NEC LT158: Kompakt, men dyr topp-projektor

Denne nyeste projektoren fra NEC har imponerende størrelse og egenskaper, men er nok ikke ment for gjennomsnittlige brukere. Les vår test!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ute etter en ny projektor til hjemmekinoen? Da er kanskje ikke denne nyheten fra NEC det optimale valget, siden den først og fremst er rettet mot bedriftsmarkedet. Utviklerne har tatt med en god del funksjoner som er spesielt tilrettelagt for fremvisning av presentasjoner og lignende – men det betyr ikke at det ikke er gøy å se DVD-filmer på den!

Flotte egenskaper

LT158 er temmelig imponerende hva størrelsen angår, og vekten er ikke høyere enn 2,2 kg. Støynivået på den innebygde viften er heller ikke høyt, selv om vi har hørt mer stillegående projektorer.

image: NEC LT158: Kompakt, men dyr topp-projektor

Lysstyrken på projektoren er 1.500 ANSI Lumen, noe som er langt mer enn en vanlig bruker trenger, og muliggjør visning av toppkvalitets bilder i rom med full belysning. Til gjengjeld er det viktig å huske at den høye lysstyrken reduserer pærens levetid – den er oppgitt til 1.500 timer.
LT158 har også en såkalt ECO-modus, som reduserer lysstyrken til 1.200 ANSI Lumen, og øker levetiden til 2.500 timer.

Vi testet projektoren med både Windows og DVD-filmer, og kvaliteten på bildet er rett og slett glimrende – både når det gjelder skarphet, fargegjengivelse og bevegelse. Noe justering var nødvendig for å optimalisere bildet slik at kvaliteten under Windows var på topp, men etter at vi fikk det til var det ingenting å klage på. Den optimale oppløsningen er forøvrig 1024x768 med 85 Hz oppfriskningsfrekvens.

Oppsett og tilkobling

image: NEC LT158: Kompakt, men dyr topp-projektor


Projektoren har rikt med tilkoblingsmuligheter, og panelet med innganger befinner seg på venstre side av maskinen. Der finner vi USB-port (for tilkobling av mus), PC Control-port (for tilkobling av PC), videoinngang, S-video-inngang, DVI-inngang samt en audioinngang. I tillegg finner vi en port for Compact Flash-kort, og dette er en ganske interessant mulighet. Du kan nemlig sette inn et kort som inneholder en presentasjon, og dermed er det ikke nødvendig å koble til en datamaskin. Du kan enkelt bla gjennom presentasjonen via fjernkontrollen eller en USB-mus.

Fjernkontrollen er også utstyrt med en laserpeker, som gjør det enda enklere å vise presentasjoner og annet bedriftsmateriale.

Selve bruken av projektoren er svært enkel, med knapper som automatisk finner kilden og stiller inn optimalt bilde. Det er naturligvis nok av innstillingsmuligheter i menyen, som lar deg finstille alle egenskapene, velge bildeformat, oppløsning og så videre. Det eneste problemet er at projektoren ikke klarer å oppdage bildeformatet automatisk, og dette må du stille inn selv. Andre modeller fra NEC, som er spesielt beregnet for hjemmekinomarkedet har en dedikert knapp på fjernkontrollen til å skifte fra 16:9 til 4:3 og omvendt, men LT158 har ikke denne muligheten.

Konklusjon

Som vi allerede har nevnt, blir denne projektoren markedsført først og fremst som bedriftsmaskin, og den har derfor flere funksjoner som CF-port og laserpeker. Den fungerer imidlertid også overraskende bra som hjemmekinoprojektor, takket være den kompakte utformingen og lavt støynivå. Når det gjelder bildekvaliteten er den flott uansett hvilke formål LT158 brukes til.

image: NEC LT158: Kompakt, men dyr topp-projektor

LT158 er utmerket til bruk både på kontoret og hjemme. Dessverre må du belage på å betale en temmelig høy pris for herligheten – rundt 50.000 kroner inkludert moms – i tillegg til at pæren ikke har så altfor lang levetid, og koster en god del å bytte ut. Men har du råd, er dette en projektor vi anbefaler.