Nero 7 - keiseren har fått flere plagg

Nero er fremdeles keiseren blant brennerprogrammene, men det er tydeligvis ikke nok. Skredderne har derfor tatt fram flere triks fra kistene...

Nero er ikke lenger et brennerprogram, men en hel suite av programmer. Listen er imponerende, og funksjonaliteten er omfattende. Noen vil glede seg over alle mulighetene, mens andre vil hevde at mye av dette skyter over mål.

Den nye versjonen har hele 18 programmoduler, som tar for seg en rekke opgaver som kan assossiere med brenning av CD/DVD. Det spenner fra å bearbeide råmateriale til å vise det ferdige resultatet, lage etiketter og dele det med andre.

Vi har gått gjennom en del av de forskjellige modulene og har gjort oss noen erfaringer om disse. En full test av alle modulene har vi ikke tatt oss tid til, men her er noen av høydepunktene.

Nero Home

Dette er et grensesnitt for mediefiler. Det minner om det vi finner i Windows Media Center Edition og i en rekke andre mediebokser, med heldekkende flate og store fonter og symboler.

Du kan spille av alle typer mediefiler, og i tillegg kan du styre TV-kortet, time-shifte og programmerere opptak av TV-programmer.

Her hadde Nero problemer med å finne alle kanalene på vårt Winfast PVR2000. Det som var verre var at det var ikke mulig å komme inn til kanalsøket igjen for å prøve på nytt.

Nero 7 - keiseren har fått flere plagg


Bildevisningen og lydavspillingen var heller ikke spesielt imponerende, her finnes det utalllige alternativer, både gratis og mot betaling.

Dessuten kræsjet Nero Home flere ganger....

Nero Scout

Dette verktøyet finner alle mediefilene på PCen og gjør det til en viss grad enklere å sortere filer. Men har du ikke orden fra før av blir det ikke så veldig mye enklere, når speideren finner alt mulig av snutter og alle slags småbiter som har blitt med på forskjellige nedlastninger her og der...

Nero StartSmart 3

Dette er bare skallet som huser alle andre verktøy. Her er det ikke noe nytt å skrive hjem om, men det fungerer stadig aldeles utmerket.

Nero Burning ROM 7

Nytt i selve brennermodulen er bedre rapportering av plassbehov i forhold til mediatype.

Det er også støtte for BlueRay RE og R, men dette er vel ganske eksotisk for de fleste av oss.

Nero Express 7

Dette er det enkle grensesnittet til brennemotoren, og her har designet blitt litt enklere og mer elegant. Rett på sak med utmerkede guider og hjelpemidler underveis.

Nero WaveEditor 3

Dette er stadig et greit program for lydredigering, nå er det også støtte for flerkanals surroundlyd i opptil 7.1.

Nero 7 - keiseren har fått flere plagg


Har hadde vi også problemer med krasj med 24-bits AIFF-filer fra ProTools, som SoundForge håndterte uten å svette.

Nero 7 - keiseren har fått flere plagg


Nero Soundtrax 2

Dette programmet lar deg mikse lyd i mange forskjellige formater, fra surround-mix til flerkanals mix til stereo. Effekter kan legges inn på de forskjellige sporene, panorering og nivåregulering er meget intuitivt. En utmerket skisseblokk og et utmerket verktøy for mindre prosjekter.

Nero 7 - keiseren har fått flere plagg


En del av effektene, som endring av hastighet og tonehøyde, har tydelige bieffekter så snart du beveger deg ut over de subtile endringene. Mange andre tradisjonelle effekter er helt ok.

Nero SoundBox

En artig sak er SoundboX, som består av en liten trommemaskin, en sequencer og en tekst-til-tale generator. Det er veldig enkelt å lage helt på trynet elektro-rap med denne ;-).

Nero 7 - keiseren har fått flere plagg


Nero Vision 4

Videoredigeringen er oppgradert og skal nå ha støtte for HDV og surroundlyd i DolbyDigital 5.1., men programmet er fremdeles svært enkelt og grunnleggende. Dette er både en fordel og en svakhet, avhengig av brukeren. Den krevende bruker vil foretrekke å bruke et kraftigere verktøy som sitter i fingrene, selv på enkle prosjekter. Men som en introduksjon til videoredigering og for hobbybruk er det fullt brukbart.

Her hadde vi store problemer med HDV-materiale grabbet med Premiere Pro 1.51 – programmet krasjet med det samme vi forsøkte å importere filer.

Nero BackItUp2

Dette er kanskje den kraftigste modulen, med omfattende støtte for enkel dra-og-slipp eller mer avanserte automatiske, selektive rutiner for kopiering til media (bootbare CD/DVD, filer spredt over flere plater) eller over nett (FTP).

Et utmerket grensesnitt og veivisere gjør det enkelt å sette opp gode rutiner. Denne likte vi.

Foreløping konklusjon

Nero 7 Premium er nå så omfattende at det kanskje er litt i meste laget. Det er mange av tilleggsprogrammene som fungerer ok for sporadisk bruk, men ingen riktig imponerende tungvektere som vil kunne bli noe favorittverktøy.

Men du kan heller velge å se det fra en annen vinkel, at du får et glimrende brenne-program med mange støttefunksjoner. Man behøver jo heller ikke å installere og bruke alle.

Prisen ser ut til å ville ligge rundt 700 kroner for Premium-versjonen. Det er vel anvendte penger, og du kan regne med at det kommer stadig nye oppgraderinger som retter feil og gir ny funksjonalitet. Oppgraderinger fra tidligere versjoner finnes også.

Mer info finner du hos www.nero.com