Netgear Storage Central SC101T

Felles lagring på nettverket et praktisk, særlig når den er lynrask! Vi har testet Netgears nyeste boks, og ble imponert.

Når alle i familien har fått seg PCer hjemme finner man fort ut at det hadde vært praktisk med felles lagring for alle. Særlig hvis bilder eller musikk ligger på en bærbar PC som er med eieren på jobb...

Man kan selvsagt sette opp en PC - gjerne den forrige stasjonære - som en felles filserver, men det tar plass, bråker og avgir varme på godt og ondt. Vi har skrevet om forskjellige løsninger her.

Et alternativ er en nettverksdisk, også kjent som NAS (Network Attached Storage) som er en liten boks med en eller flere harddisker i. Den kobles til hjemmenettet med en nettverkskabel og er tilgjengelig for alle.

Det finnes mange slike løsninger, men felles for de fleste vi har testet er at ytelsen ikke er så god som man kunne ønske seg. De er vanligvis langt tregere enn en harddisk koblet rett i PCen, siden de styres av en liten datamaskin med begrensede resurser.

Men nå kommer Netgear med Storage Central SC101T - en NAS-boks som imponerer!

Netgear Storage Central SC101T


Enkelt oppsett

Det første man gjør er å sett i en eller to harddisker av SATA-type. Det gjøres ved å skyve fronten oppover og ta den av. Diskene settes i brønnene, og går rett i kontakten. Så er det bare å skyve frontplaten tilbake på plass.

Netgear Storage Central SC101T


Skal du ha ut diskene er det bare å vippe ut spaken på baksiden:

Netgear Storage Central SC101T


Neste skritt er å koble til strøm og nettverkskabel. For optimal ytelse bruker du en gigabit svitsj i nettverket ditt, de fleste PCer kommer i dag med Gbit nettverkskort innebygd.

Netgear Storage Central SC101T


For å få tilgang til disken må du installere et lite program på hver PC som skal ha tilgang til den. Med dette programmet kan du også administrere disken fra enhver PC, men det krever brukernavn og passord. Du kan også begrense tilgangen til filområdene med passord.

Netgear Storage Central SC101T


Med programmet oppretter du en eller flere logiske disker, som så dukker opp i utforskeren i Windows. De må så formatteres av operativsystemet for å kunne brukes. Vi stusset litt over dette, da programmet også formatterer diskene. Uansett, vi kjørte en Quick Format i Windows XP og disken var klar til bruk.

Superrask!

Testingen viste at skriveytelsen lå vesentlig over de raskeste NAS-løsningene vi har testet tidligere.

Netgear Storage Central SC101T


Den var faktisk like rask som flere PC-baserte løsninger vi har testet tidligere.

Netgear Storage Central SC101T


Leseytelsen var enda raskere, har var den godt over selv den raskeste PC-løsningen vi har målt.

Netgear Storage Central SC101T


Aksesstiden var dessuten på bare 7,82 ms.

Støy og varme?

Siden det brukes ekstern strømforsyning ala bærbar PC, forventet vi at støynivået skulle være lavt, siden det bare ville være diskene som bidro til støyen. Det viste seg dessverre at det sitter en vifte i boksen, og at denne var svært ivrig i tjenesten. Kabinettet demper heller ikke vibrasjonene fra diskene spesielt godt, så de synger med selv om de i seg selv er stillegående.

Plasseres boksen et sted med god lufting vil vi tro at det kan være mulig å kjøre den uten vifte, hvis du bruker disker som avgir lite varme. Toppen er perforert så det er god naturlig lufting i kabinettet.

Konklusjon

Netgear Storage Central SC101T


Netgear Storage Central SC101T er en kjapp boks som håndterer alt av nettverkstrafikk på hjemmebane med glans. Skriveytelsen er overbevisende og leseytelsen er rett og slett imponerende.

Det følger også med programvaren SmartSync Pro for automatisk sikkerhetskopiering av PCene i nettverket til NAS-boksen.

Vi gir vårt anbefalt-stempel på bakgrunn av de gode egenskapene, men må samtidig gjøre spesielt oppmerksom på at støyen fort blir sjenerende. Dette kan skape utfordringer med tanke på plasseringen.

Prisen ligger på rundt et par tusen kroner uten disker.