Neste Intel-prosessor ute på prøve

Haswell - etterfølgeren etter Ivy Bridge er nå hos PC-produsentene.

Neste Intel-prosessor ute på prøve
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke så lenge siden Ivy Bridge-prosessoren ble sluppet, men Intel har lenge jobbet videre med neste generasjon - den fjerde i Core i-familien. Den har fått tilnavnet Haswell, og blant de viktigste egenskapene er vesentlig lavere strømforbruk. Det vil blant annet gi vesentlig mer seiglivede batterier på bærbare PC-er.

Og Haswell er allerede på vei ut til PC-produsentene.

Hva er nytt i Haswell?

Som nevnt er redusert strømforbruk den aller viktigste parameteren, og dette gjelder i hele sortimentet av varianter. I tillegg er det forbedringer i arkitekturen som gir bedre ytelse både i generelle oppgaver og ikke minst i spesielle oppgaver som grafikk i video og spill.

Vektorprosessering, hvor samme operasjon utføres samtidig på flere forskjellige data, dobles i ytelse. Det ventes også minst 10 prosent bedre sekvensiell ytelse med 8 eksekveringsenheter mot tidligere 6, og grafikkytelsen vil bli doblet sammenlignet med Ivy Bridge (Intel HD 4000).

Haswell representerer det Intel kaller et "tock", som innebærer en endring i mikroarkitekturen, selve designen av prosessorbrikken. Neste utviklingstrinn innebærer ikke slike endringer, men dreier seg om forbedringer i selve produksjonsprosessen. Begge trinn innebærer ytelsesforbedringer, men på forskjellige områder. Ved å dele inn utviklingsarbeidet på denne måten får man lengre tid på hvert trinn i prosessen.

Haswell vil derfor bli produsert med 22 nanometers teknikk, slik som dagens Ivy Bridge. Neste trinn i utviklingen blir reduksjon til 14 nanometer, mens mikroarkitekturen beholdes.

Tre varianter

Haswell kommer i tre varianter:

Desktop-utgave med ny 1150-pins sokkel - du må altså kjøpe nytt hovedkort om du tenker å oppgradere.
Mobil- og laptop-versjon på 947 PGA-sokkel
BGA 1364-versjon (Ball Grid Array)

BGA-versjonen vil kommer i tre forskjellige klasser for kjølebehov/strømforbruk:

Haswell-H på 47W og 57W for alt-i-ett systemer og små formfaktorer
Haswell -ULT på 13,5W og 15W for Intels Ultrabook-plattform
Haswell -ULX på 10W for nettbrett og enkelte Ultrabooks

Ifølge Intels Paul Otellini skal Haswell representere den største forbedringen i strømforbruk noensinne i forbindelse med et prosessorgenerasjonsskifte.

Les også: Slik blir neste generasjon Ultrabook

Lansering i rute

Intel arrangerer en utviklerkonferanse i Bejing senere i april og det er forventet at det kommer flere offisielle uttalelser fra Intel angående Haswell-lanseringen i forbindelse med denne.

Planen er at prosessoren skal være i salg i juni 2013.

Les også: Her knuser AMD Intel

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer