Nesten 4.000 nordmenn har bedt Google om å bli fjernet

…men over halvparten av forespørslene blir avvist.

<strong>TALLENES TALE:</strong> Av nesten 20.000 nettadresser har Google bare fjernet 7.000 av dem, basert på forespørsler fra nordmenn. Foto: GOOGLE/PÅL JOAKIM OLSEN
TALLENES TALE: Av nesten 20.000 nettadresser har Google bare fjernet 7.000 av dem, basert på forespørsler fra nordmenn. Foto: GOOGLE/PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en rettssak for halvannet år siden, besluttet EU-domstolen at individer skulle få muligheten til å be søkemotorer som Google om å bli fjernet fra søkeresultatene.

LES MER: Du kan få fjernet deg selv fra Google-søket

Men selv om man søker om fjerning, er det slett ikke sikkert at man får ønsket sitt oppfylt. Blant annet vil søkemotorene veie forespørselen mot graden av offentlig interesse. Lenger ned i saken kan du se hva som fjernes og ikke.

Nesten 4.000 nordmenn har sendt forespørsel

Googles nettsider for innsynsrapport har søkegiganten nå gått ut med detaljer om hvor mange forespørsler de har mottatt.

Nesten 4.000 nordmenn, 3.777 for å være nøyaktig, har til sammen bedt Google om å fjerne 19.811 nettsider fra søkeresultatet. Av disse har Google fjernet 7070 sider, altså 41,4 prosent.

Verdt å merke seg er at nettsidene som fjernes fra søkeresultatet ikke fjernes på alle søk – bare når det søkes etter bestemte ord; i praksis søkerens navn.

Totalt har Google mottatt forespørsler fra nesten 350.000 europeere, og selskapet har fjernet 42 prosent av de over 1,2 millioner sidene som er blitt klaget på.

Hva blir fjernet og ikke?

På den samme siden viser Google noen eksempler på hva som blir fjernet og ikke. Her er noen utdrag:

Ble fjernet:
«En person som ble dømt for en alvorlig forbrytelse i løpet av de siste fem årene, men som fikk dommen opphevet etter anke, ba oss om å fjerne en artikkel om hendelsen. Vi fjernet siden fra søkeresultatene for vedkommendes navn.»

«En lærer som ble dømt for en mindre forbrytelse for over 10 år siden, ba oss om å fjerne en artikkel om dommen. Vi har fjernet sidene fra søkeresultatene for vedkommendes navn»

«En kvinne ba oss fjerne sider fra søkeresultater som viser adressen hennes. Vi har fjernet sidene som inneholder navnet hennes fra søkeresultatene.»

«Et voldtektsoffer ba oss om å fjerne en link til en avisartikkel om forbrytelsen. Vi har fjernet siden fra søkeresultatene for vedkommendes navn.»

«En privatperson ba oss om å fjerne en link til en side som hadde republisert et bilde hun selv hadde lagt ut. Siden er fjernet fra søkeresultatene for kvinnens navn.»

«En person ba oss om å fjerne en link til en artikkel som omhandler en konkurranse han deltok i som mindreårig. Vi har fjernet siden fra søkeresultatene for navnet hans.»

Ble ikke fjernet:
«En fremtredende forretningsperson ba oss om å fjerne artikler om vedkommendes søksmål mot en avis. Vi fjernet ikke artiklene fra søkeresultatene.»

«En medieansatt ba oss om å fjerne fire linker til artikler som omhandlet pinlig innhold han la ut på Internett. Vi fjernet ikke sidene fra søkeresultatene.»

«En person ba oss om å fjerne linker til artikler på Internett som nevner hans avskjedigelse for seksuelle forbrytelser begått på jobben. Vi fjernet ikke sidene fra søkeresultatene.»

«Vi mottok en forespørsel fra en privatperson om å fjerne over 50 linker til artikler og blogginnlegg som omhandler offentlige ramaskrik over beskyldninger om at vedkommende har misbrukt velferdstjenester. Vi fjernet ikke sidene fra søkeresultatene.»

Finner du noe pinlig om deg selv?

Om du Googler ditt eget navn og finner nettsider du ikke er så stolt av, kan du altså sende en forespørsel til Google om å fjerne nettsiden i søkeresultatet når noen søker etter ditt navn.

Som du ser er det ikke alt som blir fjernet av Google. Det kan se ut til at ting som er foreldet stiller sterkt i forhold til fjerning, og at du nok har større sjanse for napp om du ikke er en offentlig figur.

Les mer om hvordan du går frem for å be om å bli fjernet fra Google