NCX200 - MP3-terminal for lyd over nettverket

Trenger du å distribuere lyd eller musikk i offentlige rom, som hoteller, restauranter, jernbanestasjoner eller flyplasser? Da kan en Audio-terminal for Ethernet kanskje være den mest praktiske og elegante løsningen.

Det franske firmaet Digigram var svært tidlig ute med profesjonelle lydkort og systemer for bruk i radio og annen mediasammenheng. Løsningene har aldri vært billige, vi snakker om et prisnivå på 10-20 ganger et vanlig lydkort. Spesifikasjoner og driftssikkerhet har derimot vært i toppklasse, og firmaet har etablert seg som en av de store leverandørene i dette markedet.

NCX200 - enklere og bedre

Distribusjon av lyd over lange avstander, med forskjellige programmer spredt i forskjellige miljøer, kan være problematisk. Hvis man bruker vanlig lydkabel risikerer man tap av signal, og må ha linjeforsterkere underveis for å gi signalet et ekstra puff.

Digigrams løsning ble vist på den profesjonelle lydmessen til AES (Audio Engineering Society) i München i begynnelsen av mai. Den bruker vanlig 10 Mbit Ethernet for distribusjonen av lydsignalene. I stedet for en komplett PC med lydkort, plasseres NCX200, som er en liten boks på størrelse med et modem, der hvor lyden skal distribueres. Denne kobles til nettverket og til et stereo forsterker/høyttalersystem via de analoge utgangene.

Boksen dekoder signaler i både MPEG I, II og III, og kan også spille ukomprimerte lydfiler. Opp til 240 kanaler kan distribueres i et system med én server, med en kompresjonsfaktor på 6:1.

Fjernkontroll og tilbakemelding

I tillegg til ren distribusjon kan denne boksen også fungere i et interaktivt miljø som en informasjonskiosk eller lyttestasjon. Det er serieporter på boksen, og disse kan kobles til et tilpasset betjeningspanel. Disse informasjonene sendes videre til serveren over nettverket og styrer for eksempel valg av lydprogram eller musikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Enda ikke for hjemmebruk

Prisnivået for denne enheten ligger noe i overkant av de fleste entusiasters budsjett for morsomme dingser i hjemmet. Den foreløpige prisen er satt til 5500 franske franc, som tilsvarer 838,47 alternativt 1 000 dollar. Den skal være klar til levering i løpet av høsten 1999.

Men siden ideen nå er lansert, vil det etter hvert sikkert dukke opp lignende enheter for både Ethernet, USB og FireWire. Det gjenstår bare å komme til enighet om standarder og rettigheter for komprimert musikk, og det kommer ikke til å drøye så lenge – svært mange milliarder står på spill.

Norsk distributør er Benum as