Netdrive - lagring over nett

Stasjon W: er hjemmeområdet ditt. Uansett hvor du befinner deg i verden...

I det siste har vi omtalt forskjellige løsninger som synkroniserer mapper og filer på flere datamaskiner, over Internett. To av de mest populære tjenestene til formålet er Windows Live Mesh fra Microsoft, og DropBox.

Mens den store fordelen ved de to tjenestene er at dataene er tilgjengelig uansett, også off-line, er ulempen at begge løsningene har en grense på hvor mye data som kan synkroniseres. For Live Mesh er den 5 GB, for DropBox er den 2 GB, for større datamengder koster tjenesten penger.

Alt liggende på ett sted

Så hva gjør du da - hvis du både ønsker nær ubegrenset lagringsplass, og at dataene dine skal være tilgjengelig uansett hvor du befinner deg? Det er her Netdrive kommer inn i bildet.

Dette programmet lager nemlig en forbindelse mellom PCen din sitter på, og en annen PC eller server et annet sted i verden, via Internett. Måten den gjør det på, er så enkel som den får blitt: den andre PCen eller serveren dukker opp som en stasjonsbokstav i Windows Utforsker:

Netdrive - lagring over nett


Du kan til og med starte programmer, og spille av filmer og musikk (hvis forbindelsen tillater det, selvsagt).

Og er du skikkelig avansert, kan du sette opp automatisk synkronisering av mapper og filer mellom Netdrive-stasjonen og den lokale datamaskinen, slik at du kan nå dataene dine lokalt også, dersom du plutselig ikke skulle miste internettilgangen. Til det formålet kan du for eksempel bruke Microsoft Synctoy.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nøkkelen heter FTP

For at de to datamaskinene skal kunne snakke sammen, benyttes en kommunikasjonsmetode kalt FTP (File Transfer Protocol). Det betyr at Netdrive krever at maskinen den skal kobles til, kjører en såkalt FTP-server.

En FTP-server behøver ikke være annet enn et lite Windows-program, og slike finnes det haugevis av. Mange av dem er i tillegg gratis, og tillater at flere datamaskiner kan kobles til samtidig om du skulle ønske det.

Hvor kan jeg koble meg til?

Mange har allerede tilgang til en annen FTP-server, for eksempel på skolen eller arbeidsplassen. Hvis du ikke har det, bør du henvende deg til IT-avdelingen og spørre om de kan sette opp en FTP-server og en konto for deg. Sannsynligheten for at de allerede har en FTP-server du ikke visste om, er uansett stor.

Hvis du har en privat hjemmeside er også sjansen stor for at du kan overføre filer til området ditt via FTP, og da kan også Netdrive komme til nytte. Du kan for eksempel åpne HTML-dokumenter direkte, redigere og lagre, uten å tenke på manuelle overføringer etterpå.

Det er heller ikke noe i veien for at du kan koble en stasjonsbokstav til de mange offentlige FTP-servere, for eksempel FTP.UIO.NO eller andre, men da får du i de fleste tilfeller kun lesetilgang, naturligvis.

Sette opp FTP-server selv?

Hvis du fikk lyst til å sette opp en slik FTP-server selv, er det viktig å være klar over at det holder som regel ikke bare å kjøre serverprogrammet og deretter regne med å få tilgang til den utenfra. Det er nemlig en del hindre på veien som må passeres, den viktigste heter brannmur, og er forhåpentligvis noe du har på plass - enten i ruteren din eller som programvare på PCen.

En brannmur hindrer blant annet at uvedkommende får tilgang til datamaskinen din fra Internett, og med mindre du lager en åpning for FTP-trafikk i brannmuren, vil serveren ikke være tilgjengelig utenfra.

I tillegg må du kjenne den unike IP-adressen ruteren eller PCen din er blitt tildelt fra internettleverandøren din, dersom du skal kunne komme i kontakt med FTP-serveren utenfra.

Det finnes et utall gratis FTP-servere. Noen avanserte, andre langt mindre avanserte. En av de enkleste - som likevel har nok funksjonalitet til å dekke de fleste behov, er lille 
Quick'n Easy FTP Server Lite fra Pablo Software Solutions
Det finnes et utall gratis FTP-servere. Noen avanserte, andre langt mindre avanserte. En av de enkleste - som likevel har nok funksjonalitet til å dekke de fleste behov, er lille
Quick'n Easy FTP Server Lite fra Pablo Software Solutions Vis mer


Det kan være mye å tenke på, men denne guiden hjelper deg langt på vei med en av de enkleste gratis FTP-serverne, Filezilla server.

Netdrive: slik gjør du det

Grensesnittet i Netdrive er enkelt. Til venstre har du lister over FTP-servere, og du legger til din egen ved å trykke på "New Site"-knappen. Så er det bare å legge inn IP- eller server-adresse, brukernavn og passord, og hvilken stasjonsbokstav du vil bruke på serveren din.

Netdrive - lagring over nett


Deretter er det bare å trykke på "Connect", og vips - du har fått en ny stasjonsbokstav i Utforsker.

Gratis

Netdrive virker i Windows 2000 og nyere, og er gratis for privat bruk. Du finner mer informasjon og kan laste ned programmet på netdrive.net.

Les også: Bruke Google som harddisk?