Netscape 6 med ny beta

En ny betaversjon av Netscapes ferskeste nettleser er nettopp blitt gjort tilgjengelig. Vi har tatt en titt på programmet, og gir deg oversikten over nyhetene samt våre inntrykk.

I april i år kom nyheten om at en betaversjon av Netscape 6 kunne lastes ned. Nå, fire måneder senere, har utviklerne sluppet noe de kaller Preview Release 2 – altså en ny betaversjon. Det er ikke en revolusjonerende oppgradering i forhold til den forrige betaversjonen, men gir et godt innblikk i hva vi kan vente oss av det ferdige produktet som kommer i slutten av året.

Hva er nytt med versjon 6?

Netscape har gjort en rekke drastiske endringer og forbedringer i forhold til 4,x-serien, både utvendig og innvendig. Her er en rask oversikt over nyhetene:

 • Et penere ansikt: Netscape 6 ligner ikke noen andre nettlesere. Knappene og menyvalgene har nå fått et stilig, moderne design, som i tillegg kan modifiseres ytterligere. Du kan bytte på fargene og fontene, eller skifte ut hele designet fullstendig. Utviklerne har nemlig tatt med en ”skins”-funksjon, som vi kjenner fra programmer som WinAmp. Det følger to ”skins” med Netscape 6, og flere vil bli tilgjengelige for nedlastning etter hvert.

 • Ikke bare utseende: Også på innsiden har Netscape 6 gjennomgått en total forandring. En helt ny motor (Gecko-motoren) er tatt i bruk. Gecko gjør at Netscape tegner sider raskere, og støtter flere standarder som HTML 4.0 og CSS. Dette gjør jobben enklere for webutviklere, som nå kan lage sider som ser like bra ut i de nyeste versjonene både av Internet Explorer og Netscape.

 • Mange nye funksjoner: Netscape vil gjerne gi deg mer enn bare en nettleser. E-post, chat og andre kommunikasjonsmuligheter er innebygd, og har flere muligheter enn mange lignende programmer. Nå kan du for eksempel starte en chat rett fra e-post-leseren. På venstresiden av Netscape-vinduet finner du også en egen spalte med nyheter, linker og annen nyttig eller unyttig informasjon.
 • Artikkelen fortsetter under annonsen

  Men fungerer det?

  Netscape 6 med ny beta

  1. Skjermbilde av Netscape 6

  Det er klart at denne betaversjonen ikke er helt representativ for det vi kan vente oss fra ferdigutgaven av programmet. Men for å oppsummere våre inntrykk: Netscape 6 er et langt mer kompakt program enn Internet Explorer. Likevel tar det lang tid før det starter opp – men når det først er i gang går det kjapt. Sidene lastes raskt, men for de som er vant til Microsofts nettleser er det ikke akkurat revolusjonerende raskt. Programmet er brukervennlig og har mange morsomme funksjoner, men denne betaversjonen er langt fra stabil – vi opplevde flere krasj som frøs Netscape fullstendig.

  Vi regner med at den endelige versjonen blir enda raskere og mer stabil, men kan ikke anbefale Netscape 6 til annet enn eksperimentell bruk for spesielt interesserte. Vi ser derimot frem til den endelige versjonen, og vil da komme tilbake med en grundig sammenligning av Netscapes og Microsofts nettlesere.

  Vil du laste ned Netscape 6 Preview Release 2, kan du gjøre det fra denne adressen.