Nero 7.5 blir nesten alt du trenger

Om få dager lanseres multimedie- og brennepakken Nero 7.5. Vi har snakket med den europeiske toppsjefen om den enorme programpakken, piratkopiering og utsiktene fremover.

Patrick Peeters er General Manager i Nero AG.
Patrick Peeters er General Manager i Nero AG.Vis mer

I løpet av 10 år har det tyske selskapet Nero AG rukket å bli verdens største leverandør av programvare for CD- og DVD-brennere. Det startet med programmet Nero Burning ROM, på et tidspunkt da det tok 40 minutter å brenne en CD, om man da var så heldig å ikke strande med feilbrenning og en ødelagt CD underveis (det hendte OFTE). NBR sørget derimot for en viss stabilitet, uten for mye mikmak, og ble raskt en favoritt - ikke bare hos sluttbruker, men også blant brenneprodusenter, som stadig oftere valgte Nero som bundlet programvare.

Men Nero-suksessen handler ikke bare om stabilitet. Etter hvert har nemlig Nero Burning ROM bare blitt en liten brikke i et enormt programkonsept, som i dag består av 21 programmer. Ikke bare brenneprogrammer, men også en rekke multimedieapplikasjoner, inkludert video- og lydredigering, videoavspiller og et komplett mediesenter. Alt dette uten at prisen har steget en krone.

- Noen vil alltid piratkopiere

Til tross for at prisen på pakken er så lav som 559 kroner inkl mva, velger likevel mange å piratkopiere.

- Vi har 200 millioner registrerte brukere, men kanskje minst like mange som ikke er registrert. Det gjør naturligvis vondt, men samtidig må vi stille oss spørsmålet: vil vi at disse heller skal bruke konkurrentens programvare? Noen vil aldri betale for programvare, men de kan likevel være viktige med tanke på å spre budskapet, forteller Patrick Peters til DinSide Data. Toppsjefen i Nero AG er på snarvisitt til Norge, og avlegger DinSide-redaksjonen et besøk.

Det ekstremt høye antallet registrerte brukere og 50 millioner nedlastninger i året kan tyde på at Nero AG, med sine litt over 300 ansatte, har gjort ting riktig. På spørsmål om de har planer om å "tette" mulighetene til å piratkopiere programvaren, er svaret nei. I stedet fortsetter bare omsetningen å øke, nærmest i takt med antallet programmer.

Nesten alt du trenger

- På PCen trenger du et operativsystem, en kontorpakke og en sikkerhetspakke. Foruten dette trenger du egentlig kun Nero 7, men vi sliter litt med å få markedet til å forstå dette. I snitt brukes kanskje bare fem av de 21 applikasjonene, forteller Peeters.

Nero er blitt en kompleks pakke som kan være vanskelig å få helt oversikten over. Hva hendte egentlig med Nero Burning ROM?

- Burning ROM-programmet er der fortsatt, men det har utviklet seg lite med tanke på funksjonalitet, sier Peeters. Trenger du bare å brenne en CD- eller DVD med data eller musikk, kan du altså gjøre det slik du alltid har gjort det, og se på resten av pakken som en bonus.

Ny versjon 18. september

Hva mener du?

Er piratkopiering helt OK? (Avsluttet)
Jeg har ingen skrupler!(42%) 617
Jeg betaler gjerne, bare prisen er riktig!(33%) 491
Har ikke kopimaskin.(9%) 127
Vet ikke helt...(8%) 117
Piratkopiering er uaktuelt!(5%) 72
Jeg bruker Linux, og slipper å betale noe som helst!(4%) 62
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Hver høst kommer en stor oppgradering av programpakken. Den 18. september lanseres Nero 7.5 Reloaded med flere nyheter, blant annet full Windows Vista-kompatibilitet, støtte for HD-DVD og Blu-ray, forbedret grensesnittet og funksjonalitet i Nero Home (mediesenter-klone, egen utgave for mobiltelefoner følger med), ubegrenset koding av MP3 og MP3Pro, samt kopiering av DVD-filmer direkte til PSP og iPod.

- Nero Recode lar deg nå kopiere filmene enklere enn noen gang, og du kan dra full nytte av dobbelkjerneprosessorer. På den måten går kopieringen raskere, og resultatet blir bedre, i følge Peters. MPEG4-varianten Nero Digital er et format som tar vare på det meste fra DVD-filmene, inkludert undertekster, kapittelmerker og full surround. Med 1:5-kompresjon i forhold til originalen, er det vanskelig å skille kopien fra det originale materialet, rent kvalitetsmessig viser blant annet vår test.

-Ingen snakker DivX om noen få år

Men konkurransen på dette markedet er hard. Det de fleste snakker om er fortsatt DivX, som nå støttes av omtrent samtlige av DVD-spillerne på markedet, i tillegg til stadig flere håndholdte mediespillere. Likevel er ikke Peeters så redd for DivX - på sikt. Stadig flere DVD-spillere støtter nå både DivX og Nero Digital, og snart kommer en rekke flere.

- Vi har inngått en avtale med en av de tre største OEM-produsentene av DVD-spillere, om støtte for Nero Digital, sier Peeters. Dermed kan støtten for formatet snart vise seg å bli like utbredt som DivX-støtte er i dag.

- Om to-tre år vil det dessuten kun være HD-oppløsning som gjelder. Flere tekniske begrensninger i DivX-formatet, inkludert begrensning på filstørrelsen på 4 GB, gjør at full HD-oppløsning (1080) ikke er mulig. Nero Digital støtter 1080 allerede nå, fortsetter han. - Ingen snakker DivX om noen få år, avslutter han.

Vi kommer naturligvis til å teste pakken, og våre inntrykk vil du kunne lese om på DinSide Data omkring lanseringstidspunktet. Her er vår omtale av Nero 7.

[Ugjyldig objekt (debatt)]