Når PCen bruker for lite strøm ...

De ivrigste selvbyggerne støtte på uventede utfordringer.

Høyt strømforbruk og varmeutvikling har vært en av de store utfordringene for PC-produsentene. Hovedprossssoren og grafikkprosessorene har tidligere vært strømslukere av dimensjoner, med store og støyende vifteløsninger som resultat. Under heftig gaming blandet gjerne lyden av PC-en seg fint inn sammen med lydene i selve spillet ...

Men denne trenden har snudd de siste årene. Spesielt har hovedprosessoren blitt langt mindre strømkrevende. De råeste grafikkortene krever fremdeles mye effekt, men den integrerte grafikken i hovedprosessoren er i stand til å levere ytelse som for få år siden krevde kraftige grafikkort.

>> Disse gir deg superraskt nettverk

Oppgradere - oops?

Med den siste generasjonen Intel-prosessorer dukket det imidlertid opp et nytt problem, som fikk selvbyggerne til å klø seg kraftig i hodet.

Oppgradering av selvbygd PC har som regel vært en veldig grei manøver, når det kommer en raskere prosessor bytter man ut både hovedkort og prosessor, og i noen tilfeller også minnet. Men resten av komponentene i PC-en kan man fortsette å bruke.

Spesielt gjelder dette kabinett og strømforsyning, som gjerne kan vare gjennom flere generasjoner prosessorer.

Men da den nye Haswell-prosessoren dukket opp fikk mange seg en overraskelse. Denne prosessoren ble først tilgjengelig for selvbyggere av stasjonære PC-er og lokale PC-byggere. Først noen uker senere dukket den opp i de nyeste bærbare fra Apple, og så følger de andre store etter utover sommeren og høsten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange selvbyggere opplevde at når maskinen gikk i dvale, så ville den ikke våkne av dvalen igjen. Man måtte slå maskinen helt av og på igjen.

Hva var årsaken til dette?

Les også: Slik blir fremtidens SSD

Inn i evig dvale

I følge produsenten Corsair, som lager mange forskjellige typer PC-komponenter, skyldes dette at Haswell-prosessoren går inn i en dvaletilstand hvor strømtrekket er nede på 0,05A på 12 volts lederen.

Dette er i seg selv ikke noe problem for de aller fleste strømforsyninger, men hvis andre spenninger fra strømforsyningen samtidig blir belastet over en viss grense, kan spenningen på 12-volts lederen stige til over den aksepterte grensen på 12,6 volt.

Når PCen bruker for lite strøm ...


Hvis hovedkortet med prosessor får beskjed om å komme ut av dvale og spenningen er utenfor det tillatte området, kan hovedkortet reagere med å sette strømforsyningen på vent. Da starter ikke maskinen opp av dvalen, og du må slå av og på selve strømforsyningen med bryteren på baksiden. Så må du slå på maskinen igjen.

Ikke egentlig et problem?

Denne oppførselen hos hovedkortet kan rettes opp med en endring i firmwaren. Produsentene av hovedkort vil sannsynligvis uansett gjøre visse endringer slik at prosessoren aldri havner i denne dype dvalen, selv om strømforbruket da øker til maksimum 6 Watt i stedet for 0,6 Watt. Derfor vil mange ikke registrere at det egentlig er noen problemer med verken strømforsyning, hovedkort eller måten de kommuniserer på.

Du kan sjekke

Om du ønsker å oppgradere til et Haswell-basert system kan du sjekke på denne siden om strømforsyningen du har er kompatibel med de nye, lite strømkrevende prosessorene.

Da er du sikker på å ikke måtte vente til hovedkortprodusenten finner det for godt å oppgradere.

Et enda enklere alternativ er å endre innstillingene og sørge for at PC-en aldri går i dvale ...