Når PCen gnistrer

Spørsmål:

Hei,
Har et noe rart problem her. Når jeg tar på PCen får jeg støt (jeg står på isolert underlag). Det ser ut til at det er antennekontakten som går til TV-kortet som er årsaken. Tar jeg på antenne-kontakten, så får jeg et bra napp i fingeren. Det forplanter seg så til hele PCen. Er dette bra for komponentene i PCen? Hva er årsaken? Må PCen jordes/potensialforbindes til jord? Det gnistret når jeg satte inn en USB-kontakt her.

Håper dere har en forklaring på dette.

MVH
KH

Datadoktoren svarer:

Hei,

Forklaringen har du jo allerede kommet nesten fram til. Problemet er at det er forskjell mellom jordpotensialet i huset ditt og i skjermen fra kabelTV-selskapet. Dette er svært vanlig, og kan i noen tilfeller være både skadelig for utstyret og potensielt brannfarlig.

Løsningen er ikke å jorde PCen - snarere tvert i mot. Men å kjøre PCen ujordet er heller ikke den beste løsningen.

Det du skal kjøpe er en enkel skilletransformator som du kobler mellom TV-kabelen og PCen. En slik bør brukes alle steder hvor TV-kabelen er koblet til et jordet apparat. Mange TVer og video-opptakere er dobbeltisolert og ujordet, da får du ikke noe problem så lenge disse apparatene ikke er koblet videre til andre apparater som har jording f.eks. en surround-forsterker...

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar

[Ugjyldig objekt (debatt)]