Nero – nytt CD-brennerprogram

Trenger du et mer avansert program enn det som fulgte med CD-brenneren din? Kanskje du bare har et gammelt program du nesten er fornøyd med? Nero, fra Ahead Software, er et moderne program som har de fleste mulighetene og litt til.

Nero er relativt nytt på det norske markedet. Det er firmaet Storewell A/S på Kongsvinger som importerer programmet, og det leveres også sammen med CD-brennere. DinSide mottok Nero sammen med 8X-brenneren fra Rimax, og har testet det ut også sammen med flere andre brennere.

Stort typegalleri

Nero – nytt CD-brennerprogram

CD-en finnes etterhvert i svært mange formater. Disse kan du lese om i en egen artikkel, og Nero støtter dem alle.

Det som er spesielt tiltalende med Nero er at det er et svært oversiktlig og greit program. Både de enkle og avanserte valgmulighetene presenteres på en begripelig måte, og man trenger ikke å forholde seg til flere valg enn nødvendig.

Av interessante formater som håndteres spesielt elegant, vil vi nevne Bootable og Hybrid (kombinasjon av Mac og Windows).

Bootable vil si at du lager en CD som nyere PCer kan starte opp fra. Dette kan være praktisk å ha som en ekstra sikkerhetsforanstaltning. For at dette skal fungere må CDen inneholde enten en identisk kopi av filstrukturen på en oppstartsdiskett (flopppy image), eller en tilsvarende kopi av en harddisk med systemfiler. Nero støtter begge variantene og gjør prosessen svært enkel.

Hybrid håndteres ved å la deg koble opp en Mac-disk til SCSI-kortet. Så er det bare å velge denne i vinduet som viser alle tilkoplede SCSI-enheter. Innholdet på denne disken vil da bli brent som HFS-delen av hybrid-CDen.

I tillegg kan Nero også brenne opptil 78 minutter i såkalt ”oversize” format. Dette er på kanten av spesifikasjonen, og det advares mot feil som kan oppstå, både på mediet og selve brenneren.

Bra på lyd

Det som er helt spesielt for Nero, er håndteringen av lyd-data. De andre brennerprogrammene lar deg sette sammen wav-filer, men gir deg ikke muligheten til å sette indeks-punkter i materialet.

Nero – nytt CD-brennerprogram
Nero – nytt CD-brennerprogram

Nero har et vindu som viser lydkurven for det sporet du har valgt. Her kan du zoom’e deg helt ut, og så velge et utsnitt med pekeren som du kan zoom’e inn på.

Du kan gå helt ned til ”frames” som er den minste tidsenheten i CD-formatet.

Når du har valgt et indekspunkt kan du selvfølgelig sjekke om dette låter riktig ved å starte avspillingen fra punktet.

I tillegg til dette finnes det også filtre som kan fjerne støy og knitring, lage fade-inn eller ut, maksimere nivået (lydstyrken) eller øke/minske bredden på stereobildet.

Kopieringsfunksjoner

For de som ønsker sikkerhetskopier av spesielle formater, har Nero flere muligheter til å håndtere dette. En variant er å tolerere feil i formatene på original-CDen og skrive disse ”rått” over på kopien. En annen måte er å lage en ren bit-kopi av CD-en, men dette lar seg som ikke alltid gjøre med originalen i en vanlig CD-ROM-leser. Løsningen er å bruke brenneren som leser og mellomlagre kopien på harddisken.

Konklusjon

For de mest effektive og avanserte kopifunksjonene er det nødvendig å ha en leser som er vesentlig mye raskere enn brenneren. Vi testet programmet på en eldre 200 MHz Pentium PC, med Traxdata CDR4120 SCSI-brenner og Toshiba 12x SCSI CD-ROM leser – begge koblet til et Adaptec 2940 SCSI-kort. På denne kombinasjonen klarte vi ikke å brenne kopier av lyd-CDer, siden CD-ROM-leseren ikke klarer å lese audio-informasjon med mer enn 1x hastighet.

På maskiner med moderne og raskere CD-ROM-lesere var ikke dette noe problem.

Vi anbefaler absolutt Nero, vi foretrekker programmet klart framfor alternativene fra Adaptec og CeQuadrat både til enkelt og mer avansert bruk.

Importør Storewell A/S.