Netscape 6 lanseres nå!

Netscape 6 blir i dette øyeblikket (onsdag ettermiddag, norsk tid) lansert under Internet World i Los Angeles. Det er flere spennende nyheter, slik som nyskrevet kode, Gecko-teknologi og mer. Vi gir deg detaljer og lenke for nedlastning.

Jim Martin, direktør i Netscape, erklærer freidig at dette er den nye generasjonen nettleser, som skal sikre brukervennlighet, tilpasningsmuligheter og effektiv tilgang til informasjon på Internett. Den versjonen av Netscape 6 som lanseres nå, er ikke en ferdig versjon, naturligvis, men en tidlig beta.

Nyhetene

Noen nyheter visste vi om på forhånd, ta en titt i artikkelen Snedig hevn fra Netscape? som vi publiserte tidligere i dag.

Dette er nyhetene slik Netscape og AOL (som eier Netscape) presenterte dem i dag:

 • Introduksjon av "My Sidebar", som skal holde orden på alt som er viktig for brukeren, vise nyheter og vise AOL Instant Messenger. Denne hjelpemenyen skal være fullt ut justerbar for brukeren.
 • Søkemuligheter direkte i nettleseren. Dette søket retter seg mot motorer som Google og den manuelt vedlikeholdte Open Directory Project. Men ønsker brukeren det, kan han eller hun stille inn for andre søkemotorer.
 • Passordstyring (eget styringssystem for nettsteder som bruker passord), noe som også finnes i Internet Explorer.
 • Temaer for utseendet på nettleseren (du velger utseendet selv; eng. "skins"), gjennom XUL (XML User interface Language). En tilsvarende mulighet finnes allerede for Internet Explorer.
 • Internett-telefoni med Net2Phone. Hvordan dette vil virke i Norge vil vise seg, men våre foreløpige erfaringer med denne programvaren har ikke være imponerende.
 • Netscape er nå redusert kraftig i størrelse, til 5,5 MB. Dette er ca. 15% av Internet Explorers størrelse (størrelse på programmer sier lite i våre dager, ettersom store deler av kodene er rusk og rask fra tidligere versjoner).
 • Den nye nettlesermotoren Gecko skal sørge for at tabeller vises raskere (tabeller er den viktigste måten for å organisere innhold på websider), at innholdet justeres direkte hvis du endrer størrelsen på vinduet (dette er i stor grad noe som Internet Explorer allerede tilbyr sine brukere) og at tekstinformasjon vises mye raskere enn tidligere.
 • Støtte for de siste teknologier: XML, HTML 4.0, CSS1, W3C DOM Level 0 og 1, JavaScript 1.5, Java 2 og RDF.
 • Oversettelse av tekst i webtjenester på andre språk med Gist-in-Time(tm) fra Alis Technologies.
 • Versjoner for Windows, MacOS og Linux. Versjoner for Solaris, HP/UX, AIX og BeOS skal være rett rundt hjørnet.
 • Ny epostklient som er spesielt tilrettelagt for brukere med mer enn én epostkonto.
Her kan du laste ned Netscape 6 Preview 1, men vit at dette ikke er ferdig versjon. Så vær forsiktig!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi laster ned beta-versjonen og kommer tilbake med erfaringer fra vår "prøvekjøring" i løpet av de neste dagene.