Når skanning blir superenkelt

Tidligere var det mye forarbeide og ikke minst etterarbeide når man skulle skanne bilder eller dokumenter. Med den nye Canon Lide 600F går det nesten av seg selv.

Fra å være et apparat for spesielt interesserte har skannere utviklet seg til å bli en slags mirakelmaskin som gjør små underverker med et tastetrykk. Dette skyldes i størst grad programvaren som følger med, men maskinvaren har både blitt raskere og leverer et bedre råmateriale for programvaren.

Lide-skannerne fra Canon har nå blitt så avanserte at de i de fleste tilfeller er helt selvgående. Det eneste brukeren må gjøre er å legge på plass det som skal skannes og trykke på den knappen som setter i gang den ønskede prosessen. Så skjer resten av seg selv.

Det er dette Canon legger opp til, fungerer det virkelig så bra i praksis? Ikke langt unna.

Når skanning blir superenkelt


Konstruksjon

Når skanning blir superenkelt
Når skanning blir superenkelt


Skanneren kan enten ligge flatt eller settes på høykant ved hjelp av den sammenleggbare støtten.

Lokket har dobbelthengsel og kan legges over tykke bøker eller gjenstander som skal skannes. Det kan også brettes helt ut slik at du kan legge et oppslag direkte over glassplaten. Praktisk når du skal skanne flere sider!

Skal du bruke filmadapteret må den ligge flatt. Filmadapteret kobles til ved siden av USB-kontakten, og kan nå skanne flere bilder på filmstripen. Slides i ramme støttes fremdeles ikke, bare selve filmen (positiv eller negativ).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tilkoblingen er med USB 2.0, og det er ikke nødvendig med ekstra strømforsyning.

Installasjon

Du kan velge å installere hele pakka med drivere og programmer, eller plukke fritt.

Har du allerede et favorittprogram for redigering av bilder, kan du senere velge at skanneren skal bruke dette i stedet for ArcSoft PhotoStudio.

Presto! PageManager er et allsidig program som organiserer og behandler bilder på forskjellige måter. Det håndterer bilder som vedlegg eller sørger for at de blir importert til ønskede programmer, konverterer til PDF og kan i tillegg brukes til å prosessere og redigere bilderne.

OmiPage SE er et OCR-program, som "leser" skannet tekst og gjør den om til redigerbare tekstfiler.

Toolbox

Betjeningen skjer ved knapper på skanneren, som aktiverer valgt funksjon i Toolbox'en. Det finnes 4 knapper for PDF-filer og 3 for skanning til andre formater og programmer.

Når skanning blir superenkelt


Du kan selvsagt endre standardinstillingene og sette opp mapper, formater, parametre og programmer tilpasset dine egne preferanser, mapper og programmer.

Når skanning blir superenkelt


Når dette er gjort er det bare å legge i det du skal skanne og trykke ønsket knapp. Så settes prosessen i gang.

I praksis

Forjengeren Lide 500F som vi testet i fjor hadde mange av de samme egenskapene både i programvare og i maskinvaren.

Men resultatet er nå vesentlig bedre, og betjeningen er nå langt mer effektiv og strømlinjeformet.

Legger du flere bilder ved siden av hverandre på glassplaten, uten å være spesielt nøyaktig med plasseringen (bare de ikke overlapper) så får du en perfekt tilpasset fil for hvert enkelt bilde. Autokrop fungerer aldeles utmerket.

Oppløsningen er nå på 4800 x 9600, den er doblet i begge akser. Dette kommer godt med ved skanning av film, viser det seg.

Hastigheten er også høyere enn på forgjengeren. Vi snakker ikke om dramatiske forbedringer siden forgjengeren allerede var svært rask. Men ned fra 23 til 17 sekunder på en A4 i 300 dpi blir fort merkbart hvis du har mange bilder som skal skannes.

Men det som gledet oss mest var at kvaliteten og fargene var påtagelig bedre enn før.

A4 fargebilde med utsnitt i 1:1
A4 fargebilde med utsnitt i 1:1 Vis mer


Fra 35mm negativ film
Fra 35mm negativ film Vis mer


Utsnitt 1:1 fra 35mm film
Utsnitt 1:1 fra 35mm film Vis mer


Både bilder og film fikk klarere og mer dynamiske farger, og spesielt kvaliteten fra negativ film var en gledelig opplevelse.

Eksemplene over er slik de kommer fra skanneren, vi har ikke justert farger eller annet.

At det dessuten er mulig å skanne filmstriper i hele lengden, gjør at Lide 600F for mange kan være et fungerende - og langt billigere - alternativ til en dedikert filmskanner. Hvis formålet er bilder til album eller moderate forstørrelser og utsnitt er det absolutt brukbart.

Når skanning blir superenkelt
Når skanning blir superenkelt
PDF-funksjonene er også svært praktiske, du velger farger eller S/H, kan skanne mange sider til en PDF-fil og til og med endre rekkefølgen med Presto!-programmet.

Konklusjon

Toppmodellen i Lide-serien har blitt bedre og billigere, mer praktisk og mer kapabel. For en drøy tusenlapp får du nå en skanner som gjør nesten alt og er svært enkel i bruk.

Det eneste som gjør at den ikke er helt perfekt er at den ikke skanner dias i rammer...

Prisen ligger på ca 1 150 kroner i nettbutikkene.