Når spillene går av med pensjon

Populous II, Alpha Centauri, Aladdin, Lemmings og Blade Runner. Klassiske dataspill som en gang fikk entusiastene til å sitte klistret foran PCen i time etter time. Hvor er det blitt av spillene? Vi har besøkt The Home of The Underdogs.

I løpet av den siste tiden har et nytt begrep fått fotfeste på Internett – Abandonware. Programmer og spill som ikke lenger er i kommersielt salg, og som blir ”forlatt” av utgiverne, får gjerne denne betegnelsen. Men interessen for abandonware er ikke ubetydelig, og i det siste har en rekke abandonware-nettsteder sett dagens lys. Her kan du laste ned de gamle favorittspillene dine, og de aller fleste tilbys helt gratis.

Du finner dem hos hundene

The Home of The Underdogs er et av de mest populære nettstedene, som har gjort det til sin livsoppgave å bevare de gamle spillene for ettertiden. Her finner du svært mange av de beste dataspillene fra 80- og 90-tallet, behørig omtalt og med lenke til direkte nedlasting.

De aller fleste spillene er DOS-basert, og du kan derfor få problemer med å kjøre dem i Windows XP og 2000. Men har du Windows 95/98 eller Me, er det store sjanser for at de vil kjøre på PCen din uten videre problemer. Windows-spill finnes også, og personlig fant vi mange morsomme spill fra perioden 96-97, som virkelig er verdt en test. Vi nevner spesielt Earth Worm Jim, Lemmings og Garfield, som vi synes byr på svært så morsom 2D-underholdning for store og små.

Lomax er et av de morsomme spillene som kan lastes ned og nytes helt gratis. Fra 1997.
Lomax er et av de morsomme spillene som kan lastes ned og nytes helt gratis. Fra 1997. Vis mer

Gir nytt liv til utrangerte PCer

- Spillene som kan lastes ned fra The Home of The Underdogs, er ofte raske å laste ned, krever lite PC-kraft, og tar opp liten plass på harddisken. Slike spill kan dermed gi nytt liv til utrangert PC-utstyr, sier DinSides spillanmelder Thomas Marynowski i en kommentar.

De eldste spillene som tilbys her er fra 1979. De nyeste er fra slutten av 90-tallet. I tillegg omtales en rekke andre spill, gjerne av nyere dato, som av en eller annen grunn forsvant raskt fra spillhyllene. Disse spillene kan ikke lastes ned direkte, men du finner lenker til nettsteder hvor de kan kjøpes for en billig penge.

Lenke:
The Home of The Underdogs