MYSTISK: Triks som viser deg hvordan du kan finne ut hvem som spionerer på deg høres både spennende og mystisk ut. Og dermed spres det over alle hauger. Men det er bare en myte.  Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
MYSTISK: Triks som viser deg hvordan du kan finne ut hvem som spionerer på deg høres både spennende og mystisk ut. Og dermed spres det over alle hauger. Men det er bare en myte. Foto: Ole Petter Baugerød StokkeVis mer

Nei, du finner ikke Facebook-"stalkerne" dine i kildekoden

Ikke tro på trikset som skal vise deg hvem som ser profilen din på Facebook.

"Historien gjentar seg, første gang som tragedie, andre gang som farse" sa Karl Marx en gang.

Og det er nettopp en farse Facebook er i ferd med å bli. Hver uke ser vi hvordan folk går på limpinnen, og deler ting de absolutt ikke burde delt.

Nylig spredde nordmenn en tekstsnutt som skulle frata Facebook eierskapet på bildene dine, og vi ser stadig lenker som spres automatisk fra de som selv har klikket på dem og den siste uken har et nytt "triks" dukket opp.

Visstnok skal man kunne gå inn i Facebooks kildekode for å se hvem som "stalker" deg mest. Altså hvem som oftest går inn på profilen din, kanskje for å spionere på deg, kanskje til og med fordi de er forelsket i deg.

Men som alltid er dette bare tull fra ende til annen.

Mange forsøker på det samme: Nei, disse Facebook-appene viser deg ikke hvem som har besøkt profilen din

DERP: Trikset som viser deg hvordan du finner "stalkerne" dine er bare tull, som så mye annet på Facebook. Trollfjeset øverst i denne norske versjonen kan gi deg et lite hint.  Foto: Artige.no/Ukjent
DERP: Trikset som viser deg hvordan du finner "stalkerne" dine er bare tull, som så mye annet på Facebook. Trollfjeset øverst i denne norske versjonen kan gi deg et lite hint. Foto: Artige.no/Ukjent Vis mer


Her er "trikset"

Den nye Facebook-farsotten spres i ulike former, både på norsk og engelsk.

Men "trikset" går uansett ut på dette:

  1. Gå inn i kildekoden på Facebook (et valg du får ved å høyreklikke på selve Facebook i nettleseren).
  2. Søk etter ordet "orderedfriends" i kildekoden.
  3. Kopier det første tallet i listen som følger etter dette ordet.
  4. Lim inn tallet etter "facebook.com/" i nettleseren.
  5. Profilen som da dukker opp er din største "stalker". De neste tallene i listen er stalker nummer to, nummer tre og så videre.
Dette kan du gjerne gjøre. Og du får garantert opp noen du kjenner. Men dette er ikke noen som spionerer på deg. Vi håper i alle fall ikke det, da en av våre nærmeste kamerater var den som dukket opp på vår førsteplass.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvem kan se hva på Facebook? Slik skjuler du det du vil fra dem du vil!

Slik gjør du det enklere

DinSide har sett på saken, og det viser seg at "trikset" bare er en ekstremt tungvint måte å få opp en liste som Facebook gir deg veldig enkelt helt selv. Kildekoden som "trikset" viser til styrer nemlig bare hvordan chat-boksen nederst til høyre på Facebook ser ut.

ENKLERE: Vil du finne de samme folka som i "orderedfriends"-listen? Bare se her på Facebook-en din.
ENKLERE: Vil du finne de samme folka som i "orderedfriends"-listen? Bare se her på Facebook-en din. Vis mer


Så slik får du se den samme listen langt enklere:

  1. Logg deg av Facebook-chatten, ved å trykke på tannhjulet nederst til høyre og velge "Slå av chatten".
  2. Se på navnene som listes nedover.
To steg, der, altså. Og listen er prikk lik, om enn ikke alltid i samme rekkefølge.

Dette viser listen

Men hva er egentlig denne listen? Er det folk som ofte besøker profilen din? Spionerer på deg? Er forelsket i deg?

Nei, selvfølgelig ikke. Og bare sånn for å gjøre dette enda mindre mystisk og spennende: Igjen stiller Facebook opp med fakta, bare du leter litt.

Som sagt viser kodene deg bare hvordan chat-listen ser ut, eller "sidepanel for chat", som Facebook kaller det. Nøyaktig hvordan denne tegnes opp diskuterer fortsatt de som bryr seg om den slags, og Facebook går så langt vi kjenner til ikke ut med algoritmen sin. Men her er Facebooks offisielle svar, fra hjelpesidene:

HM: Synes du dette ser spennende ut? Ikke det? Nei, det har du faktisk helt rett i. Denne bolken i Facebooks kildekode er ikke spesielt spennende i det hele tatt.
HM: Synes du dette ser spennende ut? Ikke det? Nei, det har du faktisk helt rett i. Denne bolken i Facebooks kildekode er ikke spesielt spennende i det hele tatt. Vis mer


"Vennene som vises øverst i sidepanelet, er personene du oftest eller nylig har hatt kontakt med på Facebook. Du kan ikke legge til venner i denne delen. Den oppdateres dynamisk basert på hvilke personer du snakker med."

Med andre ord: Listen viser deg ikke hvem som spionerer på deg, men hvem du prater mest med eller nyligst har hatt kontakt med på Facebook. Mange mener dette umulig kan stemme, da listen ser litt snodig ut til tider, men det vi kan si med sikkerhet er at den i alle fall ikke viser deg hvem som spionerer mest på deg.

Og vil du gjøre Facebook til et bedre sted å leve i, kan du gjerne dele denne saken med vennene dine. For selv om deling kan være et onde, er det også selve fundamentet til internett. Så pass på å dele det som faktisk stemmer.

Les også vår kommentar: "Ikke Facebooks skyld at du er dum!"