Når PC-en ikke starter

Her er litt nødhjelp til deg som trykker inn på-knappen og ingenting skjer.

Det er ikke til å komme bort fra at teknikken mange av oss lever av (og noen for) av og til svikter. Aldrende datamaskiner kan tilsynelatende uten grunn plutselig bli ustabile - eller i det hele tatt slutte å virke. Til og med din nybygde PC kan vise seg å ikke ville starte opp etter at du forskriftsmessig har satt sammen alle delene.

Dette fenomenet kan ramme relativt vilkårlig, men en ting som er sikkert er at en del henvendelser om dette kommer hit til DinSides Dataredaksjon - og spesielt til vår kjære Datadoktor.

Mange potensielle feilkilder

En datamaskin består av en rekke relativt skjøre og kompliserte komponenter. Kvaliteten på maskinvare har heldigvis blitt bedre med årene, men det er fremdeles mye som skal klaffe, og blant de mange tusen delene skal det bare en liten feil til for å få PC-en din ned for telling.

Kort sagt er sjekklisten nokså lang.

Strømforsyningen (også kjent som PSU) må selvfølgelig forsynes med strøm.
Strømforsyningen (også kjent som PSU) må selvfølgelig forsynes med strøm. Vis mer


Når PC-en er helt død

Hvis du overhodet ikke får liv i treskeverket er det beste å starte med det mest opplagte. Forsikre deg derfor først at kontakten eller padden du tar strøm fra faktisk virker - plugg gjerne i en lampe for å sjekke.

Når du er sikker på strømmen når fram til strømforsyningen (og den lille bryteren du ofte finner bak på denne er satt til "på"), men datamaskinen fremdeles ikke gir liv fra seg, er det på tide å åpne kabinettet gjøre en grundig manuell sjekk av komponentene. Har du en relativt ny PC med garanti/forsikring el. (merk at reklamasjonsretten ikke gjelder for ytre påvirkninger som lynnedslag) kan du selvfølgelig sende inn PC-en til reparasjon i stedet.

Med kabinettet åpent kan du benytte deg av både syn og luktesans - hvis det er noe som ser og/eller lukter svidd her så kan du regne med at det ikke er slik det skal være. Dette skjer typisk med strømforsyningen eller rundt kontaktene på hovedkortet - spesielt prosessorsokkelen og minnekontaktene er utsatt.

Ser alt bra ut inne i datamaskinen kan det være dårlig kontakt mellom en eller flere komponenter - eller noe kan ganske enkelt ha parkert sine digitale tøfler for godt. For å sjekke dette grundig skal du løsne alt fra hovedkortet (som minne, grafikkort, nettverkskort, lydkort og lignende) - inkludert kabler. Notér deg også hvor alt skal sitte dersom du er nokså grønn på det området.

For å ha så lite som mulig å feilsøke starter du med å sette sammen kun det du trenger for å få PC-en til å virke: altså hovedkortet, prosessoren (med vifte), én minnebrikke (de andre kan vente) og selvfølgelig grafikkort, med mindre du da har grafikkbrikken integrert på hovedkortet.

Hovedkort med prosessor, grafikkort og én RAM-modul er alt du skal trenge for å få startet opp. Her mangler vi bare sistnevnte. Og strøm da.
Hovedkort med prosessor, grafikkort og én RAM-modul er alt du skal trenge for å få startet opp. Her mangler vi bare sistnevnte. Og strøm da. Vis mer


Husk også å koble til strømforsyningen og den lille ledningen mellom hovedkort og på-bryter som gjør at du kan slå på datamaskinen. Så er det bare å krysse fingrene når du trykker på-knappen.

Er datamaskinen fremdeles død er det trolig strømforsyningen eller hovedkortet som har tatt kvelden, men sikker på at dette er det eneste problemet vet du ikke før du prøver en ny strømforsyning. Lån gjerne fra en kompis eller en annen PC og prøv.

Hvis maskinen din nå på den annen side springer til liv kan du sette den sammen igjen - men ta det komponent for komponent, og sjekk at den starter innimellom. Slik merker du fort hva som eventuelt skaper feilen, med mindre det da altså var en dårlig kontakt.

Når PC-en starter - men skjermen er svart

BIOS-brikke og batteri. Pinnene som lar deg resette BIOS (Clear CMOS) finner du som regel i nærheten.
BIOS-brikke og batteri. Pinnene som lar deg resette BIOS (Clear CMOS) finner du som regel i nærheten. Vis mer

Dette er i de tilfellene strømforsyningen tydeligvis virker, men det ikke ser ut til at noe annet er helt i lage. Skjermen forblir da svart og datamaskinen kommer ikke gjennom sin POST (Power-On-Self-Test), noe som ikke nødvendigvis trenger være maskinvarens feil. Det kan nemlig også være et problem med PC-ens BIOS - altså datamaskinens oppstartsrutiner. Disse ligger på en liten minnebrikke som sitter fast på hovedkortet.


