SSD i to formater: mSATA og NGFF  Foto: AnandTech
SSD i to formater: mSATA og NGFF Foto: AnandTechVis mer

Når SSD sprenger SATA-grensen

Å koble til SSD som en harddisk var bare begynnelsen.

De første SSD-ene var en del raskere enn harddisker og de nyeste er mye raskere. Dette stopper ikke, og vi nærmer oss nå grensen for hva SATA-standarden kan håndtere.

Dessuten er det fysiske formatet på SSD ikke lenger spesielt godt egnet, verken i bærbare eller stasjonære. De er for store til de nyeste bærbare, og for små til å passe rett inn i stasjonære PC-er.

Produsentene har laget mange forskjellige fasonger på SSD-løsninger, og mSATA har blitt brukt og brukes i mange sammenhenger.

Men om kort tid vil det bli behov for større kapasitet og høyere hastigheter - man trenger nye standarder.

Les også: Her ser du fremtidens datalagring

NGFF

Kanskje ikke den mest uttalelsesvennlige forkortelsen, men Next Generation Form Factor er i hvert fall dekkende. Initiativet kommer fra Intel og de andre produsentene av flashminne tar også del i diskusjonen.

Poenget er at man ikke bygger inn luft i konstruksjonen, man bruker ikke mer plass enn man trenger. Samtidig er det utbyggingsmuligheter for høyere kapasitet og en smart kontakt som gjør tilpasning svært enkel både for produsent og bruker.

 Foto: AnandTech
Foto: AnandTech Vis mer


Et problem med dagens mSATA er at det er begrenset plass på kortet, bare 4-5 brikker får plass. Det er tilstrekkelig til dagens behov og prisnivå, men i nær fremtid blir det for smått. NGFF gir plass til langt flere brikker, og i tillegg vil det være mulig å utnytte begge sidene av kortet til å huse flashminnebrikker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

 Foto: AnandTech
Foto: AnandTech Vis mer


Det er foreslått lengder mellom 20 og 120 millimeter, men 42, 60 og 80 peker seg ut som de mest sannsynlige kandidatene.

 Foto: AnandTech
Foto: AnandTech Vis mer


Også selve grensesnittet vil kunne variere i samme fysiske konstruksjon. Avhengig av slisser i kontakten på SSD-modulen vil det kunne kobles til standard SATA, 2x eller 4x PCI Express.

Da er det rom både for kapasitetsøkning og hastighetsøkning i lang tid framover.

Les også: Smarte hovedkort for Intel Ivy Bridge