NEC DV-5500A

NEC er kjent for sine CD-ROM-lesere. De var først ute med en 2X-leser og startet kappløpet med sin multispinn-leser (CDR-84) i 1990. Vi har nå testet en DVD-ROM-leser fra NEC for første gang. Lever den opp til forventningene?

 Foto: Erik Andersen
Foto: Erik Andersen Vis mer
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Det beste og kanskje værste man kan si om en NEC CD-ROM-leser eller DVD-ROM-leser er at den er anonym. Det er ingenting å sette fingeren på, ingenting som stikker seg ut. Kjennetegnet for denne leseren er at den bare virker, uten noe tull.

LES OGSÅ:

8X DVD-ROM-leser

Økningen i forhold til 6X-lesere er omtrent de 33% som forskjellen i X-angivelse skulle tilsi. Økningen er helt jevn og helt stabil. Det er likevel ikke lett å merke stor forskjell til vanlig bruk. For DVD-film er 2X helt tilstrekkelig, men det er greit å ha noe å gå på når filmen blir litt slitt. Vi har også kontrollert at selve DVD-ROM-leseren er sonefri. Du kan lese mer om dette i en egen artikkel.

Hastigheten kommer først og fremst til sin rett når det skal søkes igjennom store datamengder i et oppslagsverk eller ved installasjon av programvare. Programmer som er så store at de kommer på DVD er tidkrevende å installere. Bare husk at lesehastigheten på NECs DVD-ROM-leser er mye raskere enn skrivehastigheten på de aller fleste harddisker. Ved installasjon vil faktisk harddisken være den begrensende faktor.

40X DVD-ROM-leser

I skrivende strund er dette kort og godt en av de aller beste CD-ROM-leserne vi noensinne har testet. Her leses alle plater på full fart. Det er ingen problemer med hverken CD-R- eller CD-RW-plater. NEC bremser ikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det eneste negative er ripping av musikk-CDer. Dette gikk med en hastighet fra 3X til 6X og ga feilmeldinger mellom hver melodi. Vi fikk rippet alt og har regnet ut at det tar ca. 12,5 minutter for vår 73 minutters test-CD. Hvis du driver mye med musikk-ripping, bør du vurdere andre alternativer.

Konklusjon

På tross av problemer med ripping, var denne best i test i sin tid. Siden har andre og nyere lesere tatt over teten. Vårt testeksemplar var sonefritt, men aller fleste som ble solgt hadde dessverre sperre på dette.