Første trinn blir derfor gjerne å resette BIOS, noe som tilsvarer å gå tilbake til dennes "fabrikkinnstillinger". Dette gjør du som regel ved å slå av strømmen til datamaskinen og flytte på en liten koblingsbøyle ("jumper") på hovedkortet i noen sekunder (husk å flytte den tilbake etterpå før du starter PC-en igjen). Brukerveiledningen til hovedkortet vil ha mer informasjon om dette.

Noen hovedkort har i stedet en knapp du kan trykke på for å resette BIOS (populært blant overklokkere). Et alternativ er å fjerne batteriet som sitter på hovedkortet, i noen sekunder.

Hvis en reset av BIOS ikke gjør susen vil det neste skrittet være det samme som vi har nevnt tidligere i artikkelen: sørge for å ha så lite som mulig å feilsøke. Koble ut alt bortsett fra prosessoren (med vifte), en minnebrikke og grafikkortet.

Hvis datamaskinen nå kjører gjennom sin POST med de grunnleggende komponentene gjelder det å finne feilen. Sett inn en og en ny del til PC-en ikke vil starte opp mer - og der har du trolig synderen.

Virker PC-en derimot ikke når du starter opp med det absolutte minimum av nødvendige komponenter, må altså problemet ligge blant en av disse delene.

Noen hovedkort kan ved hjelp av et lite debug-panel, statuslys eller lyd (piping) fortelle deg om hvor problemet ligger i POST. Dette vil du kunne lese mer om i brukerveiledningen, men merk at tilbakemeldingene ofte er noe kryptiske og ikke alltid hjelper.


Det du i stedet kan forsøke til å begynne med er å bytte RAM-modulen (dersom du har flere) og/eller kontakten den sitter i, men noe særlig mer får du ikke gjort med uten å enten ha reservedeler eller en annen datamaskin av samme generasjon i nærheten.

Det enkleste er - om mulig - å teste komponentene fra din datamaskin i en PC du vet virker. Her er det enkleste å starte med RAM-modulene og grafikkortet. Viser begge disse seg å være i orden står du tilbake med prosessor og hovedkort. Disse to er også det mest knotete å sjekke siden du må ha tilgang til et annet hovedkort med kompatibel sokkel for å teste prosessoren, og tilgang til en kompatibel prosessor for å se om hovedkortet er problemet.

Reparere eller kjøpe ny PC?

Når du etter feilsøkingen til slutt sitter igjen med en (eller i verste fall flere) deler som ikke virker, har du flere valg. Du kan velge å erstatte eller oppgradere de ødelagte komponentene, eller du gir den bort som dele-PC og i stedet spanderer på deg noe nytt.

Her er det flere faktorer som spiller inn - som hvor gammel og påkostet datamaskinen er, hvilke komponenter som er ødelagte (en RAM-brikke er for eksempel lettere og billigere å erstatte enn å måtte bytte prosessor) og hvor lett det er å få tak i nye deler.

Har du en eldre maskin kan det hende du kan få tak i billige og egnede deler på bruktmarkedet, men det enkleste (og mest fristende) blir også ofte å spandere på seg en ny, frisk og kraftigere PC.

Nybygd PC som ikke virker...

Bygger du din egen PC fra komponenter du selv har valgt ut hender det en sjelden gang at komponenter bare ikke passer sammen. Dette kan komme av naturlige ting - som at for eksempel hovedkortet trenger en oppdatert BIOS for å kunne bruke en prosessor - eller at to komponenter ikke vil spille ball selv om det ikke er noen god grunn til at de ikke skulle gjøre det.

Nytt og i fine pakker, men av og til blir det problemer likevel...
Nytt og i fine pakker, men av og til blir det problemer likevel... Vis mer


I slike tilfeller er nettopp en BIOS-oppdatering første skritt, og dersom du googler problemet finner du ut om det er flere i samme båt. Hvis det er tilfeller kan du kanskje også finne en løsning - og hvis ikke har vi heldigvis returretten.

Oppsummering

  • Forsikre deg om at datamaskinen får strøm
  • Gå over alle komponenter - bruk øyne og nese
  • Plukk PC-en fra hverandre og sett den sammen igjen
  • Starter ikke PC-en opp i det hele tatt er det gjerne strømforsyningen
  • Resett BIOS hvis datamaskinen ikke POSTer
  • Bruk så få komponenter som mulig for å få mindre å feilsøke
  • Noen deler passer ganske enkelt ikke sammen
  • Gamle, reparerte PC-er er gode servere eller julegave til lillebror

(Publisert første gang 2008. Republisert og oppdatert 25. februar 2009)

Flere datasaker på DinSides dataforside!