Netscape 5 raskere enn Internet Explorer?

Nå er det ikke lenge til neste versjon av Netscape Communicator vil se dagens lys, men sprøsmålet er om Netscape klarer å ta igjen erkerivalen Microsoft. Her er noen av godbitene som skal bringe Netscape tilbake.

I følge nyhetstjenesten Ziff-Davis i USA, vil en beta av Communicator slippes neste måned. Denne versjonen skal få alle egenskapene Internet Explorer allerede er utstyrt med, men entusiastene vil nok håpe at Netscape gjør jobben enda litt bedre slik at vi unngår Microsofts ferd mot monopol.

Lynkjapp HTML

Blant de nye egenskapene er kanskje "Gecko Rendering Engine" den viktigste. Dette er en helt ny "motor" for å tolke HTML betydelig raskere enn dagens standard. Spesielt vil opptegning av avanserte tabeller bli raskere.

Internet Explorer 5 er kjent for å være lynrask på sideopptegning, og det spørs om Netscape vil matche dette. Hvis de klarer det, vil Netscape få et betydelig salgsargument. Hvem er ikke interessert i en raskere nettleser?

Gecko, som alene ikke er større enn at den får plass på én diskett, støtter alle de nyeste standardene for websider. Det inkluderer XML, HTML 4.0 og Cascading Stylesheets 2. Hastigheten og minnekravene er også betydelig forbedret. Størrelsen og ressurskravene gjør også Gecko interessant for mindre maskiner som f.eks. PDAer og smarte telefoner.

Nyheten om den raske kodetolkeren er i seg selv ikke ny. Sjekk f.eks. denne artikkelen som vi skrev for en tid tilbake for mer informasjon.

Viktig med XML

Blant de nye egenskapene er støtte for XML en av de viktige. XML er en forkortelse for eXtensible Markup Language, og er en videreutvikling av HTML for å beskrive innholdet på en side direkte i koden, og mange spår at dette vil bli svært viktig i årene som kommer både med tanke på systematisering i søkemotorer og videreutvikling av Internett-handel. HTML er som kjent bare et kodespråk for å beskrive utseendet på siden.

Mozilla forsinker?

Communicator 5 var ventet allerede for ett år siden, men ble kraftig forsinket. Mange mener at dette har sammenheng med at utviklingen av Netscape foregår i den åpne løsningen Mozilla. Dette har ikke fungert etter hensikten, og mye tyder nå på at forsinkelsene kan bli katastrofale for Netscape, og toget er antageligvis gått for Netscape. Sjekk artikkelen Microsoft vant nettleserkrigen for mer informasjon om fordelingen av markedsandeler.