Netgear Powerline HD

Nettverk over strømnettet har vi testet tidligere uten at den store begeistringen oppsto. Nå har Netgear en ny generasjon, som lover langt høyere hastigheter. Vi har testet.

Tidligere tester av nettverk over strømkablene har ikke gitt oss den store troen på at dette er en løsning som vil ta av. Det er et par årsaker til dette, faktisk de aller viktigste årsakene: Ytelse og pris.

Strømnett-løsningene har ikke prestert i nærheten av det som har vært oppgitt i spesifikasjonene, og prisen sammenlignet med trådløst nettverksutstyr har heller ikke vært noen bombe.

Netgear Powerline HD


Vi hadde derfor ikke noen store forhåpninger til at Netgears Powerline HD skulle endre stort på dette, selv om de nå oppgir en hastighet på opptil 200 Mbit. Riktignok med forbehold om forskjellige faktorer og omstendigheter i de aktuelle elektriske installasjonene.

Stadig super-enkel installasjon

Stort enklere enn å koble opp denne typen nettverk blir det ikke. Du setter en boks i en stikkontakt i nærheten av ruteren i hjemmenettet. Så kobler du en nettverkskabel mellom ruter og boksen som står i stikkontakten.

Den andre boksen setter du i en stikkontakt ved PCen du skal ha på nett. Så kobler du en nettverkskabel mellom boks og PC.

Så venter du noen sekunder, så er PCen på nett.

Netgear Powerline HD


Norsk strømnett

Det elektriske nettet i Norge er ikke som i andre land. I hvert fall ikke over alt. Der hvor andre land opererer med faser, felles 0-leder og jord har vi faser og jord. Spenningen i stikkontakten kommer fra to faser som det er 230 volt i mellom, mens i andre land kommer 230 fra potensialet mellom fase og 0-leder. Spenningen mellom fasene er 400 volt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette systemet er nå også på vei inn i Norge.

I vårt gamle nett har vi stadig jordfeil, og dette kan gi mange forskjellige utslag i apparatene som kobles til. Det er også andre tekniske forskjeller som vi ikke skal komme nærmere inn på her,

Men disse forholdene virker i høy grad inn på hvordan nettverksutstyr som bruker strømnettet fungerer.

Store variasjoner

Vi koblet den første Netgear-boksen til stikkontakten ved ruteren oppe på hemsen. Så koblet vi vår bærbare til en stikkontakt i kjelleren. Her fikk vi forbindelse etter en liten stund, men overføring av testfilen kom aldri i mål. Hastigheten mens det fungerte var oppe 180 KB en liten stund, men det var alt.

Neste tilkobling var i kjøkkenet i første etasje. Her fikk vi enda dårligere forbindelse, og testfilen kom heller ikke over.

Så testet vi i andre etasje, og her fikk vi bedre resultat.

Første overføring var svært variabel, men filen kom helskinnet over etter en stund.

Netgear Powerline HD


Så snudde vi boksen opp ned, slik at vi byttet om pinnene som går inn i stikkontakten. Da ble hastigheten og stabiliteten vesentlig høyere.

Sammenlignet med utstyr vi har testet tidligere, så er Netgear Powereline HD langt raskere.

Likevel er ikke ytelsen i nærheten av de 200 Mbit som det står på esken...

Noe å satse på?

Svaret avhenger helt av hvordan det elektriske nettet oppfører seg i den enkelte bolig. Det er mulig at det fungerer utmerket i moderne elektriske anlegg, men det har vi ikke tilgang til for øyeblikket.

Hvis andre nettverksløsninger er problematiske, er det likevel verdt å sjekke ut denne løsningen. Til surfing og enkel nettbruk er det ok.

Dessuten kan det jo hende at hastigheten blir langt høyere under andre forhold enn de vi testet under. Bestiller du over Internett har du dessuten automatisk returrett innen en viss tid hvis det skulle vise seg å ikke svare til forventningene.

Prisen på enhetene er 1095 kroner for en enkelt adapter, 1995 for et sett med to hos Komplett