Når uhellet er ute

Har du en bærbar er det stor sjanse for at du før eller senere mister den i gulvet. Og hva gjør du da? Når uhellet er ute, er det godt å ikke ha en 12-tommers powerbook, fant vi ut.

Når uhellet er ute
Publisert
Sist oppdatert

Når du mister maskinen din i bakken, er det gjerne harddisken som er mest utsatt - og ikke lenge etter begynner den å hoste og harke like før skjermen blir blank og maskinen "dør."

Når uhellet er ute:

Har du byttet harddisk på den bærbare PCen din? (Avsluttet)
Nei(58%) 295
Ja(38%) 191
Vet ikke(5%) 23
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Er du smart har du allerede tatt en backup av innholdet på den - hvis ikke er dette øyeblikket å gjøre det på. Når harddisken først er ute, er den eneste muligheten din til å få dataene tilbake å gå gjennom IBAS - og det koster ofte mye mer enn ny maskin.

Ulykker og oppgraderinger

Da redaksjonens trofaste 12-tommers Powerbook gikk i asfalten i forrige uke, skjedde det også med oss. Men harddisken, som ofte sitter i det tyngste hjørnet, var heldigvis det eneste som røk.

Normale bærbare PCer gjør det vanligvis lett for deg å bytte harddisk, og mange gjør dette rutinemessig for å få bedre plass. Har du en miniskrutrekker er du vanligvis bare tre-fire skruer unna harddisken, som du kan enkelt bytte ut med en ny.

Men slik er det ikke med Apples Powerbook-maskiner, som fortsatt er noen av de stiligste bærbare vi kjenner til. Men denne stilen har sin pris; på undersiden av en Powerbook finner du kun batteriet og et panel som lar deg sette i mer minne (kun fire skruer!). Selve harddisken ligger sånn omtrent her:

Når uhellet er ute


Førti skruer senere...

... og er ganske utilgjengelig. For å komme frem til harddisken måtte vi gå gjennom "toppen" - og gravde oss sakte men sikkert gjennom 34 - trettifire - skruer i varierende lengde og tykkelse. Alle måtte derfor kategoriseres slik at vi skulle vite hvilke skruer som skulle hvor senere.

I tillegg var to av skruene skjult mellom funksjonstastene, så vi måtte fjerne F1, F2, F11 og F12-tastene og ta bort et klistremerke for å få åpnet tastaturet. Under tastaturet lå det noe sånt som 11 nye skruer - og tre kabler som måtte fjernes.

Når vi så kom frem til selve harddisken, lå også den festet med to skruer til kabinettet, og hadde fire nye skruer for å feste gummiføttene sine.

Når uhellet er ute


Ikke for amatører

Alt sammen måtte gjøres omvendt igjen for å sette den sammen.

Dette er ikke for amatører, altså. Heldigvis fikk vi veldig mye god informasjon fra flere entusiastsider på nettet, som PBFixit.com - som har mange fine guider.

Alternativet hadde vært å sende maskinen direkte til et Apple-senter for å få den fikset. Det hadde koster 1.500 kroner i tillegg til kostnaden for selve harddisken, og i følge de vi snakket med (som ønsket å være anonyme), måtte vi klare oss uten maskinen i én til to dager;

Design eller skuretresker?

- 12-tommers Powerbooken er absolutt den vanskeligste å bytte harddisk på, sa de der. Det er absolutt ikke noe å anbefale for vanlige brukere.

Når uhellet er ute


Så da vet vi det. Har du en Apple Powerbook i aluminium ofrer du oppgraderingsmulighetene dine for stilen:

- Du kan komme lettere til harddisken på en maskin fra IBM, men så ser den også ut som en skuretresker, kommer det fra Apple-verkstedet.

I følge den samme teknikeren er det like ille med iBookene på 12 og 14 tommer, mens de gamle powerbookene i titaninium ("TiBook") er de enkleste å "operere" på.

Tenk oppgradering i butikken

Det er med andre ord flere saker å huske på når kjøper deg en ny bærbar - og en av dem hva som skjer når du vil oppgradere, eller blir offer for et uhell.

Hvis du sitter med den siste Powerbook-generasjonen, eller en av de siste modellene fra HP, Toshiba, IBM eller Fujitsu Siemens er du imidlertid rimelig trygg. Disse har sjokkbeskyttelse på diskene sine, som løfter skrivehodet fra disken når maskinen faller - og redder både disk og data.

Kanskje noe å tenke når du står i butikken og vurderer en "white box"-maskin?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer