Foto: Produsenten
Foto: ProdusentenVis mer

Når SSD ikke er nok

Hva skjer når man bruker SSD som RAM i stedet for disk?

Selve grunnstrukturen i vanlige datamaskiner har vært den samme i lang tid: Prosessor, minne, lagring og inn/ut-enheter. Komponentene har gjennomgått en dramatisk utvikling, men strukturen er den samme.

Den første IBM-PCen kjørte på 4,77 MHz, med litt hjelp kjører overklokkere dagens prosessorer 1000 ganger raskere. I tillegg er arkitekturen i selve prosessoren mer effektiv så gevinsten er faktisk enda høyere.

Men rundt prosessoren har ikke systemene klart å holde tritt. Verken minne, lagring eller annen inn/ut-trafikk er i nærheten av å kunne fôre prosessoren med data i samme hastighet.

Denne kommunikasjonen foregår via forskjellige bus'er som igjen håndterer forskjellige grensesnitt. Dette skjer i prosessorens nære allierte komponenter som kalles brikkesettet, bortsett fra minnet, som i dagens prosessorer kommuniserer direkte med en minnekontroller bygget inn i selve prosessoren.

Hastigheten mellom prosessoren og minnet er her opptil 25,6 GB/sek.

PCI Express bus'en kjører i dag på 5 GHz og flytter 500 MB/sek pr serielle linje. Utnytter man hele bredden på 32x kan den altså flytte 16 GB/sek. Men selv en 4x kortplass klarer 2 GB/sek.

Men skal du jobbe med data som ligger på disk må du gjennom brikkesettet ut til en SATA-bus som selv ikke i den nyeste versjonen klarer mer en 6 Gb/sek, som tilsvarer 0,75 GB/sek.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: SSD som systemdisk

De som jobber med mange og/eller store filer plages av dette hele tiden, enten det er GIF-bilder i høy oppløsning eller store databaser i serversammenheng.

Disk eller minne?

Hvis man strekker fantasien litt kan man drømme om en datamaskin hvor det ikke er noe skille mellom minne og disk, med de beste egenskapene fra begge i kombinasjon. Da ville alt være tigjengelig umiddelbart og man slapp all ventetid forbundet med innlasting av programmer og data, venting på skriving, skyfling til og fra virtuelt minne på disk osv.

Slike tanker er det noen som har tatt lenger enn tankestadiet, og laget løsninger som går utenom flaskeshalser i de tradisjonelle systemene.

Firmaet Fusion-io - hvor bl.a. en av grunnleggerne av Apple Steve Wozniack jobber - leverer løsninger som åpner for et helt annet nivå av ytelse, og fullstendig parkerer selv de raskeste SSD-løsningene.

 Foto: Produsenten
Foto: Produsenten Vis mer


Kort fortalt dreier det seg om flashminne som ikke opptrer som harddisker, men som lynraskt virtuelt minne, og de kobles ikke til SATA men sitter rett i PCI Express bus'en på tilleggskort.

Med egenutviklet kontroller og software oppnår man allerede i dag 700 MB/sek for de enkleste løsningene. Dette gir opptil fem ganger raskere håndtering av dataflytting, og kan spare inn mange arbeidstimer i løpet av uka og flere minutter i hver eneste operasjon.

Når SSD ikke er nok


Ikke bare er flashminne langt raskere enn harddisker og langt mindre plasskrevende enn vanlig minne, det mister ikke data ved strømbrudd og har responstid i mikrosekunder.

Løsningen kombinerer dermed mye av de beste egenskapene hos disker og minne, bortimot en ideell løsning!

Les også: Dobbelt så rask SSD

Prisene er ikke lave, og de er ikke beregnet på en vanlig nettsurfer. Men for de som bruker arbeidsdagen til å vente på tygging av store filer betaler investeringen seg tilbake i løpet av kort tid. Og er du en gamer med en del penger til disposisjon vil du kunne lese inn filer på et øyeblikk, flere ganger raskere enn selv SSD i RAID.

For profesjonelle virksomheter med store databaser som betjenes av mange brukere har Fusion-io enda mer ekstreme løsninger.

 Foto: Produsenten
Foto: Produsenten Vis mer


Mer om Fusion-io og produktene finner du på deres nettsider.

Vi jobber også med å få til testing av noen av løsningene.