Netscape 6 endelig her

Etter en rekke betaversjoner er den endelige utgaven av Netscapes nye nettleser tilgjengelig. Vi har testet den, og gir deg en oversikt over nyhetene.

Det er lenge siden Netscape var kongen blant nettleserne. Den siste tiden har Internet Explorer dominert markedet, mens Netscape har slitt med å følge etter. Til slutt bestemte utviklerne seg for å hoppe over versjon 5 av nettleseren, og prøve å gjenerobre brukerne med en ny, strømlinjeformet Netscape 6.

Den nye nettleseren kan til en viss grad betegnes som revolusjonerende (i forhold til eldre Netscape-utgaver), i og med at Netscape har fullstendig oppgradert grensesnittet. Programmer ligner ikke på noen andre nettlesere på markedet. Utseendet er blitt moderne, dominert av stilige og behagelige blåfarger. Vi synes grensesnittet er meget oversiktelig, med ikoner som aktiviserer alle de viktigste funksjonene med en klikk. Skulle du være misfornøyd med utseendet til Netscape 6, kan du imidlertid gå tilbake til det velkjente Navigator 4-grensesnittet.

Etter hvert vil det også være mulig å laste ned flere ”skins”, som endrer utseendet til nettleseren.

God støtte for standarder

Netscape 6 er basert på den nye Gecko-kjernen. Dette betyr at brukerne endelig kan nyte full støtte for web-standarder som HTML 4, CSS, XML og RDF. Vi opplevde ikke noen problemer med diverse nettsteder vi var innom, og hovedinntrykket er at nedlastningstiden er for det meste lik Internet Explorer 5,5. Netscape 6 virker rask og effektiv – ikke noe å klage på her.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Netscape 6 endelig her

Utviklerne har inkludert en lang rekke funksjoner som skal gjøre surfingen enklere, mer praktisk og behagelig. For eksempel er søkefunksjonene nå forbedret, du kan taste inn et søkeord i adresselinjen og programmet kobler seg automatisk til Netcenter-søkesiden. Du kan også velge å bruke andre søkemotorer, gjerne flere samtidig.
En annen nyhet er det Netscape kaller ”sidebar”. På venstre siden av skjermen finner du et vindu med masse nyttig informasjon: Søkeresultater, nyheter hentet direkte fra samarbeidspartnere som CNN, sport- og musikknyheter, børsinformasjon, direkte tilgang til AOL Instant Messenger og ”what’s related” – en oversikt over nettsteder som har noe til felles med den siden du måtte være på for øyeblikket, levert av Alexa.

Nederst på skjermen finner du flere linker som går direkte til business-, teknologi- og underholdningsstoff. Dessuten finnes det små ikoner som aktiviserer e-post-funksjonen i Netscape.

Konklusjon

Vi synes Netscape 6 er meget bra, men ikke perfekt. Først og fremst opplevde vi en del uventede krasj. Dette tyder på noe ustabilitet…hadde ikke utviklerne mer enn nok tid til å eliminere slike feil? Dessuten synes vi ikke at funksjonaliteten i Netscape 6 virkelig er så mye bedre enn i Internet Explorer 5,5. Er du fra før vant til Microsofts nettleser, vil du ikke oppleve Netscapes nye barn som noen revolusjon, heller som et interessant tillegg. Bruker du derimot en eldre versjon av Netscape, som 4,7x, bør du absolutt oppgradere, for her er det mange forbedringer.

Uansett er det ikke noe i veien med å prøve Netscape 6, selv om du sverger til Microsoft – programmet er på bare 7,5 MB, og tar ikke lang tid å laste ned. Du kan prøve selv ved å klikke her.