Når nettet blir alt du trenger

TIPS: Tekstbehandling, bilderedigering, kalendere og videoredigering, alt kan kjøres direkte uten installasjon - gjennom nettleseren. Vi gir deg oversikten. (Publisert første gang i oktober 2006)

Nye teknikker gjør at skillet mellom web- og desktop-applikasjoner stadig minker. For ikke altfor lenge siden var det for eksempel ikke mye en skribent kunne få gjort, hvis vedkommende jobbet på en maskin som ikke hadde noen tekstbehandler installert. I dag behøver du i teorien ikke å kjøpe noe som helst (bortsett fra PCen, selvsagt), og de fleste kan faktisk klare seg uten annet enn en nettleser og internettilgang.

Vi har tatt en nærmere kikk på ajax-versjonene av det du trenger til PCen.

Office

Office-alternativene som finnes på nett, er ikke helt på høyde med for eksempel Microsoft Office eller OpenOffice.org. Likevel, hvis du ikke skal bruke de mest avanserte funksjonene som finnes i slike pakker, vil disse fungere utmerket.

Google Docs & Spreadsheets (tidligere kjent som Writely) gir deg tekstbehandling og ruteark med mulighet for samarbeid, versjonshistorikk og lagring av dokumenter på Google sin server.

iNetWord er en tekstbehandler med blant annet automatisk lagring av dokumenter. I likhet med mange andre tekstbehandlere på nett, kan du dele dokumentene med kolleger og venner, samt ha versjonshistorikk for å holde orden på utviklingen.

Når nettet blir alt du trenger

ThinkFree er et annet, meget godt alternativ. Her får du i tillegg til tekstbehandling, ruteark og presentasjoner, en hel gigabyte med gratis lagring for dokumentene dine.


Ajaxlaunch er en spennende blogg drevet av Ajax 13, et firma som utvikler nettsteder og programvare. De har lansert en rekke gratis-tjenester, blant annet ajaxWrite, ajaxXLS, ajaxSketch og ajaxTunes.

Organisering, deling og kontor

Mens vi venter på Scrybe, finnes det nok av alternativer så du ikke har noen unnskyldning for å ”glemme” viktige avtaler.

Når nettet blir alt du trenger

30 boxes er en kalender med et meget lekkert design.

Du får en enkel oversikt over dagens gjøremål, kan dele oppgaver med kolleger og en egen ”Webtop”. Webtopen er en startplattform, hvor du ser dagens viktigste gjøremål, har rask tilgang til e-post og søk, i tillegg til masse annet snadder. Da vi registrerte oss på tjenesten, ble Gmail automatisk lagt inn i Webtopen fordi vi oppga en gmail-adresse. Enklere blir det ikke.

Et annet alternativ er Planzo – i likhet med 30 boxes, kan du dele oppgaver med andre (shit rolls downhill), du kan få dagens gjøremål på e-post og du kan dra og slippe avtaler for å endre dato.
Zoho er kanskje den mest omfattende tilbyderen av nettbasert programvare – i tillegg til office-applikasjoner, tilbyr selskapet også CRM, database, planlegger og chat. Noen begrensninger er det riktignok (se beskrivelsen under hver enkelt), blant annet på antall brukere.

Det høres nesten for godt ut til å være sant, men box.net gir deg en gigabyte gratis lagring for dokumenter. Du kan dele filene med andre ved å gi dem en unik URL, sette tidspunkt for automatisk opplasting, samt mer. Alt dette – uten reklame! Tjenesten finansieres ved å tilby utvidelse av lagringsplassen.

Selv om MSN er den mest foretrukne lynmeldingsplattformen her i Norge, hender det at man kommer over en og annen som insisterer på å bruke noe annet. Det er ikke lenger noe problem med Meebo, som lar deg logge inn på Yahoo, AIM, ICQ, Jabber, GTalk og selvfølgelig MSN – fra nettleseren.

Har du allerede en e-postkonto, men ikke webmail, er MyEmail.com tingen. Det er bare å fylle ut innstillingene for POP3, og så videre, så har du en gratis webmail med opptil en gigabyte lagring.

Bilde og video

Når nettet blir alt du trengerEyespot er en fantastisk demonstrasjon på hva du kan gjøre med Ajax – tjenesten lar deg redigere videoer i nettleseren. Funksjonsmessig kan det minne veldig mye om Windows Movie Maker og iMovie, du kan klippe og lime, legge til enkle effekter og overganger og legge til tekst. Tjenesten lar deg også publisere videoen så andre brukere kan se den, slik som du kan på Youtube.

Snipshot tilbyr veldig enkel fotoredigering. Du kan skalere og skjære ned bilder, rotere og gjøre enkle endringer på farge og kontrast. Ikke noen voldsomt avanserte muligheter, men det fungerer flott til enklere bruk. Det er satt en begrensning på 10 megabyte, eller 5000 x 5000 pixler.

Underholdning

Det er ingen grunn til å kjede seg, selv om du ikke sitter med hele musikk- eller videosamlingen din.

Pandora er en gratis ”radio” som lar deg søke på favorittmusikken din. Hvis Pandora finner artisten eller bandet, vil tjenesten spille av en sang før det automatisk letes opp en artist som ligner sjangermessig. Du kan selv gi tommelen opp hvis du liker artisten, så vil Pandora lete opp enda en lignende artist. Liker du ikke valget Pandora har gjort, gir du tommelen ned, og en ny artist blir hentet frem.

Nå trenger du aldri være foruten bandet Atheist!
Nå trenger du aldri være foruten bandet Atheist! Vis merMP3Tunes gir deg masse gratis musikk. Låter fra artister som Metallica, Beatles og mange andre kjente og ukjente artister kan fritt spilles av fra sideload.com.

De fleste har nok hørt om videotjenesten Youtube. Tilsvarende tjeneste finnes også i norsk versjon på norwaylive.no.

Hold oversikten

Netjaxer er et gratisverktøy som integrerer ajax-baserte web-applikasjoner til desktopen. På norsk vil det si at du kan få forskjellige nett-tjenester som snarveier på skrivebordet og hurtigstartslinjen, i startmenyen og de kan settes til å åpnes under oppstart. Netjaxer har også en stor samling av forskjellige ajax-baserte tjenester, fordelt inn i kategorier. Dette gjør det enkelt å finne programmet du trenger.

Det nærmeste du kommer installering av ajax-applikasjoner.
Det nærmeste du kommer installering av ajax-applikasjoner. Vis merUlempen med nettbasert programvare

Nettbasert programvare har en stor ulempe – nettopp det at den er nettbasert. Dette fikk undertegnede smertefullt erfare da jeg skrev denne artikkelen. Uten nett får du ikke brukt noen av disse tjenestene, og da er hele greia ganske unyttig. Derfor er det alltid lurt å ha en plan b.
digi.no, Dinside sin søsterpublikasjon, omtaler hver dag et gratisprogram, i tillegg til å la leserne søke gjennom arkivet. Få med deg spaltene ”Dagens Nettjuvel” og ”Nerdvana”.
Sjekk også vår egen samling med nyttige gratisprogrammer. Denne finner du her.