Nec Versa Lite FX

Dette er den første bærbare PCen vi har fått inn til test fra Nec. Det er en maskin med masse personlighet, og ganske mye eleganse.

Nec Versa Lite FX
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Utseendemessig er dette den flotteste maskinen vi har hatt inne til test i denne omgangen. Ved å blande mørkegrå og sølvfarget plast med rette og rene former, har Nec klart å gi Versa Lite FX et tidløst og flott utseende. Dette inntrykket blir dessverre forringet når vi tar på maskinen. Den er nemlig litt tynn og dekslet gir etter når du trykker på det.

LES OGSÅ:

Spesifikasjoner

Nec Versa Lite FX har en 12,1" skjerm som kan vise 800x600 piksler i opp til 24 biters (millioner av) farger. Det er ingen muligheter for å drifte to skjermer samtidig.

Tastaturet er temmelig flatt, men allikevel ganske behagelig å skrive på. Tastene er store og rimelig godt atskilte, men vi likte ikke så godt at de var så flate. De burde hatt en grop på overflaten, slik som taster vanligvis har, som hjelper fingertuppene dine når du skriver uten å ha blikket festet til tastaturet hele tiden.

Vekten er svært gunstig, så lenge du klarer deg uten CD-spiller og diskettstasjon: bare 1,5 kg. Volumet er like gunstig, med 1700 cm3, og i høyden måler maskinen så lite som 2,7 cm.

Inni maskinen finnes en forholdsvis ordinær konfigurasjon, med Pentium III 400 MHz-prosessor, 64 MB internminne og 6 GB harddisk. Dette er slett ikke dårlig, men det er et godt sprang frem til de kraftigste maskinene vi har testet. Samtidig er dette gode egenskaper for en så liten maskin – ultraportable PCer (som er den klassen denne maskinen hører hjemme i) har vanligvis betydelig dårligere konfigurasjon enn store bærbare PCer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne maskinen har ikke innebygd CD-spiller og diskettstasjon; begge disse er eksterne enheter som kobles til hver sin spesielle port på PCen. Når begge enheter blir koblet til, blir det dessverre mye rot på skrivebordet.

Nec Versa Lite FX har tre USB-porter, og dette betyr at Nec har skjønt hvordan man skal lage bærbare PCer i vår tid! Av denne grunn gjør det ingenting at vanlig (gammeldags) skriverport og seriell port mangler: Med tre USB-porter er det nemlig rikelig med mulighet for å koble til skrivere, skannere og de fleste andre enheter. Dessuten er det innebygd et 56 Kbps-modem, og det er plass til enten to Type I/II PC-Card (PCMCIA) eller to Type III. Maskinen mangler trådløs port, men dette betyr ikke noe særlig for de fleste brukere.

I bruk

Hadde det ikke vært for at skjermen bare kan vise opp til 800x600 piksler i 24 biters farger, hadde vi rost den opp i skyene. Det er nemlig slik at vi ikke har sett en bærbar PC med skarpere gjengivelse enn denne tidligere. Lysstyrken er suveren, med 111 i DinSide-indeks, og det er minimale problemer knyttet til gjenskinn fra kunstig belysning og sollys.

Tastaturet er godt å skrive på, og museløsningen er også fin. Takket være at maskinen er så lav, får den en meget behagelig vinkel. Derimot liker vi lite at dekslet og tastaturet er såpass tynne og gir så lett etter. Dette gir en "billig" følelse, som ikke står i stil til det inntrykket som maskinen ellers gir.

Grei ytelse

Ettersom Nec Versa Lite FX har dårligere tekniske spesifikasjoner enn andre maskiner vi har testet, er det ikke overraskende at den plasserer seg litt bak sine større og tyngre konkurrenter. Allikevel er dette mer enn godt nok, og vi ser også at maskinen yter bra for alle typer programmer. Særlig interessant er det at ytelsen for kontorprogrammer er solid.

Batteriløsningen er god, men ikke mer. Med batterilevetid i overkant av to timer er det visse begrensninger på hva du kan benytte den til. Heldigvis er løsningen for hvilemodus bra; det tar bare to sekunder å koble ut, og tolv sekunder å vende tilbake fra hvilemodus.

Konklusjon

Totalt sett er dette en fremragende ultraportabel maskin. Sammenlignet med andre maskiner i samme klasse, er den lynkjapp og den har en usedvanlig behagelig skjerm.

Prismessig er dette en meget gunstig maskin, synes vi, siden både CD-spiller og diskettstasjon er inkludert i en pris til under 20.000 kroner, inkl. mva.

Vi har også minimalt å utsette på ergonomien, men trekker noen poeng for at dekslet er litt tynt og for at maskinen opptar uforholdsmessig stor plass på skrivebordet når du kobler til CD-spiller og diskettstasjon.

For deg som ofte tar en maskin med deg under armen, er Nec Versa Lite FX hermed varmt anbefalt.