Foto: BEL
Foto: BELVis mer

Nero Burning ROM 5

Det kreves mer av et moderne brenneprogram enn muligheten til å overføre filer til CD-ROM. Ahead har nylig lansert versjon 5 av det populære brenneprogrammet Nero Burning Rom. Vi har sett nærmere på spennende nyheter.

Ahead har i lengre tid vært en av de store aktørene i brennemarkedet, og Nero Burning Rom har vært et av de mest populære programmene til slike formål. Akkurat som konkurrentene Adaptec Easy CD Creator og CeQuadrat WinOnCD, har dette programmet vært levert med millioner av CD-brennere i flere år. Nero er samtidig det eneste brenneprogrammet vi kjenner til som foreligger i norsk versjon.

Funksjonalitet så det holder

Brenneprogrammenes kryptiske barndom er definitivt over, og nye programmer er både brukervennlige og funksjonelle. Nero Burning Rom 5 er intet unntak, og kan blant annet by på VideoCD-brenning (VCD), lydredigering, MP3-komprimering, design av plateomslag, brenning til flere plater samtidig og sikkerhetskopiering av hele harddisken.

Det er vår oppfatning at Ahead har prioritert funksjonalitet foran brukergrensesnitt. Programmet er brukervennlig nok, men mangler et utpreget tiltalende ytre som vi kan forvente av programvare i år 2000. Derfor kan det ta noe lengre tid før man lærer seg å like å jobbe med Nero enn for eksempel med Easy CD Creator. Men det er bak skallet vi finner Neros styrker.

 Foto: BEL
Foto: BEL Vis mer

Glimrende nyheter for musikkfrelste

Nero Burning Rom 5 har innebygget muligheter for redigering av musikkfiler. Du kan legge på ekko, fjerne støy, fjerne vokal (!) og mye mer. Resultatet kan du brenne til lydspor på en CD-plate, mens kildefilene forblir uforandret.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom du ønsker å overføre MP3-filer til en CD, for eksempel for å spille i bilen, er det en enkel sak med Nero. Du behøver ikke å dekomprimere filene til WAV før brenning, Nero fikser dette direkte. Nero er også ett av de få programmene vi har sett som i tillegg har støtte for WMA-lydformatet. Disse filene blir riktignok dekomprimert før brenning, noe som tar fire minutter for et spor av like lang varighet.

Med Nero Burning Rom kan du også lage dine egne MP3-filer fra CD. Dette blir gjort ved hjelp av komprimeringsteknologi fra tyske Fraunhofer, som er kjent for god kvalitet. Du kan også velge å lagre i Microsofts WMA-format. Disse filene skal i følge Microsoft holde samme kvalitet som MP3, men oppta kun halvparten så stor diskplass.

Brenn videoklipp og stillbilder til CD

I tillegg støtter Nero Burning Rom brenning av VideoCD og SuperVideoCD. Disse CDene kan leses i de fleste DVD-spillere, og gir plass til inntil 74 minutter video. Nytt i versjon 5 av Nero Burning Rom er at du kan brenne JPG-bildene dine på VideoCDene, i tillegg til MPEG-videofiler. På den måten kan du lage ”slide-show” for visning på TVen i stua.

Til gratis utprøving

Full versjon av Nero Burning Rom 5 kan prøves ut gratis i 30 dager med alle funksjoner tilgjengelig. Dersom du ønsker å bruke programmet etter dette, koster det $49 (ca. 420 kroner).

Både oppgraderingsversjon og fullversjon kan lastes ned her.