Netgear og Jensen trådløst nettverk

Vi har testet to produkter fra forskjellig fabrikanter, men de importeres av samme norske leverandør. Trådløst nettverk er praktisk, morsomt og etter hvert svært enkelt å sette opp. Stort sett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et trådløst nett trengs det minimum ett aksesspunkt som betjener PCene i nettverket. For dekning av mindre områder, for eksempel en enebolig eller en mindre bedrift, er det tilstrekkelig med ett enkelt aksesspunkt. Hvis det er et større område som skal dekkes kreves det gjerne flere, for å sikre dekningen.

Aksesspunktet vi har testet denne gangen kommer fra Netgear, og modellen heter ME102.

Oppkobling av aksesspunkt

Heldigvis har det blitt svært enkelt å sette opp nettverksutstyr, dersom du ikke skal ha spesielle løsninger med høy grad av sikkerhet, eller tilby spesielle tjenester ut på Internet.

Derfor fant vi ut, etter å ha kikket gjennom den korte installasjonsveiledningen, at det var verdt et forsøk å bare koble strøm og nettverksledning til aksesspunktet. Standardverdiene så ut til å være tilstrekkelige for å oppnå kontakt, det eneste vi måtte endre var ESSID, det grunnleggende ”kodeordet” som sørger for den laveste grad av sikkerhet i trådløse nett. Mange leverandører bruker ”default” som kodeord, men Netgear bruker ”Wireless”. Selv har vi vår egne hemmelige koder, som vi bytter på i blant, på samme måte som passord.

Og det fungerte helt utmerket!

image: Netgear og Jensen trådløst nettverk

For å konfigurere aksesspunktet, f.eks. å endre ESSID, slå på kryptering eller sette andre nettverksparametere, må du koble det til PCen med USB. Du må så installere en driver og installere et lite styreprogram.

Vi testet i Windows XP, mens driver og program var beregnet på Windows Me. Det fungerte likevel utmerket.

image: Netgear og Jensen trådløst nettverk

Etter at du har konfigurert aksesspunktet, kan du koble fra USB-kabelen igjen.

Jensen WLNC trådløst nettverkskort

Vi satte inn kortet i vår Dell Latitude, og driver ble etterspurt. Vi hadde fått med en CD fra distributøren og denne ble satt inn. Driveren ble funnet og installasjonen startet.

I forbindelse med denne ble det startet et script, som skulle opprette en ny nettverkstilkobling til det nye kortet. Det kom da opp et vindu som fortalte at tastatur og mus ville bli deaktivert mens dette kjørte.

Alt gikk fint helt til scriptet ba om en fil fra leverandøren som skulle hentes fra diskettstasjon A:\
Vi hadde ikke noen diskettstasjon på den bærbare, og alle data lå faktisk på CDen.

Og tastatur og mus var deaktivert, slik at vi ikke kunne endre til D:\ som CDen lå i...

Dette må vel kunne kalles en blunder...

Problemet ble løst ved å trykke Ctrl+Alt+Del (denne tastekombinasjonen var den eneste som virket) og gå inn i Task Manager. Det overstyrte skriptet og mus/tastatur ble tilgjengelig slik at vi kunne endre A:\ til D:\.

Så lukket vi Task Manager og trykket OK i dialogboksen til scriptet, som avsluttet stående i fin stil.
Etter omstart fungerte kortet, og forbindelsen til aksesspunktet Netgear var opprettet. Dette var litt pussig, siden vi hadde forventet at vi måtte sette ESSID, men denne var blank. Det fungerte tydeligvis greit, men vi satte likevel inn vår egen kode.

I bruk

Vi har ikke testet rekkevidden utførlig, det kommer vi tilbake til når vi om kort tid mottar enda flere produkter. Vi tok likevel noen stikkprøver.

På alle målestedene i huset fikk vi fult brukbar dekning. På de vanskeligste stedene var det som med alle de andre løsningene snakk om å endre vinkelen på PCen noen få grader for å få bedre signalstyrke.

Absolutt godkjent med andre ord.

Priser og kontaktinfo:

Produktene distribueres av bg-consult as

Netgear ME102 : 3 190 kroner inkl. mva.
Jensen Wireless Notebook Card : 1 490 inkl. mva.

Sjekk som vanlig din favorittforhandler for gode pristilbud!

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!