis det er påtagelig forsinkelse mellom fingerberøring og respons blir opplevelsen av kontroll kraftig redusert.

Forskjellen i grafikkytelse er mindre. Foto: Brynjulf Blix
Forskjellen i grafikkytelse er mindre. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Hva skjer videre?

Hvordan forholdet mellom nettbrett og PC-er vil utvikle seg er det ingen som har noe fasitsvar på. Men det er tydelig at stadig mer av bruken overtas av mobile enheter, spesielt på reise og på hjemmebane.

Men på jobb, enten den foregår på kontor eller i hjemmet, er det fremdeles PC-en som er det mest relevante verktøyet, i hvert fall i overskuelig framtid.

Microsoft legger opp til en løsning som kan kombinere begge bruksområdene med sin Surface Pro som har både maskinvare og operativsystem felles med standard PC-er, men både tykkelse, vekt og batteritid kan ikke måle seg med ARM-baserte nettbrett som iPad og Android-varianter.

Fortsetter utviklingen som nå vil det bli en situasjon i balanse hvor basisteknologien bak plattformene blir likeverdige - da begynner det å bli spennende.

Vil nettbrettet da bli mer likt PC og vice versa? Vil de smelte sammen til en ny enhet? Man kan bare spekulere, som vi gjør i denne artikkelen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer