Neste generasjon bærbare

Bærbare PCer kan bli bedre - mye bedre.

Bærebare PCer har tatt over, for mange er det den eneste maskinen, noen har flere og de som ikke allerede har kommer til å kjøpe. Årsakene til dette vet vi alle, det er nettbruken og nettilgang nesten over alt.

Stadig lavere priser er en viktig del av bildet, og en av grunnene til dette er at trådløs tilgang ble en del av maskinplatformen for bærbare. Dette skjedde først og fremst med Intel Centrino, som kom i 2003 og integrerte støtte for trådløst med lavere strømforbruk og bedre ytelse.

Veksten i antall maskiner og brukere av bærbare på nettet viser ingen tegn til å stagnere, snarere tvert i mot. Den ser ut til å doble seg i løpet av 2 år!

Internettilgang har nå blitt blant de aller viktigste forbindelsene vi har, det er bare strøm og vann/avløp som er viktigere.

Og i motsetning til disse vil vi helst selv bære med oss apparatene vi bruker til nettilgang, de er en del av vår personlige utrustning.

Teknikken blir smartere

Mens strømforsyningene til de heftigste stasjonære PC-ene blir stadig større på grunn strømsultne grafikkort, har bærbare PCer blitt stadig mer beskjedne i strømforbruket. Dette skyldes bedre overvåkning og styring av de forskjellige enhetene som maskinen består av, de slås av eller kjører langsommere når de ikke er i bruk: Skjermene dimmes ned og slås av etter en stund, disker spinner ned og starter først når det er behov for data osv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men prosessorene blir mer effektive etter hvert som mønstrene i lagene på silisiumbrikkene blir stadig tettere og driftsspenningen lavere. Dette gir lavere varmeutvikling og lavere strømforbruk samtidig som ytelsen går opp.

For bærbare er det enda mer spennende ting på trappene.

Neste generasjon bærbare


Calpella med Intel TurboBoost

Neste generasjon prosessorer for bærbare tar med seg konseptet med å kjøre ned maskinresurser som ikke er i bruk inn i selve prosessoren.

Mange av dagens prosessorer består av flere kjerner i samme brikke, og fordelingen av oppgavene varierer hele tiden. I perioder er kjerner ikke i bruk, men de kjører likevel, bruker strøm og utvikler varme.

PowerGate -teknikken gjør at kjerner kan slås nesten av og på lynraskt, slik at så snart det ikke er behov kobles kjernen ut og settes i en slags dvaletilstand. Men så snart det dukker opp behov for prosessering starter den opp og er klar i løpet av mikrosekunder.

På toppen av det hele vil enkelte prosessorkjernene under TurboBoost kunne kjøre raskere enn normalt, hvis ikke resten av prosessoren er under belastning. Dermed vil ikke det totale strømforbruket og varmeutviklingen overskride grensene.

Calpella-platformen byr ellers på integrert grafikk med støtte for avspilling av HD fra Blu-ray og 1080p, støtte for DisplayPort og SSD-disker og hybrid-disker (roterende disker med integrert hurtigminne).

Prosessorene som støtte vil bli mobilvarianten av Core i7 og Core i5, både Clarksfield (45nm) og senere Arrendale (32nm).

Trådløs tilkobling både for 802.11n og WiMAX vil være tilgjengelig.

Minibærbare blir enda smartere

De fleste minibærbare - også kalt 'netbooks' -bruker Intels Atom prosessor. Denne er allerede svært beskjeden når det gjelder strømforbruk, over 7 timers brukstid er mulig.

Neste generasjon bærbare


Men neste generasjon vil dra nytte av enda en omdreining når det gjelder integrering. Dagens Atom-baserte arkitektur bruker 3 brikker, mens den neste vil bruke 2,. Det er grafikkbrikken og minnekontrolleren som blir integrert i prosessorbrikken.

Denne løsningen har noe til felles med Nvidia sin ION-platform, men Intel fokuserer mer på batterilevetid enn kraftig ytelse for de minste maskintypene.

Tidspunktet for lansering av maskiner med den nye teknikken blir sannsynligvis i oktober.